Konjički sport: Vikend za rekorde

Sre, 05.05.2021 - 18:11 -- darko.kovacevic

Peti nastup grla Spinal Tap A.T. na hipodromu Kalmar u Švedskoj 30. aprila okončan je sa plasmanom na drugo mesto ali sa novim ličnim rekordom 1:14,3 na distanci od 2140m autostart. 

Na startu grlo Spinal Tap A.T je imalo spoljnu poziciju broj šest ali to nije predstavljalo veliki problem jer sa vozačem Peterom Zadelom ubrzo preuzima lidersku poziciju. Prvi napad usledio je već u kontrapravcu kada se pojavljuje takmičar koji je želeo da vodi trku ali je taj napad ekpresno odbijen i nastavili su dalje da diktiraju tempo.  Prilikom prolaska ispred publike stiže novi konkurent koji se poravnao sa našim predstavnicima i krenuo da vrši pritisak skoro ceo krug. Nakon izlaska iz poslednje krivine kreće isterivanje grla od strane oba vozača a u borbu se uključuje i grlo koje je prilikom prvog prolaska na kontrapravcu pokušalo da preuzme lidersku poziciju našem učesniku.  U poslednjim koracima do pobede dolazi konkurent a grlo Spinal Tap A.T. zauzima drugu pozciju ali ima identični vremenski rezultat kao pobednik 1:14,3. 
Spinal Tap A.T., odgoj kompanije Animal Trade iz Zmajeva, nakon plasmana na četvrto mesto u srpskom kasačkom derbiju  sa Brankom Skenderovićem iz Subotice odlazi u Švedsku gde ostvaruje pet nastupa iz kojih izlazi sa jednom pobedom, tri plasmana na drugo mesto i jednim plasmanom na treće mesto.  

Video: https://www.swedishhorseracing.com/replays/race/#/20210430-kalmar/6/

Nadmetanja na hipodromu Kincsem park u Budimpešti u subotu 1. maja takođe su bila u znaku ostvarivanja novih vremenskih rezultata. 

Trkački dan je otvorio Veljko Mažić slaveći na sulkama favorita trke grla Bolygofeny koje se nalazi u vlasništvu štale "Hico". U trci učešće je uzelo i grlo Jardel Boko sa novim vozačem Goranom Zolnaijem iz Subotice. Sa startne pozicije jedan Jardel Boko lako uzima lidersku poziciju u trci a Bolygofeny ostaje na deobi treće i četvrte pozicije u drugoj putanji vozeći "na leđa" drugom takmičaru. Tempo se ubrzava pred ulazak u poslednju krivinu kada Jardel Boko spada na drugu poziciju a Bolygofeny izlazi na treću poziciju i sprema se za poslednji napad. U završnom pravcu Mažić finiša spolja i ubrzo izlazi na lidersku poziciju a Zolnaji se bori za sačuva drugo mesto koje mu ipak preuzima drugi takmičar. Sa tri i po dužine prednosti derbista Bolygofeny u trećem nastupu upisuje treću pobedu i novi vremenski rezultat 1:18,5 na distanci od 1900m. Najbolji vremenski rezultat na Kincsem parku upisuje i Jardel Boko (1:19,0) u vlasništvu Horvatskog iz Tavankuta. 

Trka broj 1: https://kincsempark.hu/ugeto-verseny-videok/

Na isti način, sa tri i po dužine prednosti, u sledećoj trci Veljko Mažić priređuje  iznenađenje i upisuje pobedu sa grlom Zidane u vlasništvu štale "Hico". Učešće su dodatno uzela grla Bonus RG sa vozačem Andorom Anđalom iz Čantavira i Beautiful Yankee BD za Goranom Zolnajiem. Naši takmičari se opredeljuju za rezervisan start pa tako Zolnaji zauzima četvrtu poziciju, Anđal petu a Mažić koji je jedini startovao iz drugog reda ostaje na začelju grupe. Promena u poretku nije bilo prilikom prolaska ispred publike osim što je Mažić uhvatio priključak sa vodećom grupom učesnika. U kontrapravcu kreće raplet jer skroz spolja munjevito pretiče Mažić, upisuje prolazno vreme 1:14,0 i probija se do druge pozicije na kojoj se pritajio do izlaska u završni pravac. Sigurnim kasom preuzima lidersku poziciju i slavi prvi put ove sezone sa vremenskim rekordom 1:16,1 na distanci od 1800m autostart. Andor Anđal sa grlom Bonus RG stiže do četvrte a Goran Zolnaji sa grlom Beautiful Yankee BD do pete pozicije a obojica su zabeležila identični vremenski rezultat 1:16,9 što su istovremeno i novi lični rekordi za oba grla.

