Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Stavovi Mađarskog pokreta povodom kandidature Saše Jankovića

Kategorija: 

Saša Janković kandidat građanske Srbije Stavovi Mađarskog pokreta Mađarski pokret pozdravlja najavu zaštitnika građana Saše Janković da se želi kandidovati za predsednika Republike Srbije. Stalno se suočavamo sa pojavom da političke stranke koje čine vladajuću koaliciju, svojom praksom pokazuju da se zakoni ne odnose jednako na svakoga, zemlju sve više vode u pravcu autokratije, u stanje u kojem maskirane osobe pod velom noći mogu da unište delove grada, a da počinioci ne budu otkriveni, kada se o visokim funkcionerima najbrojnije stranke u nizu slučajeva ispostavlja da su svoje fakultetske diplome, doktorske titule stekli pod sumnjivim okolnostima, kada se dnevno povređuju ljudska prava i slobode čoveka, kada cveta cenzura i samocenzura, i kada je bitna samo jedna jedina stvar: lojalnost prema vladajućim strankama.

Isti način vršenja vlasti je prisutan i u Vojvodini, čemu svoj doprinos - aktivno ili prećutno - daje mađarski koalicioni partner vladajuće stranke. U lokalnim samoupravama sa mađarskim življem u Vojvodini, kako u javnom i kulturnom životu, tako i na polju javnog informisanja se sve više vraća atmosfera devedesetih godina. Usled toga iz dana u dan raste broj onih koji, bežeći od ekonomske nemoći i zagušljive atmosfere napuštaju zemlju.

Pod ovakvim okolnostima najava Saše Jankovića da će se kandidovati na republičkim predsedničkim izborima, nudi, pre svega, realnu mogućnost izbora, a to ujedno predstavlja i ozbiljnu šansu da se u Srbiji ponovo pojavi i dobije na zaletu evropski orijentisana građanska opcija.

Mađari u Vojvodini su, još od vremena uvođenja višepartijskog sistema pre četvrt veka, uvek stajali na strani koja se protivila ratu, pljačkaškoj ekonomiji, progonu manjina. Ubeđeni smo da je taj put i danas jedini ispravan. Uvereni smo da umesto kapitulantskog odnosa prema političkim opcijama koje iz dana u dan smanjuju autonomiju Vojvodine, umesto svrstavanja uz one snage, koje sve više istiskuju pripadnike nacionalnih zajednica iz javnog sektora i umesto politiziranja iz zavetrine vladajućih partija koje ostvarivanje manjinskih prava obezbeđuju isključivo na papiru, mesto političkih snaga Mađara u Vojvodini je na strani onih koji realno veruju u evropske i građanske ideje, na strani gde se prema ovoj zajednici ophode kao prema ravnopravnom partneru, te u okruženju u kojem ova zajednica može da afirmiše svoja prava.

Mislimo, de je kandidovanje Saše Jankovića za predsednika republike prvi korak ove opcije ka njenom jačanju i u pravcu razvoja normalne, građanske Srbije i razvoja zdrave atmosfere, što možemo jedino da pozdravimo. Davanje podrške od strane bilo koje mađarske političke opcije kandidatu vladajuće koalicije na budućim predsedničkim izborima daće novi zamajac ubrzanom smanjenju broja Mađara koje već i danas poprima tragične razmere. Upravni organ Mađarskog pokreta

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Iako svesni svih razlika među opozicionim strankama i pokretima, zastupali smo ideju i predlog da bi opozicija trebalo da ima zajedničkog kandidata, tada, baš kao i danas, smatrali samo da je dobro da opozicija ima jednog kandidata jer je sa druge strane protivnik trenutni režim. Danas imamo više opozicionih kandidata, što govori o tome da opozicija nije mogla da se ujedini kao 2000.godine, mada možda upravo više opozicionih kandidata dovede do mobilizacije opozicionog biračkog tela. Verujemo da ovog puta neće biti belih listića i da će svako u opoziciji imati priliku da podrži svog i svojim političkim stavovima, najbližeg kandidata. Kakva će biti ova kampanja, imali smo prilike da naslutimo, jer je već počela i razigrala se prava medijska hajka na opozicione kandidate, naročito na...

detaljnije
Post date: Uto, 28.02.2017 - 17:36

Nova Stranka će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije, nedvosmisleno stati i svesrdno podržati Sašu Jankovića kao jedinu zdravu alternativu za poziciju čoveka koji će u pravom smislu biti oličenje i predstavnik svih građana Srbije, gde je to poverenje apsolutno sa svojim dosadašnjim radom i nastupom zaslužio. Stali smo rame uz rame sa sto najvećih intelektualaca današnjice.

Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. Pozivamo sve demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da pomognu da Srbija dobije...

detaljnije
Post date: Sre, 22.02.2017 - 13:34

Na današnjoj press konferenciji u prostorijama Mađarskog pokreta, Peter Kokai i Jene Maglai su obrazložili razloge podrške predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću.

Tajming (Kokai - 0.00 - 07.00. - Magli do kraja.)

 

Post date: Uto, 21.02.2017 - 17:51

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je izneo Savetu stranke odluku Predsedništva da će SVM na republičkim izborima za  predsednika Srbije podržati Aleksandra Vučića.

Protekli period je bio prepoznatljiv po osetljivim pitanjima vezanih za unutrašnju politiku Srbije, za budućnost države i stabilnost regiona, kao i za položaj vojvođanskih Mađara. Donešene političke odluke su učvrstile izgradnju slike o Srbiji, koja gleda u budućnost, uz istovremeno poštovanje posebnih interesa zajednice vojvođanskih Mađara.

Savet Saveza vojvođanskih Mađara, sagledavši navedena pitanja predočene od strane predsednika stranke, a polazeći od potrebe sačuvanja sloge i političke snage zajednice Mađara i imajući u vidu...

detaljnije
Post date: Pon, 20.02.2017 - 18:50

Dušan Kliska, pravni savetnik GO SRS Subotica, na današnjoj press konferenciji je nastavio kritiku rada javnih preduzeća u gradu koju je započeo zadnji puta, s time da je ovog puta komentarisao prikupljanje zahteva, od strane Grada, za priključak na buduću mrežu JKP “Vodovod i kanalizacija” u naselju Palić, i po njemu moguće komplikacije oko toga.

On je naveo da je već jednom na Paliću bio raspisan samodoprinos za kanalizaciju koji su građani plaćali a da nisu svi dobilli ono što su očekivali (tajming 03.25. pa na dalje ).

Ukratko, on smatra da nije u redu uzimati novac od građana za razvoj kanalizacione...

detaljnije
Post date: Pon, 20.02.2017 - 17:23