Uklanja se otpad sa divlje deponije u Hajdukovu

Uto, 14.08.2018 - 07:39 -- darko.kovacevic

Sa jedne od najvećih divljih deponija na teritoriji Grada Subotice, u Mesnoj zajednici Hajdukovo, proteklog petka počelo je uklanjanje otpada. Već prvog dana sa nelegalnog odlagališta odneto je 15 kamiona smeća i otpada sakupljenog angažovanom mehanizacijom i radom volontera.

Reč je o lokaciji na kojoj je više od 30 godina neometano odlagan teško razgradivi otpad koji je postao izvor bakteriološke zaraze za stanovništvo, životinje, biljke i vodu u naselju Hajdukovo.

Projekat uklanjanja ove velike deponije sprovodi Udruženje građana Zeleni Subotice, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Subotice. Reč je o odlagalištu za smeće dugom 450 i širokom 30 metara, odnosno o izvoru zaraze na površini od 13.500 kvadratnih metara. Zeleni Subotice su za projekat prvo dobili podršku Grada Subotice, a zatim i nadležnog ministarstva, koje je na javnom konkursu za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, za sprovođenje projekta odobrilo iznos za sufinansiranje od 700.000 dinara.

Deponija u blizini Hajdukova je, osim zagađenja životne okoline i ugrožavanja zdravlja ljudi, životinja i biljaka, dovela i do ugrožavanja kvaliteta podzemnih voda, koje su sada u veoma lošem stanju. Bez preduzimanja potrebnih mera u najkraćem roku, ekološko stanje ovog područja ne bi se moglo održati pod kontrolom. Nakon što su problematika i eventualne posledice predočene gradonačelniku, grad Subotica podržao je ovaj projekat.

Tokom akcije, u Mesnoj zajednici Hajdukovo održaće se i edukativna tribina na kojoj će biti reči o načinu sprečavanja daljeg zagađivanja.
Nakon fizičkog uklanjana deponije, tretiranu površinu Mesna zajednica trebalo bi da stavi pod video nadzor, i na taj način se spreče neodgovorni pojedinci da odlažu smeće na tom prostoru.

Nakon potpunog odnošenja otpada sa ove lokacije, predstoji druga faza projekta, u kojoj je predviđena rekultivacija zemljišta i sadnja mladih sadnica.

Gradski odbor UG Zeleni Subotice

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search