Igor Toholj: Trudimo se da imamo dokumentarce velikih imena evropske kinematografije

Uto, 15.09.2020 - 13:27 -- darko.kovacevic

Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 14. septembra, u Glavnom takmičarskom programu su prikazani filmovi „Šarlatan” poljske rediteljke Agnješke Holand i „Krv i meso” danske rediteljke Jeanette Nordahl. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Nerazdvojni” reditelja Marka Naberšnika, takođe iz Slovenije, kao i ostvarenje „FOMO – Strah od propuštanja” mađarskog reditelja Atile Hartunga.

Igor Toholj, selektor programa Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox, na konferenciji za novinare osvrnuo se na svoj izbor filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Toholj je naročito apostrofirao poetski karakter dva domaća filma u selekciji Eco Dox: „Film „A sad se spušta veče” Maje Novaković već sad bi mogao da se svrsta u ono najbolje iz tradicije jugoslovenskog kratkometražnog dokumentarnog filma. Kao istoričarka umetnosti, Maja je inspirisana likovnošću, ali i grandioznim uticajima iz istorije svetskog filma, poput Sergeja Paradžanova. Kratkometražni film Dragana Stojmenovića „Tritonov vrt” je stilizovan, duhovit, i na taj način pokušava da nam približi pomalo apartan i nepoznat podvodni svet.”

O selekciji novih evropskih dokumentaraca Toholj je rekao: „Produkcija dokumentarnog filma sada već prerasta u hiperprodukciju, a naročito je veliki broj debitanata koji se pojavljuju svake godine. Mi se u ovom programu trudimo da uvek imamo barem jedan film iza koga stoji neki velikan evropske kinematografije. Ovog puta su tu „Pariski kaligrami” veteranke Urlike Otinger, koja je ove godine dobila nagradu Berlinala za svoj opus. To je divan dokumentarni esej o vremenu tokom šezdesetih godina, koje je ona provela kao umetnica u Parizu, i bila svedokinja mnogih političkih previranja i događaja”.

Saša Petrović, reditelj filma „Raj, čistilište, pakao….2020” o naslovu filma je rekao: „To su pojmovi koje sam pokušao da smestim u jedan vremenski okvir i jednu prostornu tačku. To je bila pijaca u mom gradu Lazarevcu kojom prolazim svaki dan. Ovaj rad je angažovan na nekom planu – ne politički, već više egzistencijalno”.

Petog festivalskog dana, u sredu 16. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, dok je u 22h na programu film „Dau.Nataša” ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska). Na istom mestu u 21:30, na programu je ostvarenje „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Pobednici 27. Festivala evropskog filma Palić proglašeni su danas (u petak) 18. septembra na konferenciji za medije održanoj u bašti bioskopa „Abazija” na Paliću u 12 sati.

Međunarodni žiri 27. Festivala evropskog filma Palić 2020, koji je održan u Paliću i Subotici od 12. do 18. septembra 2020. godine, radio je u sastavu: filmska selektorka Mišel Keri (Nemačka), predsednica, reditelj i scenarista Igor Ivanov (Severna Makedonija) i reditelj i scenarista Goran Radovanović (Srbija), članovi. Pošto je odgledao dvanaest filmova u Glavnom programu, žiri je na onlajn sednici doneo sledeće odluke:

Zlatni toranj za najbolji film dodeljuje se norveško-...

detaljnije
Post date: Pet, 18.09.2020 - 15:13

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 15. septembra, u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma Palić prikazani su filmovi „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Zaboravljeni” ukrajinske rediteljke Darje Oniščenko i „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove.

Na festivalu je organizovana i Radionica Filmske kritike, uz podršku Filmskog centra Srbije, namenjena mladim filmskim kritičarima koji periodično objavljuju svoje kritike u lokalnim i međunarodnim časopisima. Jedan od mentora radionice je reditelj i scenarista Saša Radojević, koji je o ovogodišnjim učesnicima rekao: „Polaznici radionice dolaze iz Novog Sada, Beograda...

detaljnije
Post date: Sre, 16.09.2020 - 18:16

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 13. septembra, u Glavnom takmičarskom programu prikazani su filmovi „Časovi persijskog” ukraijnskog reditelja Vladimira Perelmana i „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote. U selekciji Paralele i sudari na repertoaru su bili filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog i austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića. U Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvorena je izložba „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom“ uz prisustvo Svetlane Bojković i autora izložbe Zorana Maksimovića, a u bioskopu Abazija na Paliću otvorena je i izložbena postavka „Velikani srpskog glumišta” koja...

detaljnije
Post date: Pon, 14.09.2020 - 13:57

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program
Ime naroda
Darko Bajić; Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o...

detaljnije
Post date: Pon, 14.09.2020 - 09:10

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Karanović za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u  bioskopu „Eurosinema“ svečano otvoren  27. Festival evropskog filma. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je ova teška i nepredvidiva godina uskratila ljubiteljima sedme umetnosti da u otvarnju Festivala evropskog filma uživaju na Letnjoj pozornici na Paliću, kao što se Subotičani i gosti Festivala to činili u minule skoro tri decenije.

„Pandemija korona virusa stavila je čovečanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila privredu, i...

detaljnije
Post date: Ned, 13.09.2020 - 00:34
Custom Search