Otkrivena spomen-ploča Beli Garaiju

Pon, 14.02.2022 - 15:34 -- nikola.tumbas
Balint Pastor o Garai Beli
Balint Pastor o Garai Beli
Balint Pastor detalj obraćanja na srpskom
Balint Pastor detalj obraćanja na srpskom
Otkrivanje spomen ploče Garai Beli
Otkrivanje spomen ploče Garai Beli
Čaba Godanji o Garai Beli
Čaba Godanji o Garai Beli

Danas je, na zgradi u Ulici Korzo broj 11, otkrivena spomen-ploča u čast teatrologa, reditelja i glumca, dobitnika državne i Sterijine nagrade Bele Garaija. Garai je rođen na današnji dan, pre 125 godina, a preminuo je pre 35 godina. Spomen-ploču otkrili su praunuk Bele Garaija, Čaba Godanji, predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, rukovodilac Centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara Ilidiko Lovaš i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš. Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Uz isticanje da mu je velika čast što danas prisustvuje otkrivanju spomen-ploče Beli Garaiju kome vojvođansko-mađarska zajednica treba da bude zahvalna, dr Balint Pastor je rekao da Garai nije bio značajan samo za subotičke ili vojvođanske Mađare, jer je svojim aktivnostima i delovanjem imao neosporive zasluge i u pozorišnom životu na srpskom i hrvatskom jeziku.

Bela Garaji se rodio 14. februara 1897. godine, i zbog toga upravo danas, na dan njegovog rođenja, otkrivamo ovu spomen-ploču. Radi se o čoveku koji je, u svom dugom životu na teritoriji grada Subotice, bio državljanin najmanje šest država. Današnji dan je značajan za ceo svet, jer svi danas nešto slave.  Naši sugrađani pravoslavne vere, primera radi, slave svetog Trifuna, ali za nas Subotičane, bez obzira na nacionalnu i vesku pripadnost, 14. februar je bitan i zato što je dan rođenja Bele Garaija koji je izuzetno značajan za kulturu ovog grada, ne samo za Mađare, nego za sve“, rekao je dr Balint Pastor.

On je podsetio da je Bela Garaji radio i stvarao i van Subotice, u Pečuju i Županiji Zala, u Mađarskoj, i dodao da je ono što je najbitnije ostvario u Subotici i Vojvodini.

Mi dugujemo dosta toga i Beli Garaiju, i ostalim znamenitim Subotičanima. U nekim prethodnim godinama pokušali smo da taj naš dug prema velikanima Subotice smanjimo, i u tom kontekstu mogu da spomenem bistu Karolja Biroa, spomen-ploču u čast Tibora Sekelja koji je, iako nije rođeni Subotičanin, ovde živeo noseći Suboticu sa sobom u svet i čineći mnogo da ona bude poznata i prepoznatljiva. Ali, mnogi od onih koji zaslužuju da u Subotici imaju ulicu sa njihovim imenom, danas je nemaju“, naglasio je dr Balint Pastor.

Najavio je da će, nakon izbora, inicirati razgovor o tome ko sve zaslužuje da ulice u Subotici ponesu njihova imena, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a da trenutno u gradu nema ulica sa takvim nazivom.

U taj krug sigurno spadaju i Bela Garaji, i Karolj Biro, i Lazar Mamužić po kome, istina, jedna ulica nosi ime, ali ne u centru grada. Karolj Biro, i Lazar Mamužić, iako su bili politički protivnici, zaslužni su za izgled ovog grada koji volimo i u kome želimo da živimo. Zato treba da razgovaramo o ovim temama i odužimo se našim velikanima“, zaključio je dr Balint Pastor.

Prisutnima se obratio i teatrolog, dramaturg, Tamaš Olah, koji je govorio o životu i delu Bele Garaija.

Pored postavljanja spomen-ploče Beli Garaiju, na inicijativu Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, u godini dvostrukog jubileja ove nezaobilazne ličnosti građanske glume održaće se i naučni skup i okrugli sto o razvoju kulturnog i pozorišnog života u organizaciji Centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara.

 

Autor teksta: 
Custom Search