Најављена 40. седница скупштине града

Uto, 03.10.2023 - 17:44 -- nikola.tumbas
Press konferencija
Press konferencija
Press konferencija na mađarskom
Press konferencija na mađarskom

„На 40. јубиларној редовној седници скупштине града, у оквиру које ћемо имати укупно 11 тачака дневног реда, проширићемо делатност Слободне зоне Суботица предузећима са територије општине Кањижа. Конкретно, ради се о предузећима, о привредним друштвима из насеља Долине, које припада тој општини. У априлу ове године проширили смо територију Слободне зоне Суботица ка Сенти, а овом приликом ћемо то учинити и према Кањижи. Мислим да је то једна апсолутно добра, позитивна и исправна одлука. Крајњу  сагласност треба да да Влада Републике Србије, након одлуке Скупштине града. Ја сам сигуран да ће се то врло брзо реализовати“, казао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 40. седнице Скупштине града Суботице која је заказана за 5. октобар 2023. године (четвртак), са почетком у 9.00 часова.

Најавио је да ће се у четвртак на седници Скупштине града дати сагласност на Одлуку о повећању основног капитала Јавног комуналног предузећа „Суботицагас”.

Ова одлука сведочи о томе да Јавно комунално предузеће 'Суботицагас' може да послужи као пример из области финансијске стабилности, да може да послужи као пример свим јавним предузећима не само на територији града Суботице, него у било којој другој локалној самоуправи“, истакао је др Балинт Пастор.

Донеће се, како је рекао, и закључак о прихватању информације о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа на територији града Суботице.

Ова информација се прихвата почетком сваке школске године. Значајно је, с обзиром на то да бројке нису увек позитивне какве су ове године, да је ове школске године уписано укупно 72 ученика више у првим разредима основних школа, од којих је 46 на мађарском наставном језику. На територији града Суботице, као што знате, ради 20 основних школа, а што се тиче средњих школа са територије града Суботице, укупно је 162 ученика више у првим разредима средњих школа“, нагласио је др Балинт Пастор. 

Додао је да ће се приступити изради Плана детаљне регулације за формирање слободне јавне површине (линеарног парка) на делу укинуте железничке инфраструктуре, пруге Суботица болница Црвенка, као и да ће се приступити изради Измене дела Плана генералне регулације VII за зоне „Кертварош” и „Нови град“ и делове зона „Мали Радановац”, „Радановац” и „Палић”.

С једне стране, то се ради због изградње железнице, а са друге стране због тога што ће, након измене овог плана, неке површине предвиђене за индустријске области бити предвиђене за изградњу стамбених објеката. Мислим да је добро да у тим деловима града нема неке индустрије него да у комшилуку буду зграде где живе грађани. Они су то и захтевали и у складу са њиховим очекивањима ће се изменити план генералне регулације за ту зону између Кертвароша и Палића која обухвата ’Радановац’, ’Мали Радановац’, ’Палић', 'Нови град’ и 'Кертварош’“, рекао је др Балинт Пастор.

Упитан о коначном исходу дела ПДР-а који се односи на железничку собраћајну инфраструктуре према Црвенки, др Балинт Пастор је казао да се тек креће у израду тог плана детаљне регулације.

Скупштина града у четвртак не доноси никакву коначну одлуку у вези тога, тек се креће у процедуру. Усвајање одлуке о приступању изради тог плана регулације је тек први корак, након чега се приступа његовој изради. Рок за израду тог плана регулације је десет месеци. Суштина је да се тамо, након затварања депоније Александровачка бара када се све пресели у Регионалну депонију, предвиђа један такозвани линеарни парк. На том подручју је некада пролазила железничка линија Суботица – Црвенка, која практично не постоји од 1978. године, значи око 45 година”, објаснио је др Балин Пастор.

На питање које се односило на изборе за месне заједнице на  територији града Суботице, др Балинт Пастор је рекао да је четворогодишњи мандат саветима месних заједница истекао крајем лета, али и да функционисање месних заједница и избори нису законска категорија.

Свака локална самоуправа својим сопственим актом одређује на који начин се ти избори спроводе, односно одржавају. Четворогодишњи мандат је  истекао. Нажалост, улога месних заједница у Србији није таква какву бих ја желео да оне имају, нити имају озбиљније надлежности, нити имају изворне приходе, нити финансијска средства, нити имају утицај на било шта значајно у друштвеном животу. Без обзира на то, изборе за месне заједнице треба одржати. Става сам да грађани имају довољно прилика, имали су и у претходном периоду, а имаће и убудуће, да се изјашњавају на изборима разних нивоа, тако да ће избори за месне заједнице бити уз још неке изборе. У догледној будућности нас очекују и републички и покрајински и локални избори. Заједно са неким од тих избора ће морати да се одрже и избори за месне заједнице”, казао је др Балинт Пастор.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search