Proslava Tijelova u katedrali

Pet, 09.06.2023 - 09:28 -- nikola.tumbas

„Hvali, Sion, Spasitelja, Vođu svog i učitelja pjesmama i popijevkom“

Vjernici našeg grada okupili su se na proslavu svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova 8. lipnja 2023. godine u katedrali sv. Terezije Avilske. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Ferenc Fazekas, dijecezanski upravitelj, u koncelebraciji svećenika grada i okolice.
Ovu su svetkovinu s osobitom radošću iščekivali ovogodišnji prvopričesnici, koji su po prvi puta nakon što su primili Isusa u euharistiji sudjelovali u tijelovskoj procesiji prosipajući latice ruža pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Polazeći od Isusove tvrdnje da je On kruh živi koji je s nema sišao, te tko ga bude jeo živjet će uvijeke, mons. Fazekas se u propovijedi upitao: „Odakle ta Kristova posebna naklonost prema stvorenju kruha?“ U izlaganju odgovora na to pitanje on je istaknuo kako je Isus vjerojatno htio ljude pripremiti da ga jednoga dana prepoznaju u kruhu njegove Euharistije, te nam je sama sebe ostavio kao „hranu putnika“, da bismo sretno stigli u obećanu zemlju, to jest u Kraljevstvo Božje. Na kraju propovjednik je zaključio: „Današnja nam je svetkovina prigoda, da budemo zahvalni našemu Spasitelju. Otvorimo svoja srca tom daru i prepoznajmo u njemu Isusovu veliku ljubav, njegovu providnost i brižljivost“.

Osim prvopričesnika obučenih u bijele haljine, na ovu svetkovinu su se posebno pripremili i mladi obučeni u narodne nošnje, te članovi različitih vjerničkih udruga i pokreta.

Hajnalka Illés / Referent za medije Subotičke biskupije

⬇️⬇️⬇️

Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe, Úrnapja – az Oltáriszentség ünnepe
az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, Szabadkán

„Dicsérd Sion Üdvözítőd, jó Pásztorod, hű segítőd, áldja hangos éneked.”

Ünnepélyes Úrnapi szentmisére gyűltek össze a Szabadkai Egyházmegye hívei, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, Szabadkán, 2023. június 8-án. Ezt a napot külön örömmel várták az idei elsőáldozók, akik a körmenet élén, rózsaszirmok hintésével készítették elő az Oltáriszentség útját.

A szentmisét Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye, egyházmegyei kormányzója mutatta be, a szabadkai és környékbeli plébániák plébánosainak koncelebrálásával.

Idén a szokásosnál sokkal több hívő vett részt ezen a szentmisén. Sokuk már reggel, a saját egyházközségükben is részt vettek a szentmisén, mégis bejöttek a „nagytemplomba“, hisz Úrnapja, igazi örömünnep Szabadkán is és sokuk elfogadta az Egyházmegye felhívását, miszerint „..mutassuk meg országnak-világnak, hogy a húsvétvasárnap feltámadt, majd áldozócsütörtökön mennybe felment Krisztus nem távozott el közülünk, hanem velünk van mindennap a világ végezetéig – mégpedig az Oltáriszentségben!"

Az egyházmegyei kormányzó szentbeszédében kifejtette, hogy a sziklából fakasztott víz, a manna, az égből szállott kenyér, amelyekben Izrael részesült a pusztai vándorlás ideje alatt, a keresztség és az Eucharisztia, az Oltáriszentség előképei. A keresztény életünk vándorútján, az Úr ma is gondoskodik táplálékról. Egyik Isten Igéje a Biblia, a másik pedig a Megtestesült Ige, Jézus Krisztus, a föld és a szőlőtő termésében, és az emberi munka gyümölcsében, a kenyér és a bor színe alatt. Ezeket az eledeleket nyújtja a jó Isten Egyháza által minden Szentmisében. Itt táplál bennünket Igéjével a szentírási olvasmányok révén, valamint a mennyből alászállott kenyérrel, Krisztus Testével, a szentáldozásban.

A szentmisén, a fehér ruhába öltözött kisgyermekek mellett, népviseltbe öltözött fiatalok és az egyházmegye területén működő vallási mozgalmak képviselői is jelen voltak.

Illés Hajnalka

Custom Search