Ileš Feher u Krupari

Pon, 27.06.2022 - 22:33 -- nikola.tumbas

U subotu, 26. juna 2022. u restoranu “Krupara” gostovao je Ileš Feher / Fehér Illés, književni prevodilac i biohemičar iz Subotice, a tom prilikom promovisana je njegova antologija ljubavnih pesama južnih Slovena “Mostarske kiše - Mosztári esők“. Ovaj nesvakidašnji susret književnosti i nauke posetiocima je priuštio veoma zanimljivo književno veče. Ileš (81), penzionisani doktor biohemije, još kao student počeo je da prevodi poeziju sa (tada) srpskohrvatskog na mađarski jezik,i obrnuto.

Do sada je preveo preko 2000 pesama i oko pet stotina autora, svrstanih u devet knjiga. Feher je govorio o aspektima prevodilaštva, ali i o svojoj izuzetno uspešnoj profesionalnoj karijeri, kao i o prostorima u kojima je živeo (Istra, Zagreb, Senta, Banjaluka, Budimpešta, Subotica…).

Posebnu pažnju izazvala je interaktivna video prezentacija, prilikom koje je Feheru pomogla subotička pesnikinja Snježana Rončević.

Publika bila je veoma zainteresovana i radoznala, te je gostu postavljala zanimljiva brojna pitanja, pa je književno veče potrajalo duže od planiranog.

info: Đorđe Kuburić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search