Otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu 2023

Ned, 17.09.2023 - 22:39 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Bakić: Međunarodni festival pozorišta za decu postao brend Subotice i Srbije

U subotičkom Dečjem pozorištu večeras je svečano otvoren jubilarni – 30. Međunarodni festival pozorišta za decu. Mnogobrojne goste, učesnike i domaćine festivala, kao i dobitnike tradicionalne festivalske nagrade „Mali princ“ i nagrade „Oton Tomanić“, koja je ustanovljena ove godine, najpre je pozdravio gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao kako je ovo festival koji je, kroz svoje postojanje, prikazao mnoga umetnička dostignuća i dao veliki doprinos razvoju lutkarstva, afirmišući pozorište za decu i pozorišnu umetnost.

Međunarodni festival pozorišta za decu je kroz svoje trajanje izgradio ugled u Evropi i svetu, i ne treba biti skroman već slobodno reći – postao brend kako grada Subotice, tako i države Srbije. Festival koji, prikazujući sjajne predstave, deci otvara veliki prostor da svoju kreativnost i maštovitost pretoče u umetnost”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je ovo, ujedno, i festival koji šalje poruku po kojoj je Subotica već odavno poznata, a to je gostoljubivost, druželjubivost, tolerancija i bogatstvo različitosti, „na šta smo“, kako je rekao, „svi mi u Subotici izuzetno ponosni“.

Takođe, festival je kroz svoje postojanje iznedrio i jednu prelepu nagradu ’Mali princ’, koju su poneli najznačajniji umetnici u svetu koji su najveći deo sebe i svog truda i rada upravo posvetili deci”, istakao je Bakić.

Podsetio je da Grad Subotica veliku pažnju poklanja deci, naročito u poslednje tri godine, stavljajući akcenat na one oblasti koje su za njih najviše vezane, a to su sport, kultura, obrazovanje i socijalna zaštita.

Svi mi se zaista trudimo da našoj deci pomognemo da prepoznaju prave vrednosti života, da to bude temelj za njihovu dalju nadogradnju kroz obrazovanje. I da, kad završe svoje školovanje, kad postanu zreli ljudi, preuzmu odgovornost i daju doprinos u razvoju i svoje Subotice, i svoje Srbije“, kazao je Bakić.

Uz čestitke ovogodišnjim dobitnicima nagrade za životno delo „Mali princ i novoustanovljene nagrade „Oton Tomanić“, on je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama na ogromnoj podršci i pomoći koju su tokom svih ovih 30 godina pružali Međunarodnom festivalu pozorišta za decu.

Svim našim dragim gostima poželeo bih srdačnu dobrodošlicu i da se ugodno provedu u našem gradu. Želim i da upoznju bogatstvo kulture i sve lepote naše Subotice, kojih zaista ima mnogo. I da, kada budu odlazili iz našeg prelepog grada, ponesu najlepše uspomene. A, mi ih, dogodine, čekamo raširenih ruku“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutne je pozdravila i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević koja je rekla kako kulturna manifestacija kao što je ovaj tradicionalni i međunarodni festival pozorišta za decu jeste jedan izuzetan događaj, ne samo u našim, već i u mnogo širim okvirima.

Ona je podvukla da su organizatori zbog istrajnosti na očuvanju ovog festivala dostojni iskrenog divljenja.

I da naglasim, čak i da prethodne tri decenije njegovog trajanja na ovom našem prostoru nisu bile turbulentne, a ponekad i dramatične kakve su bile, ovaj jubilej i istrajnost organizatora da se festival sačuva zaslužuju najdublje poštovanje“, kazala je, između ostalog, Dragana Milošević.

Nakon uvodnih obraćanja, prvi put je dodeljena festivalska nagrada „Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, profesoru dr Zoranu Đeriću, selektoru Festivala, dok su tradicionalne festivalske nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljene glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i slovenačkoj lutkarki, pedagogu i publicisti Jeleni Sitar. Nagrade svim laureatima uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Zoran Đerić je, u svom obraćanju prisutnima, između ostalog naveo kako se za lutkarsku umetnost zainteresovao 1988. godine, dolaskom na mesto upravnika Pozorišta mladih u Novom Sadu, i da ga od tada do danas lutkarstvo neprestano fascinira i intrigira svojim mogućnostima, ali i svojom prošlošću.

Amela Vučenović se prisutnima obratila rečima kako je ponosna što će njeno ime stajati uz imena onih od kojih je učila i da su nagrade dobijene u vlastitoj zemlji uvek posebno važne i drage, a Jelena Sitar je u svom govoru rekla kako je u lutkarstvo uveo Lojze Kovačič – mada zapravo nije bio lutkar nego jako dobar pisac – koji je govorio da je u umetnosti, pored veštine koja je jako važna, apsolutno neophodna potpuna iskrenost, te da to ona pokušava u svom radu.

Pored Amele Vučenović i Jelene Sitar, treći ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali princ” je bugarski glumac i reditelj Bonjo Lungov.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je i festivalski žiri, čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 22. septembra - laureati „Malog princa” Amela Vučenović i Jelena Sitar, kao i Jaroslav Antonjuk – poljski režiser, dramaturg i teatrolog.

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 22. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a tokom trajanja festivala u takmičarskom programu učestvovaće 14 pozorišta iz 12 zemalja: Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

U umetničkom delu ceremonije nastupili su Dečji hor „Emanuil“ iz Subotice s dirigentom i umetničkim rukovodiocem Rafailom Stokin, koji je izveo festivalsku pesmu „Pustimo decu da rastu“, kao i subotički baletski Creative Studio, koji je izveo koreografije Mirjane Perčić i Maše Lukić.

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Stara priča” pozorišta „Pod srećnom zvezdom” iz Češke, u režiji Jevgenija Ibragimova.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search