Predstavnici OŠ"Matija Gubec" u poseti Turskoj u okviru projekta Erasmus+ KEYCHAIN

Sre, 07.12.2022 - 11:30 -- branka.milojevic

U nastavku projekta Erasmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posjetili školu „ Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi u gradu Kahramanmaraš u Turskoj, zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Rumunjske i Latvije. Nažalost, partneri iz Švedske nisu mogli nazočiti ovom sastanku. Našu školu su predstavljali: ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić, učitelji - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici – Jelena Ivanić, Dušan Ištvanov, Darijan Janečić, Lara Prćić i Lara Šegina.
Cilj projekta KEYCHAIN je povećati kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne znanosti, tehnologija), stoga se tijekom zajedničkih sastanaka veliki akcent stavlja na posjete školama i tvrtkama vezanim za različite STEM predmete. Domaćini su organizirali bogat program koji je ispunio ciljeve našeg projekta- primjena predmeta u području STEM-a u svakodnevnom životu, kao i primjeri dobre prakse u školi vezane za nastavu matematike.Posjetili smo srednje škole 'Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Vocational and Technical Anatolian High School', 'Mükrime Hatun Vocational and Technical Anatolian High School', gdje smo se upoznali s primjenom prirodnih znanosti u obradi tekstila, ugostiteljstvu, uslužnim djelatnostima i izradi didaktičkih materijala. Posjetili smo školu 'Altın Bilgi School' u sklopu koje se nalazi planetarij, kao i  tekstilnu tvrtku  Kipaş Textile Factory. U školi domaćinu, naši učenici su sudjelovali u zanimljivim radionicama iz matematike gdje su naučili tursku igru Mangala i u timovima slagali geometrijske oblike pomoću Soma kocki. Primio nas je i gradonačenik Kahramanmaraša,koji nam je predstavio nevjerojatan projekt grada za EXPO 2023. Također smo posjetili i rimski lokalitet Germanicea, na kom se nalaze očuvani rimski podni mozaici.
Jedan od glavnih ciljeva svih ovakvih susreta nije samo da se saznaju nove informacije, već da učenici nauče kako da surađuju u multinacionalnim grupama, da rade zajedničke zadatke i na taj način ne stječu samo nove vještine, već i ruše stereotipe i prevazilaze komunikacijske barijere.Učenici su uživali tijekom boravka u Turskoj stvarajući nova prijateljstva koja će, vjerujemo, potrajati. Iznimno smo zahvalni našim domaćinima u Turskoj i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za travanj u Latviji.

Custom Search