Multikonfesionalno interkulturalno putovanje subotičkih osnovaca

Pon, 07.10.2019 - 19:45 -- darko.kovacevic

SUBOTIČKI OSMOŠKOLCI PRAVOSLAVCI, RIMOKATOLICI I MUSLIMANI ZAJEDNO NA IZLETU PO SRBIJI

Inovativnost je danas način savremenog života, tako razmišljaju profesori i njihova direktorka OŠ „Matko Vuković“ Subotica, gospođa prof. Mirjana Stevanović, koja je vodila multikonfesionalnu ekskurziju svojih učenika i nastavnog osoblja do Novog Pazara.

Taj grad je mesto gde se odavno susreću dve hrišćanske religije, srpska pravoslavna i rimokatolička crkva, a u tom starom gradu je i brojna muslimanska zajednica sa mnogim lepom uređenim džamijama. Svetom je poznato da je Subotica poznata kao multinacionalni, multietnički i multikonfesionalni grad, gde živi više od dvadeset naroda i narodnosti, a nešto slično događa se i u samom Novom Pazaru, gradu stare srpske države Raške i današnjem Sandžaku. Odluka da jedan autobus sa učenicima i nastavnim osobljem krene iz najvećeg grada na severu Srbije, Subotice krene u Novi Pazar je evropska tendencija, jer različitosti spajaju i svi misle da će takvi susreti mladih osoba omogućiti neki bolji život u budućim vremenima, koja dolaze u Evropskoj uniji i širom sveta.

Autobus je svoj put za Rašku oblast započeo u ranim jutarnjim časovima iz Subotice, prva stanica na putu za Novi Pazar je bio je Manastir SPC Žiča, gde je ovih dana održana proslava 800. godišnjice od osnivanja Srpske pravoslavne crkve, gde su brojni arhijereji SPC sa mnogim gostima iz zemlje i sveta služili zajedno u prošlu nedelju Arhijerejsku liturgiju, koju je vodio Patrijarh Irinej Gavrilović u tom starom srpskom pravoslavnom manastiru kod Kraljeva.

Nakon kraćeg odmora autobus iz Subotice zaputio se za Novi Pazar. Gosti iz Subotice po dolasku u taj grad smešteni su u Sinan-begovoj medresi, gde im je obezbeđeno spavanje, doručak, ručak i večera. U ranim jutarnjim časovima usledilo je razgledavanje lepota ovog starog grada, učenici i nastavno osoblje posetili su zatim veliku džamiju Hadži Hisneinovu – Bor u ovom delu Srbije, gde im se obratio pričom o tamošnjem života muslimana Sandžaka njihov imam. Isti dan desio se odlazak do obližnjeg drevnog velikog svetski poznatog srpskog manastira Đurđevi stupovi, koji se nalazi nedaleko od Novog Pazara, a dobrodošlicu gostima iz Subotice poželeo je jeromonah Gavrilo, iguman Manastira Đurđevi stupovi. Naravno, gosti su jeromonahu i ostalim monasima postavljali mnogo pitanja o istoriji samog manastira i životu hrišćanskog naroda na ovom prostoru Raške. Subotički autobus sa pedesetak učenika i nastavnim osobljem se nakon tri dana boravka u Novom Pazaru zaputio u manastir SPC Sopoćani. Gosti sa severa Srbije razgledali su znamenitosti ovog zdanja i odmah se posle toga krenulo prema Novom Sadu, gde su posetili novosadsku Katedralu, da bi u kasnim večernjim satima stigli kući u svoj grad.

Vođa puta na ovom putovanju je bila prof. Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“ Subotica, a od nastavnog osoblja na ovom putu su bile ove osobe: Vukosava Eraković prof. pravoslavnog katihizisa, Mirjana Ivanković, prof. rimokatoličkog vjeronauke, Ramadan Mehmedi, prof. islamskog veronauka, Vukica Marković, prof. građanskog vaspitanja, Sanja Miljković, prof. geografije, Katarina B. Petronijević prof. istorije, Natalija Lukić, prof. muzičkog vaspitanja u OŠ "Matko Vuković", Nikola Gemeš, prof. engleskog jezika i pedagoški asistent Nada Dimović.

- Na svim mestima gde smo bili, naša direktorka Mirjana Stevanović je u znak zahvalnosti predala je plaketu zahvalnosti, koju su oduševljeno primili svi naši domaćini na ovom trodnevnom putu po Srbiji. Bilo je divno i nezaboravno na ovom putovanju. Puni smo lepih utisaka i radujemo se nekim novim ekskurzijama po našoj zemlji Srbiji, - priča Vukosava Eraković

Učesnici ekskurzije zahvaljuju se Rijasetu islamske zajednice u Srbiji, što su im dali da besplatno borave i obeduju u njihovoj medresi.

Borislav Boro Eraković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search