Formiran regionalni odbor udruženja industrijalaca

Uto, 26.11.2002 - 00:00 -- nikola.tumbas

PREKO SUBOTICE U EVROPU

U Subotici je juče formiran Regionalni odbor Udruženja industrijalaca i preduzetnika Jugoslavije, koji će okupljati vlasnike privatnih firmi severne Bačke. Osnivanju subotičkog odbora su prisustvovali pored predsednika Udruženja Bogoljuba Karića, i generalnog sekretara Tihomira Simića, predsednik Privredne komore Vojvodine Nikola Stojišić i načelnik severnobačkog okruga Dragan Rokvić, kao i tridesetak subotickih biznismena. Pokrajinska komora je, inače, jedna od prvih asocijacija privrednika u zemlji koja je potpisala sporazum o saradnji sa Udruženjem industrijalaca, a to znači nameru i mogućnost da se problemi privrednika zajednički rešavaju, što i jeste jedna od osnovnih uloga komore, rekao je Stojšić. On je podsetio da Vojvodina ima dugu tradiciju preduzetništva, i da će komora zato obezbediti logističku podršku Udruženju indutsrijalaca kako bi njihova aktivnost u pokrajini bila što uspešnija. Zajednički cilj i Komore i Udruženja trebalo bi da bude podrška privredi kako bi ona mogla uticati na uslove u kojima se posluje. Podsećajući na aktuelne prilike u Sloveniji, Stojšić je istakao da bi i ovde ekonomija morala uticati na politiku i odluke političara.

Udruženje industrijalaca je inače osnovano novembra 2000. godine, sa ciljem da izmedju ostalog pruži puni servis na planu finansijske, pravne i poslovne logistike vlasnicima privatnih firmi. Bogoljub Karić je prilikom osnivanja subotičkog odnosno severnobačkog odbora ovog udruženja ocenio da će taj odbor biti jedan od strateški najvažnijih u ovom momentu, jer će praktično biti punkt sa kojeg će se uspostavljati veza sa Evropom. "

Na ovom prostoru se može očekivati otvaranje mnogih predstavništava inostranih firmi, ali i domaćih koje će odavde imati bolje kontakte sa zemljama EU,
rekao je Karić, ocenjujući da klima u Srbiji posle petog oktobra pogoduje razvijanju privatnog preduzetništva, i da će konačno zahvaljujući tim promenama privatni kapital i privatna inicijativa pobediti višedecenijsku pogrešnu ideologiju koja je sprečavala prave preduzetničke inicijative.

Udruženje industrijalaca je član svetskog udruženja poslodavaca, a planira se uskoro i potpisivanje sporazuma o saradnji sa Udruženjem industrijalaca iz Budimpešte. Ne treba očekivati velike rezultate preko noći, ali verujemo da je došlo vreme kada preduzetnici mogu dobiti podršku i nesmetan prostor za rad, rekao je Karić.

Tekst: V. Laloš

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search