Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zdenko Gruber

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u četvrtak, 10. kolovoza u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ održana je tradicionalna Književna večer u okviru Dužijance 2017. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak, istakavši značaj dr. Joksipa Andrića, čija je bogata književna i glazbena djelatnost bila tema književne večeri. Vlč. dr. Ivanković Radak kazao je kako ove godine obilježavamo 50. obljetnicu smrti Josipa Andrića, pripovjedača, jezikoslovca, publicista, velikog skladatelja  opere Dužijanca i  člana Hrvatskog katoličkog pokreta, koji je u svom djelovanju svjedočio svoju vjeru kroz angažiranu kulturnu djelatnost. 

Prvo izlaganje...

detaljnije
Pet, 11.08.2017 - 12:55

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, i komemorativnim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležena je 73. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge nacističke logore smrti širom Evrope. U ime subotičke lokalne samouprave venac su položili zamenik gradonačelnika, Timea Horvat, i Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Timea Horvat je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, kazala da je Holokaust sistematski, organizovani državni progon i genocid nad različitim etničkim, verskim i političkim grupama ljudi tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika, i...

detaljnije
Pet, 16.06.2017 - 17:13

Povodom 300. obljetnice franjevačke rezidencije sv.Mihovila u našem gradu danas je otvorena izložba "Umjetnička zbirka subotičkog franjevačkog samostana".

Viže o tome u prilogu koji je emitovan uživo iz prostorija samostana.

Sre, 14.06.2017 - 21:07

Italijanski kulturni centar "Piazza Italia" u saradnji sa Gradom Subotica organizovao je, 28.maja, Veliki godišnji koncert - Ljubav u nama i oko nas, koji bio održan u prepunoj Franjevačkoj crkvi.

Događaju su prisustvovali: zamenik ambasadora Italiju u Beogradu, apsostolski nuncij Rimokatoličke crkve u Beoradu, predstavnik generalnog konzulata Mađarske, dela religijskih zajednica našeg grada i preduzetnika iz Italije koji u našeg gradu imaju proizvodne pogone.

Ispred grada bila je prisutna članica gradskog veća zadužena za kulturu, Miroslava Babić.

Domaćin skupa je bio Zdenko Gruber, gvardijan samostana, a orgranizator je bio Carmine Tarallo, ispred Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia".

Prilog od 30 min. LIVE prenosa početka...

detaljnije
Pon, 29.05.2017 - 09:46

Povodom izjave na press konferenciji i naknadnog pojašnjenja problema sa susedom gvardijan Franjevačke srkve Zdenko Guber je jutros pozvao medije da bi se video nastavak te priče.

Na licu mesta ekipa radnika je priključila jednu kanalizacionu cev na gradsku kanalizaciju i za sobom situaciju dovela u prethodno stanje. Potom su uživo susedi Tomislav Karadžić i Zdenko Gruber dali izjave za medije i potom otišli zajedno na kavu.

Na Yoube videti  desktop varijantu  ovde - https://youtu.be/MOKtS02RAJU

Link FB Live videti ovde preporuka gledati na mobilnom telefonu:

https://www.facebook.com/...

detaljnije
Sre, 17.05.2017 - 11:24

Ovo je nastavak priče o sleganju tla oko Franjevačke crkve koje ugrožava stabilnost levog tornja. U prilogu su detalji povećih pukotina na zidovima crkve i rozeti na balkonu crkve.

Uto, 16.05.2017 - 10:37

Više o ovom problemu, sleganju tornja franjevačke crkve videti ovde na linku:

https://www.subotica.info/2017/05/15/tri-stotine-godina-od-dolaska-franj...

Na slici gvardijan samostana pokazuje na razmak pukotina ispod rozete Franjevačke crkve.

Pon, 15.05.2017 - 23:17

Na press konferenciji danas je predstaljen program dešavanja povodom 300. obljetnice franjevačke rezidencije sv.Mihovila u našem gradu.

O temi su govorili Katarina Čeliković, Bela Tonković, Žužana  Pap Korhec i gvardijan franjevačkog samostana Zdenko Gruber.

Na fotografijama se može pročitati progam manifestacije koja počinje 18.maja sa predavanje m o restauracijama slika u manastiru - Žužana Pap Korhec pa do 3.oktobra kada će se održati sve ta misa i obred preminuća sv.Franje.

Na potsećanje novinara na stari problem sa sleganjem levog tornja franjevačke crkve, gvardijan je otvoreno govorio o problemu koje imaju sa susedom, koji je nastao pri izgradnji hotela Gloria, i koji do dan danas nije rešen.

O tome, posle press konferencije gvardijan na licu mesta...

detaljnije
Pon, 15.05.2017 - 22:44

U velikoj većnici Gradske kuće održan je još jedan nastavak okruglog stola "Bog i deca Avramova".

Ovog puta tema tribine bila Bog, čovek, zajednica, o kojoj su govorili domaćin protonamesnik Dragan Stokin,  načelnik okruga Dragi Vučković, koji je pozdravio skup kao i Carmine Tarallo, ispred italijanske zajednice, fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana, Hasan Skorupan, imam subotički, vlč. Mirko Štefković koji je bio pratilac gosta okruglog stola, mons. Filippo Colnaga, kao ličnog izaslanika apostolskog nuncija u R. Srbiji, rabin Isak Asiel i vlč Jožef Sakal.

Serijal tribine se nastavlja u septembru, posle letnje pauze.

U prilogu zvučni zapis tribine.

Čet, 04.05.2017 - 19:10

30.04.2017. U Franjevačkoj crkvi održan je svečani koncert povodom 500-godišnjice reformacije.

Sre, 03.05.2017 - 10:06
Subscribe to Zdenko Gruber