Tribina "Za zdraviji život Subotice"

Pet, 08.07.2022 - 14:52 -- nikola.tumbas

Ovo je druga godina da Udruženja za zaštitu životne sredine UZZPBIG iz Subotice, a pod pokroviteljstvom Grada Subotice, organizuje tribinu “Za Zdraviji Život Subotice”.

02.jula na Otvorenom univerzitetu u Subotici promovisali smo poboljšanje energetske efikasnosti kuća i prelaska na korišćenje čistijih izvora energije.

Đorđe Panić je učesnicima u projktu rekao, koje bi se to metode trebale primeniti i šta bi trebalo uraditi da bi omogućili zdrav život Subotičanima. Predložio je da svi građani koji imaju neefikasne stambene objekte treba da se uključe u državni projekat i projekat Grada Subotice i da svoje postojeće jedinice dovedu u stanje energetski efikasne. I ovog puta je prikazan upitnik koji bi trebao da se koristi pri sagledavanju energetske siromašnosti jednog domaćinstva, koji je i ove godine korišten kao osnova.

Navešćemo jedan primer kroz upitnik: Jedna porodica ( tročlana ili četvoročlana ) ako ima mesečna primanja od 45.000 do čak 120.000 dinara ne može sebi da priušti po starim propisima da uđe u ove projekte jer neće moći da obezbedi lična sredstva da bi kunkurisala. Zbog velikih troškova za život na mesečnom i godišnjem nivou ne mogu odvojiti 50% sredstava za učešće, kako je do sada državnim projektom predviđeno.

Dimitrov Vladimir je dodao da udruženje prati razvijanje koncepta za ovaj projekat na nivou grada Subotice, pozdravljamo grad što je obezbedio subvencije od 30 miliona dinara u budžetu za ovu namenu. Čekamo da se na konkursu izaberu firme koje će da učestvuju u izvođenju radova po projektu i naravno očekujemo da vidimo kakav će biti konkurs i finalni kriterijumi za stanovnike našeg grada. Jer to je i najbitnije, s obzirom da je građevinski material već sada toliko skup da nas jako interesuje kako će kriterijumi biti prilagođeni situaciji na tržištu cena prema građanima.

Građani će moći da zatraže sufinansiranje radova i materijala za izolaciju fasada, zamenu stolarije, grejne kotlove i ugradnju solarnih panela za stambene zgrade, porodične kuće i stanove.

Ponovićemo naš model dobijen jednom sveobihvatnom analizom.

Model finansiranja države i opštine po modelu 50 % – 50% je neodrživ i sigurni smo da će biti mnogo poteškoća za građane sa malim primanjima. Realizacija ovakvog projetka bi bila održiva po modelu da država preko fondova Evropske Unije uloži bespovratno 80% a objekat 20% svojih sredstava na mesečnu otplatu od 2 do 5 godina. Na ovaj način bi se relaksirao i ovako oskudan i siromašan budžet jedne porodice koja želi da uđe u program.

U sklopu tibine učesnicima su prikazana i dve svetske inovacije, dva patent projekta koji teže da čovečanstvu pruže brz žičani transport i besplatnu električnu energiju. Ovo su projekti koje bi država Srbija trebala uvrstiti kao nacionalni interes visokog prioriteta.

Projekat Sky World Community koji se bavi proizvodnjom električnih vozila i infrastukture za žičani transport i saobraćaj.

Projekat W.E.T.E.R koji se bavi projektovanjem zgrada za stanovanje, koje u sebi imaju ugrađene vertikalne vetroturbine i mogu proizvesti besplatnu električnu energiju za grad od 100.000 stanovnika.

info: Đorđe Panić
 

 

Fotograf: 
Custom Search