Rezultati IPA projekta "InterCult"

Pon, 20.01.2020 - 13:46 -- nikola.tumbas

Udruženje „Digitalna regija“ iz Subotice predstavilo je na konferenciji u Segedinu dosadašnje rezultate projekta InterCult koji realizuje zajedno sa udruženjem „Szo Ter“ iz ovog grada u Mađarskoj.

Na izuzetno posećenoj konferenciji u Segedinu, predstavnici partnerskih organizacija i njihovi saradnici predstavili su regionalnu studiju o turističkim potencijalima u regionu, dok su se mladi upoznali sa filmovima koji su nastali u okviru radionica, istraživačkog i terenskog rada.

Kako je predstavljeno, dvadesetak mladih sa obe strane granice bilo je izuzetno aktivno prethodnih meseci u terenskom istraživanju manje ili više poznatih lokaliteta, ličnosti i manifestacija, a polazna osnova za to im je bila obuka za novinarski rad, kako na terenu, tako i u studiju.

Jedan od mentora jeste i subotički novinar Boris Šuman, koji je istakao zadovoljstvo načinom na koji su mladi pristupili preuzetim obavezama.

"Trudili smo se da ih "ne davimo" previše predavanjima i teorijom, već smo akcenat stavili na to da nam samom terenu, u istraživanju i u radu sa kamerom, dronom i drugom opremom steknu praktična znanja koja će im biti korisna kako za ovaj projekat, tako i za budućnost, jer će na ovaj način steći znanja i veštine iz novinarstva, snimanja i montaže koja će moći da koriste i u budućnosti" - rekao je Šuman.

On je dodao da su mladi pokazali visok nivo kreativnosti i da su imali "odrešene ruke" u odabiru tema, lokaliteta, ličnosti i manifestacija koje za njih predstavljaju sinonim interkulturalnosti s obe strane granice.

"Sve ono što su oni istražili i snimili je u procesu montaže, koji je pri kraju. Uporedo sa tim, svi zainteresovani mogu na TV stanicama sa obe strane granice već da vide rezultate njihovog rada u okviru prekograničnog interkulturalnog kolaža. Nadamo se da će taj serijal inspirisati mlade da se više posećuju, druže i sarađuju, što je takođe i jedan od ciljeva ovog projekta" - dodao je on.

U vezi pomenute studije, konstatovano je da su potencijali saradnje u omladinskom aktivizmu i turizmu nedovoljno iskorišćeni, te da će bolje upoznavanje mladih sa obe strane granice omogoćiti pomenuti video serijal.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru IPA Interreg programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search