Gradski muzej: Učenica Gabora Almašija

Sre, 21.02.2024 - 08:27 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

PREDMET MESECA / Gabor Almaši: Učenica, 1939, gips, h: 42 cm, Gradski muzej Subotica (inv. br. U–689).

A HÓNAP MŰTÁRGYA / Almási Gábor: Tanulólány, 1939., gipsz, h: 42 cm, Szabadkai Városi Múzeum (ltsz. U–689)

Rani rad subotičkog vajara Gabora Almašija (Totovo Selo, 1911 – Subotica, 1994), pod nazivom "Učenica", nastao je 1939. godine. Autor je to vreme radio u subotičkoj fabrici nameštaja “Šipoš i sinovi”, a jedan od njegovih radova koji je tu nastao 1932. godine – rezbareni neobarokni sekreter Aleksandra Lifke – gotovo je stalno izložen u Gradskom muzeju Subotica, za razliku od skulpture koja se sada predstavlja. Međutim, i ovo delo biće izloženo na izložbi koja je u pripremi za ovu godinu, a stavljamo ga u fokus "Predmeta meseca" povodom 14. februara, Međunarodnog dana darivanja knjiga.

Gabora Almašija je ka skulpturi orijentisao subotički slikar Šandor Olah, kod koga 1932. učio da slika, a publika je imala prilike da upozna njegov vajarski talenat na izložbi 1936. Iste godine mu je u Radničkom domu otkrivena bista Maksima Gorkog, dok je 1938. Nepker naručio od njega portret pesnika Atile Jožefa. Nakon rata bio je polaznik kursa figuralnog crtanja Andraša Hanđe u Subotici (1945), da bi posle Hanđinog odlaska preuzeo vođenje kursa. Godine 1946. započeo je ciklus portreta slavnih muzičara, koji i danas krasi koncertnu salu Muzičke škole u Subotici. Kao stipendista Ministarstva kulture Srbije, studirao je od 1948. do 1952. i diplomirao vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Lojza Dolinara. Postao je član Udruženja likovnih umetnika Srbije 1952, a 1954. je izlagao na izložbi likovnih umetnika Vojvodine zajedno sa novom generacijom vojvođanskog vajarstva: Jovanom Soldatovićem, Radmilom Graovac i Ivankom Aćin–Petrović. Deo njegove zaostavštine je 2009. godine kao poklon zbirka integrisan u kolekciju Gradskog muzeja Subotica, u kojoj su se i od ranije nalazila neka njegova dela – na primer, sada prikazana "Učenica".

Priloženo delo prikazuje pažnju i karakteristično držanje tela devojčice koja čita. Kompozicija skulpture je kompaktna i zatvorena, baš kao i usmerena energija i pažnja devojčice. Kao i većina umetnikovih skulptura, i ova je nastala od gipsa. Almaši je bio vešt portretista, brojne njegove poznate skulpture pripadaju upravo ovoj temi: portreti Eugena Savojskog i Jožefa Atile u Gradskom muzeju Senta, biste Dežea Kostolanjija, Geze Čata, Aleksandra Lifke, Bele Garaija i reljefni portret Tibora Sekelja u Subotici, portret Jovana Jovanovića Zmaja u Kanjiži, Gabora Saravaša u Adi, itd. Model Učenice javnosti je nepoznat, ali je bio blizak autoru – radi se o trinaestogoišnjoj Eržebet Almaši, rođaki iz Dolina – što nije obavezalo stvaraoca da se drži konvencionalnih rešenja kao kod javnih portreta. Radi se o intimnom, lirskom portretu, gde čelo nežnog dečjeg lica postaje naglašeno kako blagim nagibom glave ka napred, tako i rukama koje podupiru bradu. Jedva primetna asimetrija šaka daje ritam i suptilnu tenziju zatvorenoj strukturi. Devojčicina pažnja je usmerena na štivo koje bi se nalazilo na dnu kompozicije, ali nije deo prikaza.

Umetnik je bio blizak deci, naročito u vreme nastanka ove skulpture – njegova ćerka Magda, rođena je 1936, a sin Karolj 1939. Zato je Učenica delo koje zrači uzvišena osećanja i talenat jednog mladog vajara koji je tada postajao i otac. Ovakve životne okolnosti su svakako uticale da modelovanju dečijeg porteta vajar priđe sa posenom pažnjom i toplinom. Čitanje, kao i muzika, vraćali su se nekoliko puta u Almašijev opus kao motivi. Vajar je i sam voleo da čita, voleo je književnost od ranog detinjstva do kraja života. Možda se portreti pisaca i zbog toga često pojavljaju u njegovom vajarstvu, u kome Učenica svojim jedinstvenim tonom i umetničkom snagom zaslužuje posebno mesto.