Trka broj 2: https://kincsempark.hu/ugeto-verseny-videok/

Iznenađenje kladioničarima i ostalim takmičarima priredio je i Dukai Tamaš iz Čantavira na sulkama grla  Tiara Boss koje upisuje prvi nastup za vlasnika i trenera Zoltana Ožvara iz Tornjoša a odgoj je štale "Hico". Uprkos startnoj poziciji broj jedan opredeljuju se da zauzmu drugu poziciju na startu prateći lidera trke. Učesnici su se u prvom delu trke dosta razdvojili pa se Dukai u nekoliko navrata osvrtao prateći pozicije ostalih takmičara. Promena u poretku nije bilo sve do izlaza iz poslednje krivine kada nadolazeći učesnici prilaze vodećima a Dukai se opredeljuje da iziđe u drugu putnju kako bi mogao nesmetano da finišira. U završni pravac ulaze poravnata tri grla i kreće isterivanje vozača kada na kratko jedan od konkurenata preuzima vodstvo a ubrzo zatim Tiara Boss hvata priključak i bori se za lidersku poziciju. Konačna odluka je da prvo mesto pripada grlu Tiara Boss i Dukai Tamašu sa novim vremenskim rezultatom na distanci od 2500m koje iznosi 1:17,7 koliko su istovremeno ostvarili drugoplasirani i trećeplasirani učesnici.  

Trka broj 5: https://kincsempark.hu/ugeto-verseny-videok/

Četvrta trka pod nazivom "Orinoco hendikep" imala je dvanaest učesnika od kojih je sedam bilo na osnovnoj distanci od 1960m a preostalih pet imalo je dodatnih 20m. Na prvoj liniji stajali su naši učesnici Goran Zolnaji sa grlom Wonderchild i Andor Anđal sa grlom Brilians BD koje se nalazi u treningu kod Zoltana Ožvara iz Tornjoša. Oba grla su dobro startovala, nalazila su se u grupi od prva četiri učesnika ali posle izvesnog vremena priključak hvataju i ostali takmičari pa su naši predstavnici bili na promenjivim pozicijama od četvrte do sedme. Poslednja krivina je mesto za presudne momente kako bi uspešno realizovali završni napad pa se Zolnaji povukao u drugu putanju u pratnji  Anđala. Kada su grla ušla u završni pravac prostirali su se u četiri kolone i krenula je žestoka borba koju nisu svi mogli da isprate pa je nekoliko njih posustalo tako da se otvorio prostor za napredovanje koje koristi Zolnaji i dolazi do pobede a Anđal hvata priključak i stiže do treće pozicije. Pobedničko vreme grla Wonderchild iznosilo je 1:20,8 na distanci od 1960m a grlo Brilins BD je bilo u zaostatku samo jednu stotinku. 

Trka broj 4: https://kincsempark.hu/ugeto-verseny-videok/ 

Trka namenjena vozačima amaterima imala je tri naša predstavnika: Up All Night u vlasništvu kompanije "Libero" iz Pančeva, Ultimate Force sa vozačem i vlasnikom Varga Tiborom iz Temerina i Violetta vlasništvo Marka Jozića iz Sombora. Na startu najbolju poziciju, treće mesto, zauzelo je grlo Ultimate Force dok su se grla Up All Night i Violetta pozicionirali na začelje grupe. Kada su grla otišla u kontrapravac tempo se ubrzao što je najbolje ispratio Varga sa svojim grlom i stigao do druge pozicije ali na izlasku iz poslednje krivine prestiže ih jedan konkurent tako da spadaju na treću a pred linijom cilja i na četvrtu poziciju zbog naleta grla Up All Night. Vremenski rezultat trećeplasiranog grla Up All Night na distanci od 1900m iznosi 1:18,4, jednu stotinku slabije bilo je četvrtoplasirano grlo Ultimate Force a Violetta kao petoplasirano grlo ostvaruje rezultat 1:18,7. 
Trka broj 6: https://kincsempark.hu/ugeto-verseny-videok/

U skopu trkačkog dana održana je probna trka na distanci od 1900m sa autostartom u kojoj su zadovoljavajuću formu postigla grla Get To Do (1:18,9) sa vozačem Josipom Vujkovićem Lamićem iz Subotice  i Vital RG (1:19,1) sa Laslom Sokolom iz Tornjoša. 

Foto: Peter Reka
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search