Stanovnici MZ Šupljak uskoro sa opcijom da koriste gas u svojim domaćinstvima

Sre, 19.07.2023 - 15:47 -- nikola.tumbas
Balint Pastor o širenju gasovodne mreže na Šupljaku
Balint Pastor o širenju gasovodne mreže na Šupljaku
Timea Horvat
Timea Horvat
Balint Pastor o širenju gasovodne mreže na Šupljaku
Balint Pastor o širenju gasovodne mreže na Šupljaku
Timea Horvat
Timea Horvat

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišao završne radove na izgradnji gasovodne mreže u MZ „Šupljak“

U ovim globalnim političkim i ekonomskim okolnostima, proširivanje  gasovodne mreže je događaj od prvorazrednog značaja, pogotovo kada se gasovodna mreža proširuje u nekom naselju koje pripada teritoriji grada Subotice, a ne u centru grada. Trenutno smo u ’Šupljaku’ gde se gradi, proširuje gasovodna mreža u dužini od 14 kilometara. Osim u ’Šupljaku’, ove godine Javno komunalno preduzeće ’Suboticagas’ proširuje gasovodnu mrežu u mesnim zajednicama ’Palić’, ’Makova sedmica’ i ’Novo selo’, i po ovom nabrajanju se može videti da i delima, a ne samo rečima pokušavamo da razvijamo ravnomerno svaku i gradsku i prigradsku mesnu zajednicu“, rekao je danas narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), prilikom obilaska završnih radove na izgradnji distributivne gasne mreže, u ulici Arpada Kostolanjija, u Mesnoj zajednici  „Šupljak“.

Osim izgradnje, proširenja gasovodne mreže, naveo je dr Balint Pastor, u „Šupljaku“ će se vrlo brzo graditi put između ovog naselja i Malih Pijaca i za to su, kako je rekao, već obezbeđena sredstva.

Prošle godine smo malo sredili, proširili taj put, ali ove godine će se on izgraditi na način da bude trajno rešenje. Taj put nije značajan samo za  žitelje ovih  naselja već i generalno, jer je to najkraći put između Grada Subotice i Opštine Kanjiža“, istakao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, već naredne sedmice bi trebali da počnu radovi na renoviranju takozvane Kostolanjijeve kuće, u MZ „Šupljak“.

„Osim toga, završava se projektno tehnička dokumentacija za vodovodnu mreži u  naselje 'Šupljak' kao i za naselja u okruženju, 'Hajdukovo', 'Bački Vinogradi' i 'Nosa'. Izgradnjom crpne stanice na Paliću, u okviru projekta 'Ecolacus' koji je prvenstveno vezan za Palić i Palićko jezero, otpadne vode se više ne puštaju u Ludaško jezero. Oko ovog jezera izgrađen je i zaštitni pojas, što znači da smo i sa tačke ekologije nešto napravili i na 'Šupljaku'. Obezbedili smo i rad Pošte u ovoj mesnoj zajednici. To su neke investicije  koje su se realizovale i koje su u planu u najskorijoj budućnosti da bi se i u 'Šupljaku' moglo živeti normalno, kako to žitelji ovog naselja zaslužuju“, podvukao je dr Balint Pastor.

On je izrazio zahvalnost JKP „Suboticagas“ što proširuje gasovodnu mrežu i u prigradskim naseljima, a ne samo u centralnim mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice.

Direktorka JKP „Suboticagas“ Timea Horvat je objasnila da je kapacitet novoizgrađene gasovodne mreže u „Šupljaku“ dovoljan za priključak 412 domaćinstava, ali je, istovremeno, naglasila da će to biti moguće tek od naredne godine.

Kraj  radova se očekuje u oktobru. Kada gasovod bude aktivan, građani će moći da podnesu zahteve za izdavanje saglasnosti na priključak gasovodne mreže. Međutim, pošto postoje pravila zimske  službe da se od 1. novombra ne vrše građevinski radovi, što se tiče iskopa  i realizacije priključka, građani će imati sasvim dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju za priključak na gasovodnu mrežu. Postoji i mogućnost priključka na rate. Nakon uplate treće rate pristupamo realizaciji i apelujem na građane ’Šupljaka’ da nakon aktiviranja gasovoda počnu sa realizacijom priključka na gasovod kako bi mi već od aprila naredne godine, sa početkom građevinske sezone, mogli da izvedemo priključke na mrežu“, istakla je Timea Horvat.

Ona je dodala i da je ukupna investiciona vrednost ovog projekta 21 milion  dinara, a da se paralelno radi Horgoški put i na Paliću 45. Nova ulica.

U toku je projektovanje za narednu godinu za proširenje distributivne gasovodne mreže na teritoriji osam mesnih zajednica ukupne dužine od 20 kilometara. Znači, za sledeću godinu se nadamo da ćemo nakon završetka projektne dokumentacije pristupiti izgradnji  na teritorijama mesnih zajednica 'Kelebija', 'Peščara', 'Zorka',  'Dudova šuma', 'Palić', 'Novo selo',  'Aleksandrovo' i 'Makova sedmica'“, rekla je Timea Horvat.

Specifičnost ovog naselja je, prema rečima Timee Horvat, što su na deonici od oko 800 metara vršena arheološka iskopavanja i što je po slovu zakona tek od 15. jula bilo moguće početi radove na ovoj deonici izgradnje gasovodne mreže.

U saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u dogledno vreme prezentovaćemo meštanima 'Šupljaka' sve na šta se naišlo u zaštićenom području prilikom arheoloških iskopavanja i izgradnje distributivne gasovodne mreže, kako bi to ostalo i budućim naraštajima. Mislim  da je to dobar primer saradnje lokalne samouprave, istorijskog kulturnog nasleđa i jednog Javnog komunalnog preduzeća“, dodala je Timea Horvat.

Predsednik mesne zajednice „Šupljak“, Tibor Aladžić zahvalio se Gradskoj upravi Grada Subotice i JKP „Suboticagas“ što je projekat izgradnje distributivne gasovodne mreže realizovan u MZ „Šupljak“.

Ponosni smo i radosni što je gasovod stigao i u naše naselje, jer osetimo da će sa tim projektom građani Šupljaka živeti normalan život u 21. veku. Ono što je na drugim mestima normalno i kod nas je sada  izvodljivo. Šupljak lepo napreduje i opet smo uspeli da ostvarimo ono što smo građanima obećali“, rekao je Tibor Aladžić.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search