Kuda sa 40 godina sakupljanim smećem?

Uto, 08.02.2022 - 17:44 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odobrio je plan sanacije nesanitarne deponije u Subotici koji košta pet miliona evra. Za početak iz gradskog budžeta izdvojeno 15 miliona dinara.

– Gradsko veće upravo je donelo odluku o raspodeljivanju kamiona smećara i podizača kontejnera za opštine Senta, Mali Iđoš, Bačka Topola, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka koje su zajedno sa gradom Suboticom osnivači Regionalne deponije.
U javnoj nabavci vrednoj 319,3 miliona dinara, koju je sproveo grad Subotica nabavljeno je 25 vozila koja su jedan od neophodnih uslova kako bi se i iz Subotice, ali i iz okolnih opština smeće nastalo na lokalu prenosilo do Regionalne deponije u naselju Bikovo.
Takođe, u ovogodišnjem budžetu Subotice predviđeno je i 15 miliona dinara za početak saniranja nesanitarne deponije, odnosno smetlišta „Aleksandrovačka bara“ koje gotovo da je stiglo do prvih kuća u predgrađu Subotice.
Projekat sanacije smetilišta „Aleksandrovačka bara“ 6. avgusta prošle godine odobrio je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.
Još 2016. godine započeo je proces u kojem je urađena tehnološka procena smetlišta i tražena rešenja za njegovu sanaciju i remedijaciju terena. Projektanti su predložili tri varijante, koje su od zavisnosti od složenosti, koštale od 5,5 miliona evra do 21,3 miliona evra. Pokrajinski Sekretarijat je dao saglasnost za primenu „A“ varijante koja košta 5,5 miliona evra i podrazumeva  da se postojeća deponija „sabije“, da se sakupi i proseje otpad izvan tela deponije, te da se ona postepeno prekrije reukultivacionim slojem. Takođe, projektovana je i izgradnja gasnih bunara koji će oslobađati nagomilane zapaljive gasove u telu deponije, i izgradnja nasipa koji bi sprečio dotok ocednih voda u obližnje jezero“ objašnjava za „Politiku“ Nikola Jovičić, rukovodilac RJ planiranje i razvoj u JKP „Čistoća i zelenilo“.

Derpesija terena gde se tokom vlažnih godina uvek izlivalo Palićko jezero, na samom istočnom izlasku iz grada, od 1978. godine  koristi se kao gradska nesanitarna deponija „Aleksandrovačka bara“. Nije dugo trebalo da bi se uvidelo da ono što je predstavljalo brzo rešenje, zasipanje baruština iz kojih su se legli komarci,  postaje jedan od višedecenijskih ekoloških problema grada. Svake godine samo kamioni „Čistoće i zelenila“ ovde istovare preko 50 hiljada tona otpada, što dovodi do cifre od 2,2 miliona tona otpada u telu deponije. Mada bi ovde trebao da se skladišti samo komunalni i građevinski otpad, očekivano je da građani koji i nemaju mnogo uslova za selekciju otpada, u svoje kućno smeće odbacuju i ono što se smatra opasnim otpadom. Ova deponija osim što je narasla i do 100 metara nadmorske visine, kroz tlo se „cedi“ i podzemnim vodotokom zagađuje i Palić koji je od nje udaljen samo nekoliko stotina metara. Osim toga, ocedne vode sa deponije ulivaju se u obližnju otvorenu kanalizaciju i odatlle odlaze na prečistič dodatno opterećujući njegov rad. Subotica već dugi niz godina traži rešenje za „Aleksandrovačku baru“, koja bi trebala da se zatvori, a da komunalni otpad preuzme Regionalna deponija. U  pripremi ovih poslednjih rešenja potraženo je i iskustvo iz okoline, te je sličnost pronađena sa mađarskim mestom Kiškunhalaš koje je imao sličan problem i koji je svoju deponiju pretvorio u ozelenjeno brdašce koje koriste rekreativci. Nakon što je prihvaćen način sanacije i remedijacije izvođači, odnosno grad Subotica i JKP „ČIstoća i zelenilo“ imaju na raspolaganju dve godine da počnu sa radovima. Prva faza realizacije podrazumevala bi „formiranje“ tela deponije, odnosno određivanje njenih granica i sabijanje, i uz radove na obodnom nasipu to bi koštalo oko 640 hiljada evra. Jedan od uslova je svakako i da počne sa radom Regionalna deponija u koju za sada grad Subotice dnevno odvozi samo tri kamiona smeća.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Zamenik gradonačelnika Imre Kern i direktor Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ Subotica, Gligor Gelert, danas su, u krugu „Regionalne deponije“ održali konferenciju za novinare povodom  integralne dozvole za zaštitu životne sredine (IPPC) koju je ovo preduzeće pribavilo 9. novembra. Kern je, tom prilikom, istakao da je Grad Subotica, kao najveći osnivač „Regionalne deponije“, sa velikom pažnjom i brigom pratio ceo proces dobijanja upotrebne dozvole, kao i dobijanja IPPC dozvole.

