Tribina - Novinari ili politički protivnici

Sre, 06.11.2019 - 21:15 -- nikola.tumbas
Detalj sa tribine
Detalj sa tribine

U velikoj sali Infostud haba Udruženje novinara Srbije, UNS, u utorak 5 oktobra, održalo je tribinu o medijskoj etici “Novinari ili politički protivnici“

Učesnici su bili:
- Ljiljana Smajlović, predsednica Suda časti UNS-a i kolumnistkinja „Nedeljnika“
- Muharem Bazdulj, književnik, novinar i član Suda časti UNS-a
- Slobodan Vladušić, pisac i član uredništva časopisa „Letopis Matice srpske“
- Marta Varju, glavna i odgovorna urednica Mađar soa
- Branko M. Žujović, glavni i odgovorni urednik portala slobodnasubotica.rs i novinar „Pečata“

Teme  su bile:

Šta su mediji, a ko su novinari u Srbiji? I ko ima pravo da odlučuje o tome?

Da li političari i državni funkcioneri uskraćivanjem odgovora novinarima pojedinih medija u stvari odlučuju ko jesu, a ko nisu mediji?

Da li je takvo ponašanje dozvoljeno Zakonom o javnom informisanju i kakva su iskustva novinara u Subotici?

Da li treba uvesti licence za novinare i ko će ih izdavati?

Ovo je bila druga tribina o medijskim kontaverzama koju organizuje UNS.

U nastavku su kratki izvadci iz obraćanja učesnika tribine, koji su ostavili utisak na autora teksta.

- Novinari bi trebali biti nepristasni - rekla je Ljiljana Smajlović - ali kod nas nije tako. Imamo provladine medije i one "slobodne". Pri tome je skrenula pažnju na veoma laku upotrebu reči koje demoniziraju političkog protivnika:

- Kada se upotrebe reči kao fašizam, nacizam, Hitler, tu nema više razgovora. A to se radi onda kada ne možete da prihvatite da je vaš oponent u nečemu, u pravu, i ne želite zbog toga da ulazite u dijalog sa njim.

- I tako, građani su uočili da mi, novinari, nismo u potpunosti nepristrasni.

- Ali ne može se očekivati da vi nemate neki stav ili simpatije prema nekome. Uglavnom dovoljno je to da vi, kao novinar, predstavite argumente one strane za koju vi smatrate da je "bolja", ili da je na pravoj strani, ali zato i najbolje argumente suprotne strane. I to je sve što može da se traži od novinara.

Branko Žujović, je govorio o novinarstu i svom iskustvu kako je biti protivnik vlasti u našem (malom) gradu - U maloj sredini ste vi izloženi velikom pritisku, ali mi u redakcij ne reagujemo na to i ne dozvoljavamo da se to odrazi na našu uređivačku politiku.

Komentar Slobodana Vladušića, o pogledu na stvarnost i istinu, je malo poduži, i kazan tako da ga je teško uprostiti a ne izgubiti bit, pa je jednostavije da ga poslušate u izvornom prilogu, za razliku od izvadaka iz govora ostalih izlagača. (Prilog sadrži uvodni deo obraćanja Muharema Bazdulja koji je bio moderator tribine)

Marta Varju, glavna i odgovorna urednica Mađar soa, medija mađarske nacionalne manjine, na primedbu Muharema Bazdulja da je on imao asocijaciju poređena Mađar soa sa listom srpske manjine u Hrvatskoj, je rekla da to ne stoji, jer oni ove godine slave 75 godina postojanja i da su naravno oni dotirani od države, a da im je osnivač Mađarski nacionalni savet i da oni naravno moraju da prate medijsku strategiju saveta kao i da izveštavaju sa svih nivoa pokrajine i republike.

- Ja mislim da nema nezavisnosti novinara. Neutralnost u novinastvu je više teorija nego je praksa - zaključila je Marta.

Custom Search