Почело са радом Привремено прихватилиште у Гајевој улици

Kategorija: 

Због најављених ниских тремпература данас је, раније него претходних година, у Гајевој улици број 50 почело са радом Привремено прихватилиште за бескућнике. Прихватилиште је отворено на основу уговора потписаног између суботичке локалне самоуправе, Каритаса, Црвеног крста и Центра за социјални рад, одлуком градоначелника Суботице. Капацитет је 20 лежајева, али се, уколико буде потребе, може проширити.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, рекао је, том приликом, да ће у овом објекту током предстојеће зиме привремени дом наћи они који су, игром случаја, без огрева, хране, па чак и крова над главом. Три оброка дневно, додао је, за ове несрећне људе обезбедиће Црвени крст, а трошкове ће сносити град Суботица.

– У сарадњи са Црвеним крстом, Привремено прихватилиште је опремљено креветима и постељином. Простор је уступио Каритас, а Центар за социјални рад ће на основу документације упућивати бескућнике у ово прихватилиште. Црвени крст ће по нормативима Народне кухиње да обезбеђује доручак и вечеру - суве оброке и кувани оброк за ручак. Обезбеђено је двадесетчетворочасовно дежурство, а у сарадњи са Домом здравља корисници Привременог прихватилишта биће и здравствено збринути – истакао је Ђукановић.

Активисти Црвеног крста бринуће о корисницима овог објекта сваког дана од 7 до 15 часова, док ће од 15 до 7 часова волонтери Каритаса. Према речима Синише Трајковића, секретара Градске организације Црвеног крста Суботица уколико се укаже потреба поред постојећих 20 кревета Црвени крст ће додати још лежајева.

– Као и ранијих година, Привремено прихватилиште за бескућнике опремили смо креветима, постељином и ћебадима, чистом гардеробом, као и средствима за личну и колективну хигијену. Прошле године кроз овај објекат прошла су 32 корисника, с тим да их је дневно на боравку било између 20 и 25 – навео је Трајковић

Директорка Центра за социјални рад, Мирослава Багавац казала је да су потребе људи који из разних разлога остану без крова над главом за прихватилиштем велике.

- Обезбеђењем ове прихватне станице за инцидентне ситуације, какве су ниске температуре, град се показао као одговорна локална заједница која брине о људима који немају и не могу да се сместе у топлом током зимских месеци – нагласила је Мирослава Багавац.

 

info: www.subotica.rs

Ličnosti: 
Custom Search