Dašiću zlatna plaketa za doprinos organizaciji ratnih, vojnih i mirnodopskih invalida Srbije

Pon, 28.10.2019 - 19:36 -- darko.kovacevic

SVEČANA AKADEMIJA RATNIH I SKUPŠTINA VOJNIH INVALIDA U DOMU VOJSKE SRBIJE U BEOGRADU

DRAGOSLAV DAŠIĆ IZ SUBOTICE DOBIO SPECIJALNU PLAKETU, ISTU KAO I DAČIĆ, VULIN I ĐORĐEVIĆ

Potpredsednik Ratnih vojnih i mirnodopskih invalida Srbije gospodin Dragoslav Dašić i predsednik Gradske organizacije RVMI Subotica dobio je prošle nedelje zlatnu plaketu za svoj veliki doprinos u organizovanju ratnih, vojnih i mirnodopskih invalida Srbije na Svečanoj akademiji ove dobrotvorne organizacije u glavnom gradu Srbije. Najpre su brojni borci prošlih ratova u Srbiji održali godišnju skupštinu u svojim prostorijama na Savskom trgu u Beogradu, gde se analizirao prošlogodišnji rad i ocenjene su brojne aktivnosti ove slavne organizacije iz Srbije, koja ove godine proslavlja stogodišnjicu rada.

Predsednik URVMI Srbije Drašković, potpredsednik Dragoslav Dašić i generalni sekretar Stanić dobili su od brojnih delegata iz čitave Srbije najviše moguću ocenu za svoj rad. U restoranu ispod svog ureda priređen je svečani ručak na kojem su bili gosti iz svih regija u Srbiji, a potom su se svi borci i ratni vojni i mirnodopski invalidi Srbije preseli u Dom Vojske Srbije, gde je održana tradicionalna Svečana akademija povodom stogodišnjice Organizacije ratnih i mirnodopskih invalida Srbije.

Sve je započeto državnom himnom „Bože pravde“ potom su došle recitacije, junačke pesme i završilo se podelom specijalnih zlatnih plaketa na kojima je bio ucrtan grb Srbije i amblem Udruženja ratnih i vojnih invalida Srbije. Prvi koji je dobio svoju lepu plaketu bio je ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik Vlade Srbije gospodin Ivica Dačić, on je pohvalio junačke borbe ratnih heroja i podsetio na sve ono što je uvek
krasilo naš narod u borbi za slobodu protiv fašističkih zavojevača i narodnih neprijatelja Srbije kroz vekove. Odmah posle njega na binu je pozvan dugogodišnji potpredsednik Udruženja ratnih i vojnih invalida Srbije gospodin Dragoslav Dašić, čovek koji rukovodi i gradskom organizacijom u Subotici. On je jedini od svih prisutnih boraca i invalida dobio takvo priznanje, a svi pričaju da je tako nešto i zaslužio
radeći dobrotvorno za sve one koji su, neki i ne svojom voljom, otišli u rat i tamo ostali bez ruke ili noge, a neki su otišli u oslobodilački rat kao dobrovoljci i doživeli velike traume, poneki su ostali bez vida, a mnogi su u tim borbama dali svoj život i ostavili svoju decu kao ratnu siročad.

Tužna je ova priča o našim ratnim herojima i oslobodiocima za današnju slobodu u Srbiji. Prilikom uzimanja u ruke svoje plakete gospodin Dragoslav Dašić je raširenih ruku sa suzom radosnicom u oku izjavio za Subotica-info:

- Obradovao sam se što sam prozvan da dođem po svoju zlatnu plaketu, naravno, suza u oku došla je kao posledica oduševljenja i velike radosti što sam video da je uz mene takvu istu plaketu dobio i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik Vlade Srbije. Ministar vojni Vulin i ministar za socijalna pitanja Đorđević su još dva ministra, koji su pozvani na svečanu binu, ali su bili sprečeni da se pojave na ovom velikom događaju, govori se da su ova dvojica visokopoziciranih političara bili na proslavi slave Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Naravno, čestitao sam Ivici Dačiću, ali i on meni, a ja mu u šali rekao da ostajem nepokolebljivo na novom putu države i naše slavne organizacije URVMI. Ministar Dačić me upitao koliko imam godina, a onda sam mu rekao da sam danas u 86 godini i da sam još vitalan i da nemam zdravstvenih problema, saopštio sam mu da mi je otac umro u 95 godini i da svi mi Dašići imamo dugovečan život. Malo sam i nasmejao ministra Dačića kada su mu drugi put ponovio da mi Dašići uglavnom svi živimo jako dugo, a predložio mu u šali da i on bude Dašić i to tako da samo izmeni jedno slovo u prezimenu da bi i sam doživeo pozne godine. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih
poslova Srbije zagrlio me i moje reči prihvatio kao lepu šalu, slikali smo se i sve su to zabeležili brojni prisutni fotoreporteri u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Napomenuo bih da će proslava stogodišnjice Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida biti i u našem gradu Subotici u velikoj Sali Nove opštine Subotica 9. Novembra,subota, od 10 časova, a onda svi učesnici idu na svečani ručak u restoran „Vila Viktorija“ Palić od 14 časova
- rekao je u Beogradu na dodeli zlatne plakete gospodin Dragoslav Dašić, potpredsednik Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida Srbije i prvi čovek - predsednik Gradskog odbora RVMI Subotica.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije gospodin Ivica Dačić čitavih pedeset minuta posle primitka svoje zlatne plakete RVMI Srbije slikao se sa prisutnim borcima i ratnim vojnim invalidima u predvorju Doma Vojske Srbije u Beogradu, ali i sa mladićima i devojkama iz hora, koji je pesmom ulepšao ovu prelepo organizovanu Svečanu akademiju povodom 100 godišnjice života i dobrotvornog rada URVMI Srbije. Sve vreme uz gospodina Dačića stajo je i gospodin Dašić iz Subotice.

- Pozdravite sve građane Subotice, posebno mr Nebojšu Crnogorca mog stranačkog predsednika u najvećem gradu na severu AP Vojvodine i Srbije. Gospodinu Dašiću želim da ostvari dug život i da bude primer mlađim osobama kako se treba boriti za svoju zemlju delima, koje se ne mogu i ne smeju nikada zaboraviti, - rukovao se sa svim učesnicima Svečane akademije u Domu Vojske Srbije i napustio sa pratnjom automobilom sam centar grada Beograda.

Piše: Borislav Eraković
Foto: Milan Kuridža

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search