Čobanski križ kao mesto susretanja

Sre, 08.05.2019 - 14:13 -- nikola.tumbas
Susret kod Čobanskog križa
Susret kod Čobanskog križa
Vožnja po Subotičkoj peščari
Vožnja po Subotičkoj peščari

U želji da se zabeleži priča o Čobanskom križu na internetu, križu u atarima na samoj granici sa Mađarskom u Subotičkoj peščari, dve vremešne, ali vitalne žene, sestre, Kata Dulić i Vita Kopunović su me provele putem do istog preko Makove sedmice.

Prvi križ je bio podigao Stanko Babijanović 1896. za čobane koji su bili u tome kraju na ispaši tokom početka XX veka i tu provodili veći deo svog vremena, da bi imali gde da ispovidaju veru, kako to lepo opisuje Alojzije Stantić, u prilogu u Zvoniku 2003. godine (videti fotografiju članka i saznati više tom u prilogu).

Križ je spomenut i u članku Katarine Korponaić, 2013. nedeljniku u Hrvatska riječ.

Naravno, pod zubom vremena križ je propao i pao, ali su ga onda udruženi, nekoliko porodica istih, podigli u kamenom obliku na jednoj maloj nasutoj uzvišici i posadili oko njega celtise, koji sada čine jedan lep kutak za odmor i "meditaciju", za retke prolaznike koji se namere i pored znaka zabrane prođu ovuda i "nerviraju" graničare...

Zanimljivo, istovremeno pri našem stizanju na dotično mesto, pojavio se i jedan potomak Babijanovića, pa su se na licu mesta upoznali potomci onih koji su podigli i renovirali križ 1933.

 U prilozima se nalaze dva video priloga. Prvi je susret kod križa (deo vožnje do križa) a drugi je vožnja kroz peščaru od Makove sedmice do restorana Abraham.

Custom Search