Obeležena 50. godišnjica postojanja Građevinskog fakulteta

Čet, 25.04.2024 - 17:34 -- nikola.tumbas

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće danas je Građevinski fakultet u Subotici obeležio pola veka postojanja. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da je građevinarstvo staro koliko i ljudski rod, da su tokom istorije nastajale i nestajale civilizacije, ali su ostajali vidljivi tragovi njihovog postojanja, čudesne piramide, velelepni grčki hramovi, Kineski zid, mostovi koji spajaju, i da svaka sagrađena građevina ima neku svoju priču.

Pre nešto više od pola veka započela je na ovom području još jedna priča koja, stranicu po stranicu, prerasta u ozbiljan roman o širenju znanja, stručnosti i upornosti. To je priča koja se razvijala i razvija se kroz vreme i čiji smo deo danas i svi mi. To je priča o vašem i našem Građevinskom fakultetu, koji je za pola veka svog postojanja, iznedrio veliki broj obrazovanih kadrova od kojih se neki danas nalaze na odgovornim fukcijama Republike Srbije, pokrajine i grada Subotice“, kazao je Bakić.

Dodao je da je veliki broj uspešnih subotičkih privrednika ponikao sa Građevinskog fakulteta, i da oni danas svojim znanjem i svojim iskustvom kreiraju ambijent dostojan ovoga grada.

Svedoci smo i snažne podrške države Srbije ubrzanom razvoju novih tehnologiha i čudesnim rezultatima koje čine spoj nauke i privrede. Taj spoj vidljiv je i na ovom fakultetu, i odvija se u sva smera: zaposleni na fakultetu su uvek spremni da odgovore na zahteve privrede rešavajući konkretne probleme iz prakse, ali i da ponude privredi nešto novo što će dovesti do pronalaženja nekih optimalnih i racionalnih rešenja“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Možete biti ponosni, podvukao je, ne samo na svoje profesore, nego i na svoje studente koji svojim aktivnostima šire granice nastojeći da promovišu ovu renomiranu ustanovu na svakom koraku.

Navešću sam primer Građevinijade, manifestacije koja okuplja studente građevinarstva i geodezije sa prostora bivše Jugoslavije. Građevinski fakultet Subotica je bio domaćin Građevinijade 2022. koja se održavala na Paliću i okupila je preko hiljadu učesnika iz zemlje i regiona“, podsetio je Bakić.

Za 50 godina postojanja u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, Građevinski fakultet Subotica je izrastao u savremenu obrazovno-naučnu instituciju, sa nastavom na srpskom i delom na mađarskom jeziku, naglasio je on i dodao da je saradnja Gradjevinskog fakulteta sa drugim fakultetima, institutima i građevinskom operativom, ali i lokalnom samoupravom i privredom, na vvisokom novou.

Prostora za napredak uvek ima, i zato ću ovom prilikom da ukažem da su vrata Gradske uprave i moja lično za vas uvek širom otvorena. Danas, kada proslavljate jedan ovako značajan jubilej, 50 godina svog postojanja, moja poruka cenjenim profesrima je da ovim mladim ljudima otvore vidike i prenesu znanje jer graditi i stvarati najveća je moć, a mladima želim da poručim: naučite kako da sagradite zgradu, projektujete autoput ili dizajnirate most, koji će služiti ljudima u vremenu koje je pred nama. Učinite sjajnu stvar za sebe ali i svoj grad i svoju državu: steknite znanje kako da kreirate i realizujete projekte kao najzanimljiviju igru, i ostavite iza sebe profesionalno nasleđe koje će koristiti generacije još dugo posle vas“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutne predstavnike univerziteta iz Srbije i inostranstva, predstavnike Vlade Srbije, gradonačelnika Subotice i ostale goste na ovoj svečanosti najpre je pozdravio dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Milan Trifković koji je nakon kratkog podsećanja na istorijat ove visokoškolske ustanove istakao da sa današnjim danom Građevinski fakultet u Subotici beleži 2395 studenata koji su diplomirali, 692 mastera i 22 doktora nauka.

Ovo je vreme kada je prodor nauke, tehnologije i tehnoloških ostvarenja totalno promenio svaku poru našeg društva, tako je ušao i u građevinu i geodeziju. Trudimo se da odgovorimo zahtevima društva i društvene zajednice, da prilagođavamo naše planove i programe novom trendu i da pratimo savremene tehnologije i savremene instrumente“, rekao je prof. dr Milan Trifković.

Čestitajući jubilej Građevinskom fakultenu, na svečanoj akademiji, prigodnim govorima, brojnim uvaženim zvanicama i gostima, obratili su se i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. Dr Dejan Madić, državna sekretaraka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Emeše Lalić Urban, i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Osim svečane akademije i obeležavanja 50 godina postojanja i rada Građevinski fakultet u Subotici je takođe 25. i 26. aprila domaćin tradicionalne devete po redu Međunarodne konferencije „Savremena dostignuća u građevinarstvu 2024“, koja je i ove godine okupila akademsku zajednicu i vodeće predstavnike građevinske struke s ciljem da se rezimiraju dosadašnji rezultati i dostignuća u ovoj oblasti.

 

 

 

 

 

Autor teksta: 
Custom Search