Završava se zaštitni pojas oko Palića

Ned, 16.02.2020 - 15:44 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Tanja Jotanović o zaštitnom pojasu na IV sektoru
Tanja Jotanović o zaštitnom pojasu na IV sektoru

Oko turističkog sektora formiran je zeleni pojas koji će moći da koriste i biciklisti i pešaci

– Pešaci i biciklisti od ovog leta moći će da posebno uređenom stazom u dužini od desetak kilometara obiđu čitav turistički sektor jezera Palić. Ovo je davnašnji san ljubitelja prirode, a sada se realizuje kao jedan od uslova za spas jezera u okviru projekta očuvanja biodiverziteta koji finansira nemačka razvojna banka kroz donaciju 6,5 miliona evra. Zaštitni pojas ima zadatak da negativne strane ljudske delatnosti, pre svega nutritijente koji se bacaju na okolno poljoprivredno zemljište,  odgurne sa same jezerske obale. Ovim projektom formiranje zaštitnog pojasa obaveza je grada i staraoca JP „Palić Ludaš“.

Posao je otpočeo pre više od tri godine, a osim urbanističkih planova podrazumeva i eksproprijaciju zemljišta, kao pripremu za radove na terenu. Prema podacima koje za „Politiku“ iznosi Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj eksproprijacija u priobalju jezera Palića je završena, dok je oko Ludaša eksproprisano 42 odsto parcela i do kraja godine i ovde bi taj posao trebao da bude završen. Iz gradskog budžeta je za u 2019. godine za pretvaranje privatnog u državno zemljište predviđeno 29 miliona dinara, a utrošeno 27, 1 milion. Reh objašnjava da je u ovoj godini za eksproprijaciju planirano 25 miliona, a do sada je iz gradske kase isplaćeno 9,5 miliona dinara. Pojedincima je, u zavisnosti od veličine parcele i vrste zasada, isplaćivano od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara.

Ovo nije prva eksprorpijacija zemlje oko jezera podseća nas Tanja Jotanović, organizator podizanja i negovanja zelenila u JP „Palić Ludaš“. Nakon što je jezero isušeno 1974. godine, dno očišćeno i voda ponovo vraćena, delom je urađena eksproprijacija ali je erozija, kao stalni proces, obrušila obalu, a privatne parcele se opet našle do same vode.
Sada je zaštitni pojas, u zavisnosti od konfiguracije terena i položaja poljoprivrednih površina, širine oko 20 metara u proseku. Tamo gde je bilo mogućnosti za proširenje, biće organizovana odmorišta sa klupama i osmatračnicama“ kaže Jotanović. Ovih dana predstoji potpisivanje ugovora sa izvođanjem za radove na poslednjoj fazi zaštitnog pojasa.

Formiranje staze ne podrazumeva samo vijugavu liniju koja kruži oko jezera, već  oblikovanje posebnog zelenog pojasa koji će štititi vodenu površinu, obezbediti različitost biljnog sveta, ali i nuditi doživljaj šetačima.

Po širini, sam pojas ima četiri zone: prva je zona tršćaka koja je u vodi, i ima zadatak da spreči sprečava eroziju talasima, a ona je i stanište za pojedine vrste ptica. Uz trsku ide kosina obale i  prema uslovima Pokrajinskog zavoda za zašitu prirode neophodna je jer je to zeljasta površina od velikog značaja za određene životinje, pre svega gmizavce. Sledeća zona je travna površina, koja je u stvari inspekcijska staza za kretanje upravljača i nadzor zaštićenog područja. U četvrtom. sektoru ova površina sadržaće i pešačku i biciklističku stazu, gde će i posetioci moći da uživjau u zaštitnom pojasu“ objašnjava Jotanović. Tako da će zaštitni pojas postojati duž čitavog Palića, ali će posetiocima za šetnju i biciklističku vožnju biti dostupan samo ovaj deo u četvrtom sektoru.

Deo postojećeg zelenila je iskrčen, posebno tamo gde su se nalazile invazivne unete ili domaće vrste, kako bi se izbeglo širenje samo jedne vrste biljaka. Jotanović naglašava da je jedan od zadataka čitavog projekta upravo očuvanje biodiverziteta, te su sađene autohtone biljke.

Povremeno, na delovima koji su već završeni upućuju se u šetnje ljubitelji prirode, a Tanja Jotanović kaže da zaštitni pojas već počeo da daje prve rezultate, vraćanjem autohtonih biljaka, pojavljuju se nove vrsta ptica i životinja koje do sada nisu bile prisutne.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search