Nastavak ROMACTED programa na osnaživanju lokalnih romskih zajednica

Čet, 21.09.2023 - 10:12 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja Roma i Romkinja na nivou lokalnih zajednica

 

    

II faza Romacted programa

O projektu

Program Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED II je prirodni nastavak implementacije I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020), koji je služio za konsolidaciju i proširenje napora za poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz pojačano učešće u kreiranju lokalnih politika i sprovođenju lokalnih akcija. ROMACTED II program je zvanično počeo 1. januara 2021. godine i biće realizovan do decembra 2024. godine (48 mjeseci). Program se realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Aktivnosti će i dalje pomagati lokalnim vlastima da integrišu specifične mere za Rome u redovne lokalne politike, akcione planove koji se odnose na ove politike, budžete i pružanje javnih usluga, poboljošavajući na taj način demokratsko učešće i osnaživanje lokalnih romskih zajednica.

Projekat ima sljedeće ciljeve: poboljšanje lokalne demokratije, odgovornosti, inkluzivnosti i reagovanja prema romskim građanima, a samim tim i poboljšanje pružanja usluga.

Program je osmišljen da izgradi političku volju i održiv politički angažman lokalnih vlasti, da poboljša demokratsku lokalnu upravu i izgradi kapacitete i podstakne osnaživanje lokalnih romskih zajednica da doprinesu kreiranju, sprovođenju i praćenju planova i projekata koji se na njih odnose, kroz sledeće rezultate:

1. osnaživanje romske zajednice – na individualnom nivou (pomaganje ljudima u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i proširivanju njihovih kapaciteta i vještina), kao i na nivou zajednice (pomaganje ljudima da se organizuju da iznesu svoje interese oko rešavanja problema u zajednici);

2. poboljšanje i proširenje posvećenosti institucija, kao i njihovih kapaciteta, znanja i vještina u radu na inkluziji Roma, primenom u praksi koncepata dobrog upravljanja;

3. doprinos pripremi lokalnih razvojnih akcija kojima je cilj poboljšanje kvaliteta života Roma i smanjenje jaza između Roma i ne-Roma, uključujući i ublažavanje efekata pandemije Covid-19.

Konkretne akcije uključuju pomoć lokalnim vlastima da integrišu specifične dimenzije/mjere za Rome u redovne lokalne politike, budžete i pružanje javnih usluga na svom dnevnom redu, istovremeno povećavajući učešće Roma u kreiranju, sprovođenju i praćenju tih politika i projekata.

Ciljne grupe projekta su lokalne samouprave (izabrani predstavnici i relevantni zvaničnici) i romske zajednice iz odabranih opština. Oni su, takođe, prve kratkoročne korisničke grupe projekta. Sveukupno, projekat obuhvata 70 opština u regionu. Srednjoročni i dugoročni korisnici su romsko stanovništvo i stanovništvo opština uopšte.

Aktivnosti programa (obuka, podučavanje, primjena participativnih radnih ciklusa, akcije zagovaranja, itd. tokom ključnih trenutaka opštinskih ciklusa: planiranje, budžetiranje, lokalne odluke, projekti itd) namenjene su podršci strateškim intervencijama koje utiču na stavove, ponašanje i postupke lokalnih aktera.

Jedna od vodećih smjernica u metodologiji programa je da učešće u lokalnoj upravi može biti efikasno samo ako je prilagođeno kontekstu. Dakle, preliminarno mapiranje, procena, početne studije i istraživanje rade se u svakoj odabranoj opštini kako bi se olakšalo prilagođavanje programa, njegova podrška i praćenje procesa.

Pored tima koji radi u Strazburu, program ima projektno osoblje u kancelarijama Saveta Evrope u Tirani, Sarajevu, Prištini, Beogradu, Skoplju, Podgorici i Ankari i tim za podršku koji čine konsultanti iz romskog civilnog društva u svakoj od zemalja - korisnika (u daljem tekstu: „Tim za podršku“).

Projektni partneri su Evropska unija, druge međunarodne organizacije, vladine i nevladine institucije i organizacije koje se bave romskim pitanjima.

Programske aktivnosti odvija se u 7 (sedam) zemalja - korisnika: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

U svakoj zemlji-korisniku, organizacija za podršku (u daljem tekstu „Organizacija za podršku“) biće odgovorna za implementaciju programa ROMACTED, pomažući nadležnom timu za podršku koji se sastoji od Fokalne tačke [FP] (predložena od Organizacije za podršku u ovom pozivu za podnošenje predloga), Asistenta za finansijsku podršku (FSA) (takođe predloženog od strane Organizacije za podršku u ovom pozivu za podnošenje prijedloga) i Fasilitatora koji će, zajedno sa podrškom drugih stručnjaka (konsultanata), raditi kao tim na postizanju ciljeva ROMACTED metodologije. Tim za podršku radiće u bliskoj saradnji sa projektnim osobljem i pod nadzorom projektnog osoblja sa sjedištem u terenskoj kancelariji SE kod svakog korisnika.


 

Organizacija za podršku realizacije ROMACTED II programa u Srbiji je Beogradski fond za političku eksplicitnost ( BFPE ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U prilogu reakcija stanovnika naselja Haladaš na pokošenu travu i barsko bilje iz rečice Čik koja okružuje naselje.

Post date: Uto, 07.11.2023 - 18:54

Zamenik sekretara Sekretarijata za društvene delatosti i član Projeknog tima, Leonard Salai, obišao je naselja Halas i Haladaš sa facilitatorom Stevanom Nikolićem da bi se procenilo kakve su potrebe uređenje okruženja ovih naselja

Post date: Pon, 23.10.2023 - 16:48

Poseta bioskopskim predstavama  je još jedan način za uključivanej mladih Roma u kulturno zabavni program društva. Češći odlasci na ovakve događaje će omogućiti zajednici   bolje upoznavanje se aktuelnim životnim sadržajima i predstvljaju jedan od koraka  za aktivno uključivanje u društvane tokove. 

Otvoreni univerzitet je ovu akciju podržao.

 

Post date: Pet, 20.10.2023 - 21:34

Na Otvorenom univerzitetu je bila izložba slika.  Želeli smo da se mladim učesnicima našeg programa omogućimo i posetu ovakvom događaju. Upoznavanje umetnosti slikanja i izražavanja emocija kroz slikanje. Učesnici su bili oduševljeni. Svidela im se opcija da im slikanje bude hobi i da na kreativan način predstave svoje emocije viđenje svog okruženja.

Post date: Pet, 20.10.2023 - 16:27

Odlaskom u zoološki vrt želeli smo da mladima obogatimo vanškolske aktivnosti koje su prihvatljive njihovom uzrastu.
Učesnici su se upoznati sa mogućnostima i korišćenju javnog prevoza, upoznali linije kretanja i pravilno ponošanje tokom vožnje.
Mladi su  tokom  posete u ZOO vrtu upoznali  životinje koje su videli samo u udžbenicima ili putem medija.
Imali su mogućnosti  korišćenje javnog prevoza kao i  pravilno ponašanje tokom vožnje
Stekli su novo iskustvo i obećali su da će svoje utiske sa ovog izleta, koji je imao edukativni zabavni karakter, preneti svojim prijateljima.  
Zahvaljujući Sekretarijatu za društvene dealtnosti Grada Subotice, omogućena nam je besplatna poseta ZOO.

Post date: Pet, 13.10.2023 - 17:00
Custom Search