Rezervoari traktora na meti razbojnika

Uto, 14.03.2023 - 08:13 -- nikola.tumbas

U poslednja dva meseca policiji je prijavljeno sedam krađa na salašima u kojima je ukradeno između 10 i 15 hiljada litara nafte i pričinjena veća materijalna šteta, ali poljoprivrednici smatraju da je broj obijanja i veći.

Od početka godine, prema podacima subotičke policije, sedmoro poljoprivrednika prijavilo je da su pokradeni. Poljoprivrednim gazdama uglavnom se krade nafta iz radnih mašina, alat i pričinjava veća materijalna šteta jer su im isečene ograde i razvaljeni magacini. Subotički ratari tvrde da je mnogo više oštećenih, jer ima i onih koji krađu nisu prijavili. Po njihovoj proceni iz rezervoara traktora koji su trebali da izađu na njive, na nelegalno tržiše dospelo je između 10 i 15 hiljada litara nafte.

„Kad smo završili sa poljoprivrednim radovima prošle jeseni hteo sam da uvedem nadzorne kamere, ali su mi rekli da je reč o osetljivim kablovima i da to ostavim za toplije vreme. Tako sam samo postavio reflektore, a pošto sam čuo da se dešavaju krađe u okolini, umesto u kući u gradu, spavao sam na salašu. I pored toga nisam ništa čuo u noći kada su me pokrali jer je magacin udaljen oko 200 metara od kuće“ priča za „Politiku“ Josip Vojnić.

Ovaj ratar koji obrađuje oko 200 hektara zemlje u traktorima i kombajnima imao je spremljenu naftu za početak setvenih radova. Umesto na njivi, 1.500 litara nafte završilo je na crnom tržištu. Vojnić priča da je tek na insistiranje njegovog poznanika koji ga je posetio u vreme uviđaja, policija uzela otiske, da mu je hangar sa mašinama bio isečen, što sve, zajedno sa velikom količinom nafte koja mu je odneta govori da su lopovi znali šta i gde traže i došli pripremljeni. U dvorištu ima i tri psa čuvara. „Oni koji se razumeju objasnili su mi da postoje uređaji koji emituju frekvencije koji odbijaju pse“ kaže Vojnić. Njegovo imanje nalazi se u naselju Klisa, prema Čantaviru, i upravo dan nakon krađe, organizovan je susret poljoprivrednika sa policijom, ali Vojnić kaže da nisu dobili nikakve informacije osim uobičajenih da se čini sve da se uđe u trag ovoj organizovanoj bandi.

Ivan Mandić ima salaš izvan naselja Mala Bosna gde mu žive majka i sestra, a njegovo imanje je tik uz fabriku stočne hrane koja je dobro pokrivena nadzornim kamerama. Ipak, to nije sprečilo kradljivce da uđu na njegov posed tako što su isekli žicu kojom su njive ograđene, i potom još iseku limena vrata magacina. „Meni je celo imanje ograđeno i pod ključem, a odneli su mi oo 500 litara nafte, alata u vrednosti od hiljadu evra, i načinili štetu na ogradi. Policija je izašla, načinila zapisnik i nikakvu povratnu informaciju nisam dobio“ kaže Mandić za naš list. On navodi da su se poljoprivrednici u susednom naselju Đurđin organizovali tako da svake noći po dvojica dežuraju u vozilu i prate da li ima nepoznatih vozila koja se kreću po selu.

Skupovi poljoprivrednika održani su i u naselju Verušić, na koji je pozvana policija, ali i u naselju Mala Bosna gde su sami ratari raspravljali o ovim učestalim krađama. Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice kaže da su ratari izrazito nezadovoljni jer smatraju da policija ne čini dovoljno da ih zaštiti, uviđaji se ne rade temeljno pod izgovorom da je reč o istoj bandi, a da pri tome, iako ove krađe traju već više meseci, nema ni naznaka da su na tragu lopovima.

Ljudi su prijavljivali čudne slučajeve da im dronovi nadleću salaše, jednom poljoprivredniku su tri psa uginula u dva dana, zbog toga smo apelovali na ljude da sve to prijavljuju i da prijave svaku krađu, pošto su neki demotivisani jer vide da se počinioci ne otkrivaju. Policija kaže da je registrovala sedam krađa u dva meseca, a mi znamo za više. Naravno, svi sumnjamo da lopovi imaju nekoga ko im „tipuje“ gazdinstva i mi sada zaista ne znamo kako da zaštitimo naše poljoprivrednike“ kaže Matković za „Politiku“.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search