Phobos pobednik ovogodišnjeg festivala Omladina

Ned, 21.05.2017 - 17:47 -- nikola.tumbas

Pobednik ovogodišnjeg festivala Omladina je bend Phobos - beogradski metal bend, oformljen je 2012. godine. Bend ubrzo doživljava svoj uspon nakon pobede na Palilulskoj Olimpijadi Kulture. Potom, 2013, postaje učesnik Exit festivala, a 2015. i učesnik takmičenja bendova Belgrade Demo Fest Live, gde pobeđuje. Članovi trenutno rade na svom demo albumu, a tokom 2016, objavili su dva singla: Microsaccade i Leap. Članove benda čine: Stefan Šijaković, Milan Veselinović, Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić. Nagrada je snimanje 20 sati u Studio 11 i nastup na dva festivala - Bedem Fest / Nikšić i Selfest Selenča. Pobednik dobija i skulpuru subotičkog umetnika Arpad Slancik-a. Čestitamo pobednicima.

Zbog visokog kvaliteta bendova organizatori su odlučili da nagrade bend - Iz principa (Subotica), snimanjem dve pesme u Studio 11 kao i organizaciju koncerta u Subotici ispred HARD Booking-a za bendove Dogs in Cavala (Beograd) i Harvo Jay (Osijek). Zahvaljujemo se svim takmičarskim bendovima na odličnoj energiji!

Pobednike festivala Omladina odabrao je žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili (Bojan Slačala) i E-play (Maja Cvetković), Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).

Festival je održan u subotu 20.05.2017. u HKD "Bunjevačko kolo" od 20h do 3h na kojem je nastupalo 8 takmičarskih bendova. Festival beleži oko 500 posetilaca.

  • 1. Coil (Subotica)
  • 2. Sirius (Subotica)
  • 3. Eastock (Užice)
  • 4. Iz principa (Subotica)
  • 5. Dogs in Cavala (Beograd)
  • 6. Harvo Jay (Osijek)
  • 7. Phobos (Beograd)
  • 8. Monoglitch (Skoplje)

Takođe vam u prilogu maila prosleđujemo obaveštenje za medije od strane našeg partnera - Bedem fest, Nikšić - Petar Šundić.                                                                             

***

Novosti sa osmog Bedem festa:

Ne zaboraviti svoje početke i podržati demo scenu, poručuje Petar Šundić

Gostovanje Bedem festa iz Nikšića na partnerskom festivalu Omladina Subotica, osim saradnje ova dva festivala i promocije aktuelne regionalne demo scene, probudilo je  sjećanja i na nekadašnje uspjehe crnogorskih bendova na ovom festivalu sa tradicijom vrijednom poštovanja, čije  temelje je svojevremeno gradio i gospodin Kornelije Kovač lično, navode iz organizacije Bedem festa. “Zanimljivo je pozabaviti se istorijatom ovog festivala i saznati koliko je zapravo bendova sa prostora ex-Yu scene, poput Kud Idiota i mnogih drugih gradilo svoj put i svoje početke upravo na ovom festivalu”, ističe Petar Šundić, izvršni direktor Bedem festa.

“Mnogi i ne znaju da je grupa Osma Sila iz Nikšića sredinom 70-tih godina na subotičkom festivalu ostvarila rezultat vrijedan poštovanja, kao i da je kultni Miladin Šobic na omladinskom festivalu po prvi put izveo pjesmu “Prođoh gradom”. “Ili recimo da je grupa Rolly iz Podgorice osamdesetih godina 20-tog vijeka takođe skrenula pažnju na sebe upravo na festivalu Omladina”. “Koliko je samo takvih sjajnih primjera koji dokazuju da Crna Gora i region imaju svoje bogato muzičko nasleđe, ali šta se dešava sa današnjim bendovima?”, navode iz organizacije.

Za ovogodišnji subotički festival  Omladina na konkursu se nije prijavio niti jedan crnogorski bend, što je  organizaciju Bedem festa podstaklo na zabrinutost i postavljanje pitanja “o čemu se tu zapravo radi?” “Da li je moguće da informacija o konkursu nije bila dostupna crnogorskoj javnosti, odnosno da nijedan medij iz Crne Gore nije prenio tu informaciju”? “Ili jednostavno da bendovi u Crnoj Gori nijesu bili dovoljno zainteresovani, motivisani, ili da su bili lijeni?”, navode iz organizacije Bedem festa. Petar Šundić navodi da “već tri godine pobjednički bendovi sa festivala Omladina dolaze na Bedem fest”, i na to su ponosni. “Svi zajedno moramo raditi na afirmaciji i promociji demo scene, ona je tu i treba joj dati šansu”, kategoričan je Šundić.