„Mislim da je ovo preduzeće, uz mnogo uloženog truda, napravilo dobar posao, naročito zbog toga što originalni sistem za prečišćavanje otpadnih...

detaljnije
Post date: Uto, 15.11.2022 - 19:45

Dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada, posetio je Regionalnu deponiju d.o.o. Subotica, u pratnji Imre Kerna, zamenika gradonačelnika, i članica gradskog veća, kako bi se upoznao sa ekološkim aktivnostima vezano za iskorišćavanje sekundarnih alternativnih sirovina u energetske svrhe.

Regionalna deponija d.o.o. u saradnji sa „E3 International“ je u fazi uspostavljanja pilot projekta tokom kojeg će se na površini od 1 ha izvršiti sadnja 14 hiljada energetskih vrba.

Više o tome u video prilogu izjava za medije dr Balinta Pastora i dr Gligor Gelerta, v.d. direktora Regionalne sanitarne...

detaljnije
Post date: Sre, 28.04.2021 - 10:59

U Srbiji niko nema interesa da se bavi sa bačenim plastičnim vrećicama tako da one završavaju sahranjene kao i ranije, a sada i u telu nove deponije.

Samo 3 - 5 % otpadnog materijala donetog na sanitarnu deponiju na Bikovu, biva iskorišćeno, predato u reciklažu, ostatak se pohranjuje u telo deponije posle niza tretmana na separaciji i kompostiranju.

Neobično, ali za sada se relativno malo količine otpada donose na ovu deponiju ?!

Danas u predstavnici grada iz sekretrijate za komunalne poslove i zađtitu prirodore obišli i videli proces rada na separaciji i pohranjivanja otpada.

Sve detaljne informacije u prilogu kazuje Čila Goli, dok ispred grada komentariše Timea...

detaljnije
Post date: Sre, 13.11.2019 - 18:07

Od početka izgradnje Regionalne deponije Subotica 2015. godine Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica u saradnji sa Udruženjem TERRA’S najčešće dva puta godišnje organizuje skupove na temu otpada. Kakva je situacija u ovoj oblasti u Srbiji, ali i kada će početi sa radom subotička sanitarna deponija, su samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo na okruglom stolu 29. oktobra 2018. godine koji je organizovan uz podršku OEBS Misije u Srbiji.

Ekspert, Gordana Perović, doskorašnji šef Odseka za razvoj sistema upravljanja otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine dala je presek aktivnosti države na uređenju ove oblasti u proteklih desetak godina i ma kako se činilo da pomaka nema, ipak činjenice demantuju. U Srbiji trenutno radi devet...

detaljnije
Post date: Uto, 30.10.2018 - 12:11

Представници јавног и цивилног сектора у Суботичком региону за управљање отпадом постигли јуче договор о заједничкој платформи за континуирану едукацију грађана, у циљу подизања јавне свести и информисања грађана о неопходности партиципације у успостављању одрживог регионалног концепта управљања отпадом.

Представници невладиних организација, Одељења за управљање отпадом и Одсека за праћење спровођења пројеката финансираних из фондова ЕУ Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Града Суботица, “Регионалне депоније” д.о.о. и пројекта Европске Уније “Изградња Регионалног центра за управљање отпадом у Суботичком региону” разговарали су о унапређењу сарадње у вези са промоцијом новог система управљања отпадом који очекује град Суботицу и општине Чока, Сента, Бачка Топола...

detaljnije
Post date: Pet, 24.03.2017 - 18:32
Custom Search