Veličanstvena svečana akademija povodom Dana državnosti

Pet, 15.02.2019 - 17:00 -- nikola.tumbas

„POČAST NARODU VOLJENE ZEMLJE"  OVE GODINE ZA GRAĐANE SUBOTICE

Tradicionalna priredba povodom Dana državnosti Republike Srbije i ove godine je održana 14. februara u prepunoj sali Dečjeg pozorišta Subotica. Glumac i voditelj Vladan Grbić je na početku specijalnog program najavio govor Dragoslava Dašića, predsednika Organizacionog odbora, koji je potpredsednik Republičke organizacije ratnih invalida Srbije i predsednik RVMI Subotica, koji je rekao:

- Mi ratni vojni invalidi, borci NOB-a i njihovi potomci i ratni veterani Subotice na poseban način doživljamo Dan državnosti, jer smo stvarali ovu našu državu Srbiju i nećemo je dati za ništa, jer je naša sveta Srbija večna i zato mi u Subotici svake godine organizujemo ovu lepu priredbu. Zahvaljujemo se na učešću Muzičkoj školi Subotica, Gimnaziji „Svetozar Marković“ Subotica, folklornim ansamblima „Bratstvo“ i „Sunce“ Subotica, pevačkoj grupi „Veselice“ Subotica, pesniku Gezi Babjanoviću, pevaču i kompozitoru Aleksandru Tokoviću, ali i gradu Subotica i gradonačelniku Bogdanu Labanu, koji su finansijski pomogli ovaj veličanstveni skup. Hvala i divnoj publici, gde su uglavnom mladići i devojke zbog kojih mi uvek i pravimo proslavu Dana državnosti u Subotici - rekao je između ostalog Dragoslav Dašić, predsednik Organizacionog odbora svečane akademije pod nazivom „Počast narodu voljene zemlje“u našem gradu Subotica

- Igrali folklorni ansambli, recitovali učenici naše gimnazije,pevali i svirali učenici Muzičke škole Subotica, veličanstven nastup svih učesnika, mladići i devojke iz folklornih ansambala „Bratstvo“ i „Sunce“ su nam dočarali divne narodne igre iz Srbije, sve začinile „Veselice“ sa Aleksandrom Tokovićem i overio pesnik Geza Babjanović, nezaboravno veče u Dečjem pozorištu Subotica, divna publika i šta reći više nego da je bilo veličanstveno. Mladi voditelj i glumac Vladan Grbić je dao poseban pečat ovoj svečanosti i moramo sve to pohvaliti – reči su Nikole Ivoševića - sekretara Saveza boraca NOB-a iz Subotice, koji su deo organizacionog odbora u Subotici.

- Treba nam više ovakvih priredbi gde su učesnici naši mladići i devojke iz Subotice,koji su i večeras iskazali svojim nastupom veliko poštovanje i ljubav prema našoj državi Srbiji. Sve čestitke organizatorima i našem gradonačelniku Bogdanu Labanu, koji je u ime grada tradicionalno pomogao finansijski ovu veliku našu svetkovinu u Subotici - zapazio je mr Saša Gravorac, predsednik Skupštine Srpskih udruženja Severnobačkog okruga AP Vojvodine.

- Naši učenici i mi njihovi profesori, uvek ćemo se odazvati pozivu da učestvujemo na ovakvim tradicionalnim svečanim akademijama, jer smo deo našeg naroda i prepoznajemo u tome želju svih nas da nam Srbija bude večna tvorevina – u glas zajedno govore Bojana Đorojević prof. iz Gimnazije „Svetozar Marković“ i čuvena Tijana Štricki, prof. Muzičke škole Subotica.

- Sa velikom radošću i sa ponosom naši mladići i devojke dolaze igrati folklorne igre iz naše zemlje povodom Dana državnosti u našem gradu. Hvala organizatorima što su nas zvali na ovu svečanu akademiju, svi smo radosni što smo učesnici ovako lepe priredbe - kaže Antuš Romić, poznati koreograf KUD „Bratsvo“ Subotica.

- Mi smo tek nešto više od godinu dana na folklornoj sceni Subotice i Srbije, ali nam je drago što nam svi čestitaju na nastupu u Dečjem pozorištu. Puno nam to znači i hvala svima što su nas zvali da učestvujemo. Gromoglasni aplauz prepune sale za naš nastup povodom Dana državnosti Srbije nam je najveće priznanje za nastup - izjavila je Zvezdana Bićanin, koreograf najmlađeg folklornog ansambla u Subotici „Sunce“.

- Penzionisani sam sudija Trgovačkog suda u Subotici, diplomirani pravnik i pesnik, Bunjevac i osoba za koju govore da sam društveni funkcioner, rado sam recitovano jednu svoju rodoljubnu pesnu posvećenu čuvenoj i nezaboravnoj pesnikinji Desanku Maksimović. Čast mi je što sam učesnik ove lepe manifestacije u našem gradu. Sve čestitke organizatorima ovog skupa - jasan je u oceni Geza Babjanović, nezaboravni pesnik iz najvećeg grada na severu Srbije.

 

info: Borislav Eraković 

tel: 0637668808 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search