Mozaici interkulturalne saradnje omladine u prekograničnom regionu

Pet, 28.02.2020 - 00:00 -- darko.kovacevic

Emitovanje serijala InterCult uticalo je na „omekšavanje“ stavova prema prekograničnom turizmu koji su postojali pre emitovanja.

Kako su predstavili saradnici Udruženja Digitalna regija, a prema rezultatima početnog i završnog istraživanja sprovedenih u sklopu ovog projekta, nakon emitovanja povećan je procenat ispitanika koji su upoznati sa običajima i generalno su otvoreniji za razmenu iskustava, kao i da probaju različite aktivnosti u susednom okrugu.

Cilj istraživanja bio je da se ispita stav tri grupe ljudi koji žive na području Severnobačkog okruga, odnosno Čongradske županije prema prekograničnom turizmu: omladinu, predstavnike medija, kao i one koji se bave turizmom.

Dakle, u prvom delu istraživanja, bavili smo se ispitivanjem trenutnog nivoa znanja i razumevanja multietničkih sredina u Severnobačkom okrugu u Republici Srbiji, kao i u Županiji Čongrad u Mađarskoj, a sve u cilju razvoja kvalitetnijih međususedskih odnosa, boljeg razumevanja pogranične kulture i etničkog porekla, kao i običaja” – rekao je jedan od mentora na projektu Boris Šuman.

Početna ideja je bila da se kroz upitnike ispitaju stavovi prema turizmu u susednoj zemlji, a da se potom prikazivanjem emisije kulturološkog karaktera ove tri ciljne grupe upoznaju više sa sadržajem koji ova dva okruga mogu da ponude svojim susednim zemljama.

Nakon dobijenih rezultata, primenili smo planirani niz projektnih aktivnosti koji je imao za cilj da upozna ove tri grupe sa pograničnim turizmom. Uzveši u obzir pomenute rezultate, počev od decembra 2019. godine na malim ekranima, putem lokalnih televizijskih stanica, prikazuje se serijal "Inter-Cult" na temu atrakcije prekograničnog turizma Severnobačkog okruga i Županije Čongrad u cilju veće informisanosti o prekograničnom turizmu kao i poboljšanju prekograničnih odnosa stanovništva sa teritorije oba okruga. U ovom istraživanju bavili smo se ispitivanjem efekta ovog serijala na stavove o pograničnom turizmu kao i ispitivanjem promena u odnosu na prvu studiju” – podsetio je Šuman.

Zainteresovanost za turističku ponudu je među ispitanicima i dalje izuzetno visoka (75% uzorka) i veća je među ispitanicima nego pre nego što su gledali serijal epizoda. Kada je reč o zadovoljstvu životom u svom rodnom mestu, procenat je isti - 62% onih koji su zadovoljni, ali je manji broj nezadovoljnih za nekoliko procenata. Na pitanje o faktorima turističke atraktivnosti, veći procenat ispitanika je izjasnio da su kulturne manifestacije turistički atraktivne (35%), a takođe veći je procenat njih koji smatraju da postoji veliki izbor mesta za okupljanje, nego u odnosu na prethodnu studiju (31%). I dalje jednak procenat smatra da su ljubaznost i gostoprimivost faktori turističke atraktivnosti. Na pitanje o tome koliko se osećaju ugodno u multikulturalnoj sredini, ispitanici su uglavnom većinski rekli da se slažu sa tom tvrdnjom i to u nešto većem procentu nego u prethodnom delu (33%).Veći je procenat i onih koji se u potpunosti slažu sa tim da je ugodno živeti u multikulturalnoj sredini, dok je procenat onih koji se ne slažu ipak manji, u odnosu na prvi deo istraživanja.

Većina ispitanika je izjavila da period odmora ili vikend iskoristi za odlazak u susedni okrug, baš kao i u prvom delu istraživanja. I dalje je veliki procenat onih koji smatraju da im transport do nekih destinacija susedne zemlje nije pristupačan. Taj procenat je manji u odnosu na prvi deo istraživanja, ali i dalje predstavlja većinsko mišljenje ovog uzorka. Sa druge strane, manje je bilo onih koji su smatrali da je i finansijski nepristupačno - na ovo pitanje bio je jednak broj oih koji su smatrali i da jeste i da nije finansijski dostupno.

Značajno se povećao broj ispitanika koji slažu ili u potpunosti slažu sa tim da su susedi ljubazni i gostoprimivi (67% u totalu). Takođe se i smanjio broj onih koji se sa tim ne slažu (23% u totalu). I dalje je veliki broj njih koji se ne bi usudili da studiraju u susednom okrugu (41%).

Kada je reč o nivou poznavanja običaja sunarodnika, tu su promene u procentima najupadljivije. U okviru prvog dela studije procenat onih koji su slabo upoznati bio je 37%, a u ovom delu se znatno smanjio na 18%. Broj onih koji jesu upoznati se povećao značajno na ukupnih 52%.

Kako je i spomenuto, informacije su dobijene putem upitnika koji je konstruisan isključivo za potrebe ove studije, a kom su pristupili stanovnici oba okruga Severna Bačka i županija Čongrad. Upitnik je uspešno popunilo 576 ispitanika sa teritorije oba okruga. U ponovljenom istraživanju je učestvovao 541 ispitanik.

Projekat pod nazivom „Mozaici interkulturalne saradnje omladine u prekograničnom regionu“, realizuje se u okviru IPA Interreg programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a organizacije koje sprovode Projekat su Udruženje Digitalna regija iz Subotice, kao vodeći korisnik, i Udruženje SZÓ-TÉR iz Segedina kao partner u realizaciji Projekta. Osnovna zamisao partnerskih organizacija prilikom razvijanja projektne ideje bila je da se putem kreativnih i artističkih aktivnosti zasnovanih na omladinskom volontarizmu i aktivizmu doprinese podizanju svesti o potrebi boljeg međuetničkog razumevanja i kooperacije među nacionalnim zajednicama, pogotovo među mladim ljudima koji žive sa obe strane granice i to prvenstveno u sektorima kulture i turizma.

Projekat se završava 31.03.2020. godine.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search