Изложбом „Срицање са фреске“ почела „Светосавска недеља“

Pon, 22.01.2024 - 17:14 -- nikola.tumbas

Отварањем изложбе „Срицање са Фреске“ уметнице Маје Миланковић, из Грачанице, у Српском културном центру „Свети Сава“, у Задужбини Душана Радића, отпочела је „Светосавска недеља“ у нашем граду. Ову традиционалну манифестацију посвећену Светом Сави, једном од највећих и најсветлијих личности у историји српског народа, преносећи благослов и поздрав од Владике бачког Иринеја прогласио је отвореном презвитер Вељко Васиљев. У име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и лично име, присутнима на вечерашњем отварању „Светосавске недеље“ обратио се члан Градског већа, Срђан Самарџић.|

Уз подсећање да од Светог Саве почиње све: историја српске културе, државности, законодавства, књижевности, медицине, он је навео да је Свети Сава помагао сиротињи, поштовао монахе, подизао многе цркве, манастире и школе и да је за управљање Црквом донео Законоправило или Номоканон и тиме још више учврстио свест Срба о самосвојности, потврдивши њихов дубоки смисао за правду.

Свети Сава је оставио снажан и неизбрисив траг који и данас за све нас представља јасан пут куда треба да идемо. Историја Срба кроз векове, од времена живота првог српског архиепископа Саве Немањића, учи нас, као што знате, да нас је Светосавље као народ и сачувало. Чињеница је да не препуштајући забораву ни њега, ни његово дело, ми мислимо на будућност нашег народа и наших поколења. Уверен да ће уз подршку локалне самоуправе 'Светосавска недеља' и убудуће бити успешно организована и посвећена очувању и афирмацији српске духовности и културе у нашем граду, искористио бих ову прилику и да изразим захвалност Српском културном центру 'Свети Сава' што већ више од три деценије негује ову културно-духовну манифестацију“, нагласио је Срђан Самарџић.

Изложбу „Срицање са фреске“ отворио је уметник Данило Вуксановић, који је рекао да сликарство ауторке изложбе Маје Миланковић помаже да се бука и несклад пониште у искреном и слојевитом науму да слика буде представа верујућег бића, отелотворење чисте креације из које извиру фрагменти православних храмова, материјализовани у живописима.

Он је подвукао да је кључна порука њеног сликарства ослањање на нашу традицију, на наше велико сликарско и духовно наслеђе које проналазимо у православљу.

Сликарка Маја Миланковић је казала да се ова серија слика назива „Идентитети“ и да је изложба посвећена прослави седам векова постојања манастира Грачанице и њеног трајања кроз векове.

Ово је само један мали омаж, са моје стране, као неког ко је порастао поред такве светиње и уживао у сликарству свих сликара краља Милутина“, казала је Маја Миланковић.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search