Prva godina Tiskovnog ureda Subotičke biskupije

Pet, 15.12.2023 - 09:29 -- darko.kovacevic

Prije godinu dana, na današnji dan, 15. prosinca 2022. godine, pokrenuli smo Facebook i Instagram stranice Subotičke biskupije, a par dana kasnije i biskupijski YouTube kanal, te je tako s radom započeo Tiskovni ured Subotičke biskupije, koji prije toga nije postojao, te od tada djeluje nadopunjujući taj nedostatak.

Za godinu dana našu Facebook stranicu zapratilo je 6111 osoba. Velika većina njih su mađarskog jezika i žive na teritoriju naše biskupije, ali je lijepi broj vjernika i iz susjednih biskupija koji prate događanja u našoj biskupiji, bilo iz zemlje, bilo i iz inozemstva.

Trudimo se u našim objavama izvijestiti o svim biskupijskim odnosno župnim programima i dešavanjima, koji dotiču vjernike naše biskupije mađarskog, hrvatskog i slovačkog jezika, poštujući tako službenu uporabu jezika u biskupiji. Osim najava lokalnih dešavanja, pratimo i vijesti iz Opće crkve, kao i apostolsko djelovanje pape Franje. Našim pratiteljima nudimo i duhovni sadržaj, te se trudimo održati visoku razinu kvalitete kako u tekstualnim objavama, tako i u vizualnim sadržajima.

Pokrenuli smo brojne serijale. Jedan od najomiljenijih je „Ismerjék meg egyházmegyénk templomait / Predstavljamo crkve naše biskupije”, a tu je i „Emlékek a múltból / Uspomene iz prošlosti”. U oba serijala, uz pomoć novih odnosno starih fotografija naših župnih i filijalnih crkava, predstavljamo njihovu ljepotu, pojedinosti, manjkavosti, tj. njihovu realnost, a podsjećamo i na njihovo nekadašnje stanje.

Mnoge župe aktivno sudjeluju u slanju informacija i lijepi broj župnika nam pomaže u ovom poslu. Na ovaj način također želimo svima zahvaliti na suradnji.

Tijekom ovih godinu dana dobili smo mnoge povratne informacije, a gotovo sve su napisane u tonu priznanja.

Osim aktivnog prisustva na društvenim mrežama, naš Tiskovni ured je organizirao brojne konferencije za novinare, prihvatili smo provođenje promocije brojnih događanja na razini biskupije, pomogli smo u njihovoj popularizaciji, među ostalima su to bila proštenja na Bunariću i u Doroslovu, proslava 30. obljetnice udruge Pax Romana, permanentni odgoj svećenika, duhovne obnove i drugo. Ispratili smo posjete visokih crkvenih gostiju, kao što su: mons. Santo Rocco Gangemi, apostolski nuncij, njegov službeni posjet, liturgije vazmenog trodnevlja, mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup, Csaba Böjte ofm, izjave za medije ovog franjevca. Ispratili smo i ekumensku panel diskusiju u siječnju itd. Izdvojili bismo još i biskupsko ređenje Ferenca Fazekasa, subotičkog biskupa, kada je cjelokupno prisustvo u medijima, prijenose te izradu fotografskog i video materijala koordinirao naš Tiskovni ured. Nakon svakog značajnijeg događaja na razni biskupije naš Tiskovni ured šalje dvojezične tekstove (na mađarskom i na hrvatskom jeziku), fotografije, a često i video materijale, lokalnim crkvenim medijima, te crkvenim i svjetovnim medijskim kućama u Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj, kao i uredništvima u regiji i medijima na manjinskim jezicima Svete Stolice.

Djelovanje našeg Tiskovnog ureda i prisutnost na društvenim mrežama javno su pohvalili mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, István Kuzmányi, glavni urednik portala Magyar Kurír, kao i mons. dr. Tóth Tamás, generalni tajnik Mađarske biskupske konferencije, i drugi. Osim toga naši pratitelji nam redovito poručuju, da radimo primjeren i kvalitetan posao. Izgradili smo izvanredno dobar i profesionalni odnos s predstavnicima medija. Osobito zahvaljujemo Pannon RTV-u na izvanrednoj potpori, na pruženoj velikoj pomoći u izradi promotivnih materijala. Zahvaljujemo za izvanredno korektan odnos s hrvatskim portalom IKA, te Siniši Kovačiću za suradnju i što, gotovo uvijek, među prvima objavljuju vijesti koje im pošaljemo. Tijekom ovih godinu dana pristigle su mnoge takve poruke, koje potiču rad našeg Tiskovnog ureda, da nastavimo na započetom putu, na slavu Božju i u službi vjernika naše biskupije.

Tijekom ove jedne godine smo iskusili, da je Subotička biskupija ne samo najbrojnija biskupija u Srbiji, nego je i iznimno bogata! Njezino bogatstvo je u nesebičnoj ljubavi vjernika, u dubokoj vjeri, pouzdanju, u marljivosti i požrtvovnosti svećenika, u duhovnosti, u raznolikosti događanja, kao i u ogromnoj ljubavi, kojom vjernici pojedinih župnih zajednica nesebično djeluju. Zahvaljujemo na tolikim lijepim i raznolikim vijestima, događanjima, o kojima smo tijekom ovih godinu dana mogli izvijestiti, odnosno najaviti ih.

Velika hvala na povjerenju i ljubavi, kojima pratite naš rad.

Hajnalka Illés
Referent za medije Subotičke biskupije

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search