“Bedem fest poziva sve demo bendove iz Crne Gore i regiona da budu mnogo aktivniji i da počnu da rade na sebi već od danas, u svim segmentima, od marketinga i promocije, do stvaranja i snimanja autorskih stvari i spotova, traženja finansijskih sredstava, kako bi pokazali da i Crna Gora i čitav region imaju svoju scenu koja je itekako živa i raznovrsna”.  “Mi iz Nikšića i iz drugih gradova Crne Gore to dobro znamo, ali se moramo svi zajedno potruditi da to pokažemo i drugima”, navode iz organizacije Bedem festa. Upravo iz tih razloga, osim sopstvene promocije, ekipa Bedem festa ovih mjeseci i putuje regionom, boraveći kod partnerskih demo festivala.

Trenutna destinacija, nakon Zagreba i 21.izdanja Hrvatskog demo rok festivala na kome je izvršni direktor Bedem festa Petar Šundić primio nagradu za promociju hrvatske demo scene, zapravo je Subotica i festival Omladina sa kojeg na osmi Bedem fest dolazi pobjednički sastav Phobos iz Beograda, navode iz organizacije.

“Naša misija u narednom periodu biće usmjerena u pravcu jače promocije crnogorske demo scene u regionu, pa ćemo već od sljedeće sezone pokrenuti Bedem demo fest”, navodi Petar Šundić. “Na taj način ćemo omogućiti da pobjednički bend crnogorskog demo festa promovišemo kod naših partnerskih festivala.” “Tako će pobjednici imati tu mogućnost da nastupe na Hrvatskom demo rok festivalu, na Bunt rok festivalu, na festivalu Omladina”, ističe Petar Šundić. “Uvjereni smo da je konačno došlo vrijeme da osim promocije regionalne demo scene u Crnoj Gori, započnemo i realizujemo promociju crnogorske demo scene u regionu”, ističe Petar Šundić.

Boravak u Subotici ekipa Bedem festa iskoristila je i za premijerno emitovanje spota grupe VIS Zli iz Nikšića za numeru “Mali čovek”. “Bend Zli će tako nakon premijernog emitovanja spota u subotičkom festivalu, nastupiti na ovogodišnjem Bedem festu kako bi time promovisali nikšićku demo scenu”, navode iz organizacije.

“Boravak u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Subotici i mnogim drugim gradovima, ekipa Bedem festa je provela radno i možemo se pohvaliti potpisanim Memorandumima o saradnji sa partnerskim demo festivalima, čime jačamo i uvezujemo čitav region kroz promociju demo scene”, iskren je Petar Šundić.

“Za Bedem fest se može reći da već mjesecima veoma osmišljeno i predano radi na skretanju ukupne pažnje javnosti na svoj program, koncept, autentični identitet i integritet”, navodi Petar Šundić. “Energija Bedem festa je posebna i veoma nenametljiva u odnosu na svoje realne potencijale”, iskren je Petar Šundić. “Sve ima svoju liniju i zakonitost od koje ne treba odstupati i zbog koje ne treba ni previše istrčavati jer je svaka naredna godina novi stepenik više, i to nas raduje”. “Posmatrajući iz ove pozicije i perspektive, imamo svo vrijeme ovog svijeta i volje da idemo još dalje”. “Inspiracija je tu, samo se treba  osvrnuti, organizacija festivala je fantastičan posao”, radostan je Šundić.  

Iz organizacije Bedem festa, nakon fantastičnih imena i izvođača koja su do sada objavili, osim benda Zli iz Nikšića, najavljuju i nastup benda Artan Lili na ovogodišnjem, osmom Bedem festu, kome će to ujedno biti i prvi festivalski nastup u Crnoj Gori. “Opet pokazujemo koliko smo snažno opredjeljeni u pravcu da svojoj publici predstaljamo izvođače koje treba obavezno preslušati ili na koje ukupnoj javnosti treba skrenuti pažnju”, navodi Petar Šundić.

Custom Search