Pravedna eksproprijacija i bolja informiranost vlasnika zemljišta nužni tijekom gradnje ceste Bereg – Sombor

Kategorija: 
Izvor: 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja projekte izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture u Vojvodini. Nove ceste će dati zamah gospodarstvu i utjecati na njegovo povoljnije pozicioniranje u dijelu Srbije u kojem živi i najveći broj Hrvata.

Glede najavljenoga početka izgradnje brze prometnice od graničnog prijelaza Bereg preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde do graničnog prijelaza Nakovo, DSHV zainteresirano prati proces skupa sa stanovnicima naselja koja se nalaze uz ovu rutu, napose u prvoj fazi projekta od Berega do Sombora. Prva će dionica ove ceste povezati Bereg i Sombor, prolazeći kroz atare Berega, Koluta, Bezdana te sjeverne periferije Sombora, između Bezdanskog puta i Nenadića. Najavljeno je, naime, da će njezina izgradnja početi „uskoro“, a na terenu su tijekom 2022. godine učinjene značajne intervencije na izgradnji trase: obilježavanje rute, sječa šume i slanje obavijesti vlasnicima zemljišta na ruti planirane ceste i u njezinoj okolici s ponudom za eksproprijaciju.

DSHV ovim putem ukazuje na činjenicu kako su ponuđene svote za eksproprirano zemljište u nekim slučajevima iznimno male, tim prije jer je riječ uglavnom o plodnoj crnici. Imajući u vidu činjenicu da su se u povodu toga u nekoliko sličnih slučajeva u Srbiji organizirali prosvjedi vlasnika zemlje, te da su podaci o tržišnoj vrijednosti nekretnina koju su procjenjivale porezne vlasti bili u velikom nerazmjeru s onima koje su utvrđivali vještaci, pozivamo nadležne službe na pravednu nadoknadu vlasnicima za trajno izgubljenu zemlju.

S druge strane, među stanovnicima Berega, Koluta, Bezdana i salaša oko Sombora raširila se zebnja glede toga kako će u periodu gradnje pristupati svojoj zemlji koja će fizički biti odsječena od njihovih mjesta stanovanja i ostale infrastrukture. Pozivamo stoga, s ciljem boljeg informiranja građana, lokalne vlasti Grada Sombora i investitore da čim prije organiziraju informativne sastanke s lokalnim stanovništvom kako bi se ova i ostala otvorena pitanja glede gradnje ceste čim prije razjasnila.

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik

Custom Search