Tekst: Olga K. Ninkov,

istoričar umetnosti

Foto: Mikloš Hever

*

Almási Gábor (Tóthfalu, 1911 – Szabadka, 1994) szabadkai szobrászművész Tanulólány című korai műve 1939-ben keletkezett. Abban az időben a szerző műbútorfaragóként kereste kenyerét a szabadkai Sipos és Fiai bútorgyárban, s az egyik ottani, 1932-ben készült dekoratív munkája – Lifka Sándor neobarokk szekreterének faragott elemei – szinte állandó jelleggel szerepel a Szabadkai Városi Múzeum tárlatain, ellentétben a most bemutatásra kerülő alkotással, amit ritkábban kerül a közönség elé. Az idén azonban, a megrendezésre kerülő tárlaton látható lesz ez az alkotás is. A szobrot február 14-én, a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja alkalmából helyezzük most a figyelem középpontjába.

Almási Gábort a szobrászat felé Oláh Sándor irányította, akinél 1932-ben festeni tanult. A nagyközönség egy tárlaton fedezte fel tehetségét 1936-ban. Ugyanebben az évben a Munkásotthonban leleplezték Maksim Gorkij-mellszobrát, 1938-ban pedig a Népkör bízta meg József Attila portréjának az elkészítésével. A háború után Hangya András szabadkai figurális rajztanfolyamának a résztvevője volt (1945), majd Hangya távozásával 1946 őszén átvette a tanfolyam vezetését. 1946-ban fogott hozzá ahhoz a zenészportré-ciklushoz, amely ma is a szabadkai Zeneiskola koncerttermét díszíti. A szerbiai Művelődési Minisztérium ösztöndíjasaként a belgrádi Képzőművészeti Akadémián tanult szobrászatot 1948–1952 között Lojze Dolinar osztályában. Tanulmányai alatt, 1949-ben, a palicsi állatkert számára mintázott egy nagy méretű elefánt- és egy oroszlán szobrot. 1952-től volt tagja a Szerbiai Képzőművészek Egyesületének. A Vajdasági Képzőművészeti Egyesület 1954-es kiállításán, az új vajdasági szobrásznemzedék tagjaként állított ki, J. Soldatović, R. Graovac és I. Aćin-Petrović szobrászokkal együtt. Hagyatékának egy része ajándékgyűjteményként került a Szabadkai Városi Múzeumba 2009-ben, ahol már korábbról is voltak alkotásai – például a Tanulólány című szobra.

A mellékelt alkotás egy kislány olvasás közbeni feszült figyelmét és jellemző testtartását ábrázolja. A szobor kompozíciója tömör és zárt, akárcsak a kislány összpontosuló energiája, célzott figyelme. Mint a legtöbb Almási szobor, ez is gipszből készült. Almási kiváló portrészobrász volt, legismertebb szobrai is e műfajt képviselik: pl. Savoyai Eugen és József Attila arcképe a Zentai Városi Múzeumban, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Lifka Sándor, Garai Béla mellszobra és Székely Tibor domborműve Szabadkán, Jovan Jovanović Zmaj arcképe Magyarkanizsán, Szarvas Gábor portréja Adán. A Tanulólány alanya a közvéleményben ismeretlen, de a szerzőhöz közel állt – hiszen völgyesi rokona, a tizenhárom éves Almási Erzsébet volt a modell, ami nem kötelezte az alkotót a konvencionális testtartására. A finom gyermekarc domború homloka azáltal, hogy kissé előrehajtott, hangsúlyozottá válik, amit fokoz az áll alá támasztott kézpár. A kezek tartásának alig észrevehető asszimetriája ritmust, finom feszültséget kölcsönöz a zárt szerkezetnek. Az ereszkedő szemhéjak alól az alulra helyezett olvasnivalóra – amely amúgy nem tárgya az ábrázolásnak – összpontosul a kislány figyelme.

Az olvasás, ahogyan a zene is, többször visszatért Almási életművébe. Ő maga is szeretett olvasni gyermekkora óta, az irodalmat élete végéig kedvelte. Talán azért is szerepel életművében számos író arcképe, amelyben a Tanulólány külön helyet érdemel egyéni hangvétele, művészi ereje miatt. Tegyük hozzá, az érzékeny lelkületű művészhez közel állt a gyermekek világa – 1936-ban megszületett lánya Magda, 1939-ben fia Károly – és szeretettel tudott közelíteni a gyermekekhez szobrászként is. Ez a melegség, a megkülönböztetett figyelem árad az 1939-ben mintázott Tanulólány szobrából, amely egy fiatal szobrász és egy fiatal apa érzéseit és tehetségét tükrözi a végtelenbe.

