Vratili smo se u devedesete - zaključak diskusije okruglog stola

Čet, 30.03.2023 - 23:41 -- nikola.tumbas
Okrugli sto Subotica u mimoilaženju
Okrugli sto Subotica u mimoilaženju
Poruka lokalnoj samoupravi na kraju
Poruka lokalnoj samoupravi na kraju

Okrugli sto  „Subotica u mimoilaženju: Multikulturalne politike i interkulturalne perspektive“ održan je večeras u Jevrejskoj opštini.

Naš grad je jedini grad u Srbiji koji je deo evropske mreže „Interkulturalnih gradova“ koju je 2008. godine, kao pilot program, pokrenuo Savet Evrope. Danas ta mreža broji 57 gradova, aktivno promovišući kulturni diverzitet lokalnih zajednica, a polazeći od jednostavne premise – različitost je prednost za celo društvo. Iza ovih opštih koncepata, tokom proteklih 15 godina, članice ove mreže razvijale su konkretne projekte koji u praksi predstavljaju meru interkulturalnosti jednog grada.

Gde smo mi danas u toj mreži, i da li je ostala na koloseku gradova-osnivača evropskih „Interkulturalnih gradova“ to je bilo pitanje na koje su davali odgovor prisutni pozvani učesnici okruglog stola.

Pored Subotičana koji su učestvovali na okruglom stolu a to su bili: sociolozi Branislav Filipović i Jasminka Dulić, omladinska radnica Žofija Hulo, etnološkinja-antropološkinja Viktorija Šimon Vuletić, istoričar Rudolf Vajs, istoričarka umetnosti Nela Tonković, kao i predstavnici civilnog sektora i različitih nacionalnih zajednica koje žive u gradu, gošća okruglog stola bila je Aleksandra Đurić Bosnić iz novosadskog Centra za interkulturnu komunikaciju (CINK),

Razgovor je vodio novinar Boris Šuman.

U prilozima će biti dati kompletni tonski zapisi diskusija kao i završna gde je poslata poruka gradskim vlastima šta bi bilo poželjno uraditi vezano za interkulturalnost i mladima ovog grada koji nemaju svoje mesto za "susrete".

***

Okrugli sto „Subotica u mimoilaženju: Multikulturalne politike i interkulturalne perspektive“ održava se u sklopu projekta „Ja u tuđim cipelama“ koji portal Magločistač realizuje u partnerstvu sa Hrvatskim kultrurno prosvjetnim društvom „Matija Gubec“ iz Tavankuta u sklopu programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“, a uz podršku Kraljevine Švedske.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search