Predavanje - Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima

Čet, 14.03.2019 - 20:43 -- nikola.tumbas

U sredu, 13. marta 2019. godine u Gradskom muzeju Subotica održano je predavnje spec. dr master med. Marije P. Mandić, specijaliste interne medicine subotičkog Doma zdravlja, pod nazivom Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima. Predavanje je održano kao deo pratećih programa izložbe Đorđa Bošana, slikara i profesora, a posvećeno je i  sećanju na dr. Nadu Bošan, suprugu slikara. Ona je naime, 1987. godine, darujući slike umetnika muzeju njegovog rodnog grada, osnovala Poklon zbirku Đorđe Bošan.

Predavanje Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima predstavlja vid interdisciplinarnog isčitavanja umetničkih dela, odnosno prikaz onog šta pojedine grane medicine mogu uočti na primerima pojedinih portreta, u ovom slučaju portretima Henrija VIII. Predavanje predstavlja jedan od mogućih načina na koje moguće povezati ove dve ljudske delatnosti, naoko nespojive.  Dr Marija Mandić deo svog profesionalnog angažmana usmerila je na mogućnost isčitavanja pojedinih umetničkih dela, ali iz aspekta medicine. U ovom slučaju, reč je o portretima Henrija VIII engleskog kralja. Zahvaljujući bogatog dokumentacijskog građi, među koje spadaju i njegovi portreti moguće je bilo upustiti se u rekonstrukciju njegovog zdravstevog stanja u različitim periodima njegovog života, odnosno pretpostaviti od čega je sve bolovao. Tako iz samog habitusa Henrija VIII prikazanog na njegovim portretima može se pretpostaviti da je bolovao od Kušigove bolesti, šećerne bolesti, hipertenzije, poremećaja lipidnog statusa pa verovatno i nekog oblika cerebrovaskularne insuficijencije što opet može biti razlog stalnim glavoboljama i pojavi poremećaja ličnosti. Na njegovim portretima moguće je uočiti i postojanje određenog narcisoidnog poremećaja ličnosti koji se definiše kao postojanje ogromnog samopouzdanja, zaokupljenost fantazijama o neograničenom uspehu i moći, sjajnosti i lepoti te idealne ljubavi, zahtevanje prekomernog divljenja, iskazivanje arogancije i oholosti, a sve se to vidi na njegovom stavu za portretisanje, odelu koje je nosio i veličini slika na kojima je prikazan.

Marija Mandić rođena Matarić, rodom iz Sombora, medicinski fakultet zavrsila u NS, postdilomske akademske studija završila iz teme vezane za infarkt miokarda. Zaposlena u Domu zdravlja Subotica, završila specijalističke studije iz interne medicine 2018. godine. Od 2014. godine izlaže na simpozijumu Medicina u Umetnosti koji se svake godine održava u Zaječaru u organizaciji Srpskog lekarskog društva, podružnica Zaječar. Naučne radove piše za kongrese opšte medicine, urgentne medicine, preventivne medicine i medicine u umetnosti, a objavljuje u indeksiranim domaćim stručnim medicinskim časopisima.

Info: Gradski muzej Subotica

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search