Szöveg: Ninkov K. Olga

művészettörténész

Fotó: Hevér Miklós

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

PREDMET MESECA GRADSKOG MUZEJA SUBOTICA

Uskršnji leptir (Zerynthia polyxena)

Povodom Međunarodnog dana leptira koji se u našoj zemlji i okruženju obeležava 28. maja, Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja Subotica iz svoje bogate kolekcije insekata predstavlja uskršnjeg leptira (Zerynthia polyxena, P-785). Predstavljeni primerak sakupio je Florijan Horvat 27. aprila 2004. godine u Bukvaću kod Subotice.

Uskršnji leptir spada u dnevne leptire, u porodicu jedrilaca (Papilionidae), i prepoznatljiv je po svojim svetlo žutim krilima, cik cak šari koja se prostire duž spoljnih rubova krila i crvenim tačkicama na donjim krilima. U srpskom narodu je ovaj leptir dobio naziv...

detaljnije
Post date: Pet, 03.05.2024 - 08:47

PREDMET MESECA: Die Urgeschichte des menschen : nach dem heutigen Stande der Wissenschaft (prev. Praistorija čoveka prema današnjem stanju nauke) / dr. Moritz Hoernes. Wien : Hartlebens Verlag, 1892. Gradski muzej Subotica (B-4963).

Predstavljeni predmet čuva se u biblioteci subotičkog Gradskog muzeja, a ovom prilikom publikaciju posmatramo iz aspekta oblikovanja knjige, odnosno primenjene umetnosti. Štampana je na nemačkom jeziku 1892. godine u Beču, od strane izdvačke kuće Hartleben. Knjiga je oblikovana u tvrdom povezu, a na 672 strane tematizuje područje arheologije, etnografije, antropologije i istorije civilizacije, a ilustrativne priloge čine 22 ilustracije koje zauzimaju celu stranu te 323 ilustracije smeštene u okvire teksta. Da se u...

detaljnije
Post date: Uto, 05.03.2024 - 09:08

Titus Mačković (Subotica, 1851 – Subotica, 1919), jedna od ključnih figura subotičke arhitekture, bio je glavni gradski inženjer i projektant blizu 400 objekata. Spomenici njegovog rada su i danas neke od najlepših građevina u Subotici, po kojima je naš grad čuven: palata Lazara Mamužića, kuća Karolja Biroa, “Žutakuća” u kojoj se danas vrši edukacija budućih učitelja, najamna palata Stevana Milinovića na uglu Rudić ulice i Trga Cara Jovana Nenada itd.

Pretpostavlja se da je stručne knjige na nemačkom jeziku iz oblasti arhitekture, koje je Gradski muzej Subotica 2023. otkupio za biblioteku muzeja, Mačković kupio na svojim studijskim putovanjima Zapadnom Evropom nakon završenih studija arhitekture u Cirihu, Ahenu i Beču, koje je započeo 1869. Ovih dvadeset tomova knjiga pruža...

detaljnije
Post date: Sre, 06.09.2023 - 10:09

Među predmetima zbirke primenjene umetnosti u Gradskom muzeju Subotica nalazi se orman koji je nekada bio u vlasništvu Lajoša Vermeša, a izrađen je oko 1905. godine. Oznake na predmetima za opremanje kuće iz muzejske zbirke, naročito nameštaju, često ukazuju na njihovo poreklo (Beč, Budimpešta, Arad, Segedin), a u Suboticu su mogli dospevati trgovačkim putevima. Takvu nalepnicu na poleđini ima i ovaj orman, a ona nas informiše o tome da je u Suboticu dopremljen iz Segedina.

Izrađen je od jelovine, oraha, orahovog furnira, stakla, mesinga. U njegovom oblikovanju dominirajuće su ravne linije i geometrijski oblici pravougaonika i kvadrata, te kao takav predstavlja primer stila geometrijske varijante secesije. Takav je celokupan korpus, ali i njegovi sastavni delovi: bočni...

detaljnije
Post date: Pet, 02.06.2023 - 10:26

Na lokalitetu Hinga u Nosi 1948. i 1949. godine sprovedena su arheološka istraživanja 132 poznosrednjovekovna groba. Zanimljive nalaze čine pređice zapadnog porekla koje su izvorno imale funkciju broša. Na teritoriji Karpatskog basena ovi broševi su izgleda imali drugačiju funkciju pa su na grobljima pronalaženi u predelu struka što ukazuje da su činile deo pojasa. Takav je slučaj i sa nalazom iz groba 54 (A.2.89) sa lokaliteta Hinga.

Kružna prstenasta pređica/broš sa plastičnom unutrašnjom i spoljašnjom ivicom nosi natpis +HILF+MARIA+MER+T (Ti mi pomozi Marijo!) ispisan gotičkom majuskulom. Natpis je nakon slova T prekinut otvorom za iglu. Prečnik pređice je 3 cm i težina iznosi 4 g.

Usled drugačije funkcije ovih...

detaljnije
Post date: Uto, 04.04.2023 - 10:24
Custom Search