Horvatski zatvorio sezonu na Kincsem Parku

Uto, 05.01.2021 - 16:29 -- darko.kovacevic

Na Kincsem Parku u Budumpešti 30. decembra održan je poslednji susret sa devet kasačkih trka. 

Trka dana pod nazivom "Lovaregyleti dij" imala je osam učesnika raspoređenih na tri različite distance. Sa osnovne linije od 1960m nastupio je Andor Anđal iz Čantavira  sa grlom Unika Vik a sa distance od 2000m nastupio je Antun Horvatski iz Tavankuta sa grlom Unno del Duomo. Anđal na startu ostaje na trećoj poziciji u skladu sa svojim startnim brojem dok Horvatski sa začelja trudi se da nadomesti razliku u distanci. Promena u pozicijama skoro da nije bilo do ulaska u kontra pravac kada Anđal pokreće svoje grlo Unika Vik i stiže do liderske pozicije a za napad spremni su Horvatski i Unno del Duomo koji su se izjednačili sa ostalom grupom učesnika. U završni pravac prvi uvodi Anđal ali skroz spolja sve učesnike obilazi Unno del Duomo i slavi sa četiri i po dužine prednosti u odnosu na drugoplasirano grlo Unika Vik. Ostvareni vremenski rezultat pobednika iznosio je 1:17,2 sa startom iz okreta dok su drugoplasirani zabeležili učinak 1:19,2.

Zanimljivu završnicu u memorijalnoj trci posvećenoj Pinter Tamašu priredila su grla Up All Night u vlasništvu kompanije "Libero" iz Pančeva sa vozačem i trenerom Varga Šandorom i Sokola Laslo iz Tornjoša na sulkama grla Sensation. Od samog starta Varga Šandor se opredelio da trku prati sa začelja kolone a Sokola se pozicionirao na četvrtu poziciju. Do ulaska u poslednju krivinu Sokola je postepeno napredovao dok je Varga i dalje bio rezervisan. U završnom pravcu Sokola uspeva da dođe do liderske pozicije ali Varga isteruje svoje grlo koje spolja finišira i odnosi pobedu za dužinu glave. Do druge uzastopne pobede a četvrte u sezoni dolazi grlo Up All Night i beleži vremenski rezultat 1:20,6 na distanci od 1900m sa autostartom. Isti vremenski rezultat upisalo je i drugoplasirano grlo Sensation sa Sokolom na sulkama koji kao da su preplaćeni na tu poziciju.
U trećoj trci dana pod nazivom "Konfetti dij"  Sokola se dobro snašao sa grlom Aviator koje se nalazi u treningu kod Hajnal Tibora. Prognoze kladioničara nisu im bile naklonjene ali su im prikazali dobro izdanje ostvarivši plasman bez velikog vremenskog zaostatka za pobednikom i plasiranim učesnicima. Zbog startne pozicije devet, iz drugog reda, od starta ostaju u prvoj putanji na deobi četvrte i pete pozicije. U kontra pravcu učesnici su ubrzali tempo i rasporedili se čak u četiri putanje tako da je Sokola otpao na sedmu poziciju. Tokom poslednje krivine izvlači grlo u treću putanju kako bi uhvatio priključak sa vodećima, isteruje svoje grlo i uspeva da dođe do četvrte pozicije sa vremenskim rezultatom 1:22,0 na 1800m odnosno sa zaostatkom za pobednikom od tri stotinke. 

Nemica Chocolina upisala je prvi plasman na treće mesto u sedmom nastupu na Kincsem Parku. Grlo je vlasništvo porodice Tišma iz Novog Sada a ulogu vozača imao je njen trener Tibor Hajnal. Startna pozicija jedan im omogućila da se tokom cele trke kreću prvom, najkraćom putanjom. Od starta su se pozicionirali na peto mesto, zatim su napredovali i stigli do četvrte pozicije a potom malo popustili ali svo vreme su se nalazili u neposrednoj blizini ostalih učesnika. U završnom pravcu ostaju u prvoj putanji, ostali učesnici posustaju a Chocolina sa drugim najboljim prolaznim vremenom na drugom merenju probija se do treće pozicije i beleži identični vremenski rezultat kao i drugoplasirno grlo 1:22,8 na distanci od 1900m sa autostartom.
U drugoj trci dana najlošije kotirano grlo Zizitop i vozač Laslo Koloži izborili su se za plasman na četvrto mesto i opravdali nadu trenera Zoltana Ožvara iz Tornjoša. Na startu su se pozicionirali na šesto mesto i održavali su tu poziciju većim delom trke. Na ulasku u poslednju krivinu jedan od konkurenata prelazi u galop, u završnom pravcu još jedan tako da poštenim kasom i uz dosta sreće grlo Zizitop dolazi do trećeg plasmana ove sezone i vremenskog rezultata 1:20,3 na distanci od 1800m sa autostartom. 

Takmičari iz naše zemlje godinama unazad najviše su sarađivali i poredili se sa susedima iz Mađarske međutim oni su uz dobro rukovodstvo, podršku državnih struktura i kladionice toliko napredovali u poslednjih deset godina da su samo u ovoj teškoj godini održali četrdeset trkačkih dana i 366 trka a za nagradni fond, dodatne bonuse i premije izdvojili skoro 830.000 EUR. Da bi bolje shvatili koliko je Srbija izgubila korak sa njima govori podatak da je naša protekla sezona imala dvadeset dva trkačka dana sa 149 trka i fond koji je devet puta manji tako da i nije vredan poređenja, a o podršci od strane države ni reč. 

Foto: Peter Reka
Info: Srpski kasački savez

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search