Pozorište, možda, ovog proleća

Pet, 01.03.2024 - 08:21 -- nikola.tumbas

U toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji Narodnog pozorišta i nakon 17 godina od početka radova nadležni obećavaju da će teatar biti završen ovog proleća.

 
Oko stubova i fasade na starom, nedavno obnovljenom delu  Narodnog pozorišta podignute su skele i postavljeni zaštitni građevinski zastori. Prizor pozorišta ponovo pod skelama, koje su sa centralne fasade uklonjene 2015. godine, pokrenulo je kod građana nove dileme:  da li se to već obnavlja, obnovljeno pozorište? Iz Gradske kuće poručuju da nema razloga za brigu: u pitanju su ranije dogovoreni radovi na održavanju fasade starog sačuvanog dela teatra, čišćenje oluka, manje popravke, kao i postavljanje dekorativne rasvete. Reč je o, dodaju,  poslovima koji su ugovoreni završnim radovima na izgradnji i rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta.

Jedan od najvećih građevinskih poduhvata u kulturi Srbije započet je još 2007. godine i predviđao je obnovu starog dela teatra iz 1854. godine, uz koji je dograđen novi deo pozorišta. Svi prethodni rokovi za završetak projekta za koji se u startu računalo da će stajati između 25 i 30 miliona evra, odavno su premašeni. Sada, pak, dok traju završni radovi na 8/2 fazi izgradnji i obnove Narodnog pozorišta stižu uveravanja da će se pozorišni ansambl u zgradu useliti ovog proleća.

Na proleće nas očekuje otvaranje Narodnog pozorišta i to je jednoglasni izveštaj svih koji su angažovani na ovom velikom poslu“ istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade kada je početkom februara obišao gradilište teatra. „Angažovali smo sve raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen projekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu“ rekao je Mirović koji je radove obišao zajedno sa Stevanom Bakićem, gradonačelnikom, Borisom Dumnićem, dekanom Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji je angažovan na ovom projektu, kao i Milošem Nikolićem, direktorom Narodnog pozorišta.

Očekivanja su velika, kako je Mirović prilikom obilaska naglasio, Narodno pozorište treba da bude hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, mesto kojim ćemo se ponosti i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada, navedeno je u saopštenju o poseti.

Zgrada teatra nakon adaptacije i dogradnje imaće 14,5 hiljada kvadratnih metara, a gotovo polovina, odnosno 41 odsto biće namenjeno za komercijalne sadržaje. Po ugovoru koji su na početku ovog posla potpisala tri nivoa vlasti, radove na teatru Republika i Pokrajina finansiraju u odnosu od po 45 odsto, a grad obezbeđuje 10 odsto. Do 2016. godine uloženo je 950 miliona dinara, a od 2016. godine ukupno 2,5 milijarde dinara –  glasio je završni račun sredinom prošle godine. Tada je procenjeno da poslednja faza 8/2, koja podrazumeva unutrašnje uređenje teatra, postavljanje scenske tehnike iznosi 1,154 milijarde dinara. Međutim, aneksom ugovora iz avgusta prošle godine vrednost ugovora povećana je za 20,5 miliona dinara, a onda ponovo za 385,5 miliona dinara, što je vrednost poslednje faze povećalo na oko 1,65 milijardi dinara, sa PDV-om. Takođe rok za završetak radova više nije 240, već 390 dana. Povećanje cene u aneksu ugovora opravdano je „potrebom za ugovaranjem dodatnih radova, koji nisu predviđeni Ugovorom, čijim izvođenjem bi se formirala posebna funkcionalna celina i stvorila mogućnost za ishodovanje upotrebne dozvole“.

Ugovor sa konzrocijumom izvođača sklopljen je pre godinu dana, 9. februara 2023. godine a posao je poveren preduzećima SMB gradnja i Rotel iz Subotice, Svetlost teatar DOO iz Beograda, ARJ Tehnolodži iz Novog Sada, Tehnosektor iz Kragujevca.

Sa kako je najavljeno završetkom radova ovog proleća, građevinci ipak neće napustiti prostor Narodnog pozorišta, jer preostaje još sređivanje koncertne dvorane.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search