Razmena ideja i iskustva srpskih i hrvatskih organaca u Valpovu

Pon, 27.05.2019 - 19:10 -- nikola.tumbas

Jedna od aktivnosti važnih za razmenu ideja i iskustva između organskih proizvođača iz Srbije i Hrvatske, jeste studijsko putovanje 24. i 25. maja 2019. godine u Grad Valpovo koji je i nosilac projekta “Organic Bridge”. Organizator puta je projektni partner Udruženje TERRA’S koje je okupilo organce iz Subotice, Rume, Selenče, Stare Moravice i Pačira. Zajedno sa domaćinima, te ostalim gostima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, prisustvovali su svečanom otvaranju 1. Međunarodnog eko festivala u Valpovu, osmišljenom po uzoru na terrasov Biofest i Forum Centra za organsku proizvodnju u Selenči. U sklopu manifestacije upriličena je prodajna izložba organske i domaće tradicionalne hrane, ali se iskoristila prilika da se razmene ideje i iskustva u vezi proizvodnje i plasmana robe u ovim državama.

O ovome je bilo reči i na panel diskusiji na temu „Razvoj tržišta eko proizvoda“. Osim učesnika iz Srbije, bilo ih je iz Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. Članovi i predstavnici TERRA’S-a, kao i ekspert dipl. agronom, Nenad Novaković, direktor OCS, su uzeli učešće u diskusiji i predočili podatak da su naša zemlja i Hrvatska 2000. godine imali skoro istu startnu poziciju. Zahvaljujući mnogo ozbiljnijoj podršci države, ali i fondova EU, razvoj organske proizvodnje kod suseda je uzeo zamah, o čemu je govorio pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske, Krunoslav Karalić. Informisao je o merama koje su preduzeli uopšte za razvoj poljoprivrede, pa tako i ekološke: usvojili su Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu distribucije hranom, čiji je osnovni cilj uređenje tržišta i osiguravanje povoljnijih uslova za poljoprivrednike, kako konvencionalnim tako i ekološkim.

Izrađen je je i Akcioni plan za kratke lance plasmana, koji javnim ustanove omogućava kupovinu direktno od proizvođača, odnosno da kupuju lokalne, sveže proizvode. To ne znači da se prednost daje najnižoj ceni, već da javnu nabavku npr. škole, bolnice ili vojska mogu definisati kvalitativne kriterijume, a time se prednost daje lokalnim proizvodima i proizvođačima, i to sa što manjim brojem posrednika. U tom pravcu skraćivanja puta prodaje od farme do trgovina, u toku je razrađivanje ideje izgradnje sedam logističkih centara u Hrvatskoj, sa hladnjačama, magacinima, sortirnicama. Karalić je na kraju obavestio skup da je EU odvojila sredstva za ruralni razvoj podsticanjem udruživanja poljoprivrednika što će biti od koristi svima, pa i za 670 ekoloških farmera u Osječko-baranjskoj županiji kojih je najviše u odnosu na ostatak Hrvatske.

Potom su upriličene dve radionice, a drugog dana, 25. maja 2019. godine upriličen je obilazak poljoprivrednog gazdinstva Marice i Alojza Juga u Koškoj nadomak Valpova, koji se bave proizvodnjom organskog soka od jabuke. Kao članovi Proizvođačke organizacije ECOGOS, govorili su o iskustvu, odnosno prednostima i manama udruživanja. Potom se studijsko putovanje nastavilo posetom selu u Ivanovcima gde je renoviran objekat i opremljen pogon za preradu voća i povrća koji mogu koristiti farmeri iz Osiječko-baranjske županije. Ovo je jedan od najznačajnijih rezultata projekta “Organic Bridege”, kao i organska bašta opremljena visećim lejama za proizvodnju povrća, koje su prikladne i za osobe sa posebnim potrebama. Domaćini su upriličili tradicionalni ručak, nakon kojeg je organizovana poseta Dvorcu sa vodičemu Valpovu.

Na povratku za Srbiju, vladala je izuzetno pozitivna atmosfera, te su se sumirali utisci dvodnevnog boravka. Izrazili su želju za nastavkom saradnje sa organcima Osiječko-baranjske županije, jer su im njihova iskustva dala podstrek i ideje za zajednički nastup na tržištu. Čak su predložili osmišljavanje zajedničkog projekta na temu udruživanja, tim pre što će u Subotici osnovati Zadrugu “Panonija Organika”.

 

Studijsko putovanje je Udruženje TERRA’S (http://terras.org.rs/razmena-ideja-i-iskustva-srpskih-i-hrvatskih-organa...) realizovalo u okviru projekta “Organic bridge-Organski most” između Srbije i Hrvatske preko IPA programa, koji je finansijski podržan sa 85% od strane Evropske unije, a ostalo od Autonomne pokrajine Vojvodine. Osim TERRA’S-a sa srpske strane učesnik je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka.

 

           

 

  

Custom Search