Српски културни центар у Морахалому, мађарски на Палићу

Uto, 17.01.2017 - 10:57 -- nikola.tumbas

Уколико Европа прихвати пројекте које су заједнички поднела два погранична града, у Морахалом се више неће ићи само на купање, већ и на духовну окрепу, а Палић би напокон добио свој Дом културе

– Насеље Морахалом, које је са мађарске стране границе удаљено свега пет километара, становништву Србије углавном је познато по комплексу базена у оквиру „Бање Ержебет“. Укупно 21 базен различитих термалних и минералних својстава свакодневно је пун гостију из Србије, а посебно из северног дела наше земље. Убудуће, међутим, гости из Србије моћи ће у Морахалому да осим физичке и релаксационе окрепе потраже и духовну.

Место Морахалом и жупанија Чонград конкурисали су за ИПА фондове са пројектом изградње Српског културног центра у склопу којег би требала да се налази и православна капела. Откуда српски центар, па још и православна црква, у насељу са нешто преко 5.800 житеља, који су се на последњем попису 2011. године 100 одсто изјаснили као Мађари?

„Сарадња нашег града и  Суботице прати сарадњу влада две земље и из године у годину је све успешнија, а то видимо по повећаном броју туриста. Српски културни центар у Морахалому би имао и православну капелу јер желимо да се туристи из целе Србије код нас осећају као код своје куће и да имају свој кутак у коме би се налазио део њихове културе, духовности и уметности, изјавио је Золтан Ногради, градоначелник Морахалома, а пренео новосадски „Дневник“.  Пројекат изградње цркве на сајту Морахалома сврстан је у пројекте који треба да буду остварени до 2020. године

Ипак, осим туриста и посетилаца базена из Србије за изградњу културног центра заслужна је и месна заједница Палић, јер се ИПА пројекти раде по принципу партнерства чланице и нечланице ЕУ.

Ми већ десетак година желимо да изградимо свој Дом културе јер је неприхватљиво да Палић са седам хиљада становника нема дом какав имају све, па и много мање приградске месне заједнице. Због тога смо на време припремили пројекат, одабрали плац који је у нашем власништву и тражили како да пронађемо новац за његово остварење, јер од 2013. године месне заједнице немају ни имовину ни рачун, каже за „Политику“ Тибор Богнар, секретар месне заједнице Палић.

Тако је пројекат Дома културе на Палићу „упарен“ са будућим културним центром у Морахалому и заједнички су се, подржани од града и покрајине, односно жупаније, појавили на прекограничном конкурсу. „Дневник“ преноси да је пројекат процењен на 3,9 милиона евра. О њему су у Морахалому крајем прошле године говорили градоначелници Суботице Богдан Лабан и Морахалома Золтан Ногради, али у Суботици званично о овоме није било речи, осим што је Скупштина града прихватила да подржи пројекат са 10 одсто вредности, што је уобичајена процедура код ИПА пројеката. Очекује се да до краја фебруара буде познато да ли је ЕУ прихватила да финансира овај пројекат два погранична места.

За сада је само незванично могуће сазнати како ће изгледати оно што званично носи назив Дом културе мађарске заједнице на Палићу. Реч је о 1.067 квадратних метара бруто површине, од чега сам објекат заузима 820 квадрата. Велика мултифункционална сала са око 250 места, која лако може да послужи као позориште,  или друштвена сала са висином од две етаже заузима централно место у објекту . Око ње су у приземљу предвиђени кафић и помоћне просторије, на првом спрату је гардероба и тоалети за учеснике програма, а у поткровљу су апартмани за госте, и просторије за техничку опрему. Објекат би требао да буде енергетски ефикасан и грејан топлотним пумпама, као и прилагођен за приступ инвалида на свим нивоима. Дом културе мађарске заједнице имао би улаз из Бохињске улице и налазио би се на градском земљишту у делу који се назива секторски центар уз школу, обданиште и будућу амбуланту. Објекат би био у стилу вила које се граде на Палићу, са много дрвених елемената и бибер црепом на крову, а с обзиром да се налази на плацу од шест хиљада квадратних метара, около би било зеленило и паркинг простор. Незванична предрачунска вредност овог пројекта је око 800.000 евра.

Српски културни центар у Морахалому требао би да има друштвену просторију са око 400 места, простор за национални ресторан као и капелу. План је да су ту одржавају књижевне вечери, изложбе и разна дружења.

Autor teksta: 
Custom Search