Konjički sport: Druga vezana pobeda Zlatnog Dečka (Aranyifju)

Pet, 21.08.2020 - 18:25 -- darko.kovacevic

Osam nadmetanja na Kincsem parku održanih 18. avgusta bila su uvod za derbi spektakl koji treba da se održi prodstojećeg vikenda.

U prvoj trci pod nazivom "Vatikan dij" Veljko Mažić nastupio je sa grlom Aranyifju u vlasništvu štale "Hico" a Branko Skenderović sa grlom Billie Holiday AT u vlasništvu kompanije Animal Trade iz Zmajeva. Nakon starta takmičari su se uspešno rasporedili za prolazak kroz predstojeću krivinu. Na izlasku iz krivine Mažić preuzima lidersku poziciju dok se Skenderović nalazio u trećoj putanji na sredini grupe učesnika. Ubrzo se opredelio da ne bude jedini učesnik koji "visi" i prilazi Mažiću. U kontrapravcu naš dvojac se izdvaja od ostalih učesnika i ostaju nedostižni do linije cilja. Identični vremenski rezultat 1:20,9 na distanci od 1800m zabeležili su naši predstavnici i upisali nove lične rekorde na kratkoj distanci, Aranyifju u sedmom nastupu u karijeri a Billie Holiday AT u četvrtom. Na osnovu rezultata iz proteklog dela sezone Mažić je zauzeo poziciju najuspešnijeg vozača na Kincsem parku sa osamnaest pobeda u trideset sedam nastupa. Takođe štala "Hico" zauzima lidersku poziciju u kategoriji najuspešnijih vlasnika na trkalištu u Budimpešti.

U narednoj trci naši takmičari su priredili iznenađenje konkurentima, organizatoru i kladioničarima. Zolnaji je nastupio sa grlom Bonus RG, Skenderović sa grlom Inez Foxx A.T. a na sulkama grla Haralampi de Sajan nastupio je Hajnal. Poslednja dva grla potiču iz odgajivačnice Animal Trade iz Zmajeva. Na startu se najbolje snašao Zolnaji koji je zazueo drugu poziciju, Skenderović četvrtu u Hajnal šestu. Tokom krivine nekoliko učesnikam prelazi u galop tako da Zolnaji izlazi u prvi plan, Skenderović stiže do treće pozicije a Hajnal do pete. U kontrapravcu usledio je napad konkurenata tako da Zolnaji gubi lidersku poziciju a Skenderović pada na četvrtu poziciju. Na ulasku u poslednju krivinu Zolnaji je drupopozicioniran, Skenderović prati Zolnajia i vraća se na treću poziciju a skroz spolja finišira Hajnal. U poslednjim metrima trke Skenderović sa grlom Inez Foxx A.T. se izborio za drugo mesto, Zolnaji se morao zadovoljiti trećom pozicijom a Haralampi de Sajan osvaja četvrtu poziciju. Ostvareni vremenski rezultati za grla Inez Foxx A.T., Bonus RG i Haralampi de Sajan je bio identičan i iznosio je 1:20,4 na distanci od 1900m sa autostartom. Istovremeno to je bio lični rekord grla Haralampi de Sajan na distanci srednje dužine. 

Učesnik trke namenjene vozačima amaterima bio je Varga Tibor iz Temerina na sulkama svog grla Ultimate Force. Na startu dva učesnika skaču u galop ali sve prolazi bezbedno po ostale učesnike i Varga zauzima četvrtu poziciju. Takmičari su se u nastavku trke razvukli tako da je Varga uspešno zadržao četvrto mesto sve do završnog pravca kada uspeva da iz svog grla izvuče dodatnu snagu da prestigne jednog takmičara tako da u konačnom poretku zauzima treću poziciju i beleži vremenski rezultat 1:20,4 na distanci od 1900m sa autostartom.

Vremenski uslovi počeli su da se menjaju, usledio je pad temperature i kiša. Zolnaji se po drugi put ove sezone pojavljuje na sulkama grla Wonderchild, opredeljuje se za ležeran start i pozicioniranje na sredinu grupe učesnika. U kontra pravcu stiže do četvrte pozicije koju je kasnije na kratko izgubio tokom krivine ali je u završnom pravcu isterivanjem svog grla zabeležio plasman na treće mesto i vremenski rezultat 1:22,3 na 1900m sa autostartom.

Trka dana bila je namenjena grlima starosti dve godine i nosila je naziv "Szalay Janos emlekverseny". U listu pobednika ove tradicionalne trke upisao se Veljko Mažić dva puta. Prvo je slavio sa grlom Radium Boy 2012 a zatim sa grlom Zeal di Girifalco 2017. godine. Ove godine nije se našao na startnoj listi ali su zato tu bili Goran Zolnaji sa grlom Che Comandante i Zoltan Ožvar sa grlom Csoban M. Vremenski uslovi su bili toliko loši da se organizator odlučio zameniti autostart sa letećim startom. Startna pozicija broj jedan omogućila je Zolnajiu da zauzme lidersku poziciju na startu dok se Ožvar pozicionirao na četvrtu. Situacija se nije menjala sve do ulaska u kontra pravac kada konkurenti pojačavaju tempo što rezultira delimičnim popuštanjem grla kojima su upravljali Zolnaji i Ožvar. U završnom pravcu trener i vozač Zolnaji na sulkama grla Che Comandante zauzima četvrtu poziciju i beleži vremenski rezultat 1:27,1 na distanci od 1800m. Ožvar Zoltan vozač i trener grla Csoban M upisuje plasman na peto sa vremenskim rezultatom 1:27,8. 

U sklopu trkačkog dana održane su i kvalifikacione trke u kojima se za dalje učešće izborilo grlo Csillagfeny R u vlasništvu porodice Tišma iz Novog Sada koje je kupljeno prošle godine na aukciji jarlinga održanoj na hipodromu Kincsem park. Grlo je zabeležilo vremenski rezultat 1:28,8 na distanci od 1800m sa autostartom a na sulkama se našao Hajnal Tibor koji je istovremeno i trener ovog grla.

Foto: Peter Reka
Info: Srpski kasački savez

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search