Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov: Lady of Hormones

Čet, 19.09.2019 - 23:56 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Večeras je Savremenoj galeriji otvorena izložba Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov  Lady of Hormones.

Direktor galerije Arpad Blaško, pozdravio je goste na izložbi i čestitao umetnicama dok je kustos izložbe Nela Tonković,  govrila o radovima i ideji izložbe.

Ova umetnička kolaboracija kao polaznu tačku ima misao o sazrevanju ženskog uma i tela, odnosno promenama koje se dešavaju u individualnim životima i koje su provocirane, između ostalog, protokom vremena. Izložba je multimedijalna i sastoji se od animiranih crteža, fotografija, crteža na papiru i skulptura. Postavka će osvetliti fenomen bavljenja ženskim telom u savremenoj umetnosti i prikazaće nove serije radova Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov dok će se publika upoznati sa novim medijem animiranog crteža.

 

Edita Kadirić (1976) diplomirala je kao student generacije na Likovnom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu (1997), a magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1999), dok je master diplomu u oblasti intermedija i produkcije stekla na Fakultet lepih umetnosti Univerziteta u Barseloni (2015). 
U periodu od 2002. do 2015. godine radila je sa galerijom Prom (Nemačka/Potrugalija), a godinu dana kasnije započela je saradnju sa umetničkom fondacijom Karmen Vurt (Würth Foundation) iz Nemačke.
Izlagala je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Španija, Portugalija, Mađarska, SAD). 
Dobitnica je brojnih nagrada: „Dr Ferenc Bodrogvari”, (Subotica, 1997), nagrada Bijenala studentskog crteža (Beograd, 2000), stipendija „PRODART: Fabra & Coats Factory of Creation” (Barselona, 2015), prva nagrada „IX Biennal d’Art de Riudebitlles” (Barselona, 2016).
Više od 200 njenih radova nalazi se u mnogim vrednim privatnim kolekcijama u Evropi i SAD-u.
Trenutno živi i radi na relaciji Francuska-Španija-Srbija.

 

Maja Rakočević Cvijanov (1975) diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001, a 2004. magistrirala je na istom fakultetu.

Samostalno izlaže od 2001. u galerijama: SKC, Remont, Dom omladine, FLU, SULUJ, „Nova”, galerija Opštine Vračar u Beogradu, Parobroda, „Dvorište” (Pančevo), Kuplung (Budimpešta), Savremena galerija Subotica i Galerija „dr Vinko Perčić” (Subotica). Od 2002. je članica ULUS-a.

Učestvovala  je na brojnim grupnim izložbama, radionicama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu (Subotica, Senta, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Niš, Cetinje, Herceg Novi, Maribor, Segedin, Pečuj, Gedele, Grac, Krems na Dunavu, Temišvar, Prag, Kopenhagen, Helsinki, Sarbriken, Frankfurt na Majni, Cirih, Venecija, Njujork, Pariz). 

Dobitnica  je Nagrada galerije Pero i Nagrade „Vladeta Petrić” na godišnjim izložbama studenata FLU u Beogradu, zatim nagrade Beorame na V Bijenalu mladih u Vršcu i Nagrade „dr Ferenc Bodrogvari“ (Subotica). 

Njeni radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama: Stadpark  (Austrija), Kolekcija Oktobarskog salona (Kulturni centar Beograd), Centra za stvaralaštvo Šumatovačka, Savremene galerije Subotica, Muzeja Terra Kikinda i MZZSK Subotica.

Živi u Subotici. Zaposlena je kao vajar – konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica i kao profesor vajanja u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici. Autorka je pet javnih spomenika na teritoriji Subotice. Udata je i majka dvoje dece.

 

 

Više o ovoj temi...

Едита Кадирић и Маја Ракочевић Цвијанов кроз своје нове радове говоре о зрелости жене, воде уметнички дијалог, при чему ни једна не одступа од свог уметничког израза

Суботица – У Савременој галерији од 19. септембра отворена је заједничка изложба уметница Едите Кадирић и Маје Ракочевић Цвијанов под називом „Леди оф хормонс“.

Пријатељице, вршњакиње, Суботичанке, своје професионалне каријере градиле су одвојено да би им се уметнички путеви сада укрстили у давању стваралачког одговора на виђење жене, њеног сазревања, промена у њеном животу: физичких, психичких, емотивних. Идеја за изложбу настала је пре готово две године, након што је Маја Ракочевић Цвијанов видела Едитин цртеж из...

detaljnije
Post date: Pon, 07.10.2019 - 16:52
Custom Search