Kosztolanyi Szinhaz Diaxinpada bemutato.

Pet, 14.02.2003 - 00:00 -- nikola.tumbas

Tisztelt szerkesztőség!

Február 15.-én 17 órai kezdettel a Szabadkai Gyermekszínházban tartja bemutatkozó előadását a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Diáxinpada. Városunkban sajnos újra és újra le kell helyezni az általános iskolások színjátszókörének alapköveit. 2001 áprilisában ­ akkor még egy televíziós gyermekműsor elkészítésének céljával ­ tartott, 8-13 évesek számára audíciót Mess Attila a szabadkai Népszínház Színésze. Sajnos a terveket anyagi és technikai okokból nem tudta megvalósítani a Szabadkai Regionális Televízióval együttműködve. Azonban kár lett volna sikerélmény nélkül hazaküldeni közel 70 lelkes és tehetséges gyermeket. A cél megváltozott, színházi előadások elkészítésébe kezdett a három csoportba osztott gyermeksereg.

A konkrét előadások próbáinak kezdése előtt azonban több hónapig tartó színházi kurzuson estek át a kisiskolások. Együtt tanulták a színpadi játék technikáját a harmonikus, kifelyező mozgást, együttesen fejlesztették ritmusérzéküket, drámai játékok, helyzetgyakorlatok segítségével sajátították el a színjátszás alapjait. Mess Attila színházi elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott annyit foglalkozni a legkitartóbbakkal amennyit azok megérdemeltek volna így az első csoport bemutatójának elkészítése Vörös Imelda drámapedagógus bevonásával készült el 2002 áprilisában. A diákszínjátszó csoportnak ekkor a Gyermekszínház adott otthont, de valahogy mégis senki gyermekei voltak, a Kosztolányi Dezső Színház 2002 májusában történt igazgatóváltásával Mess Attila szabadkai kezdeményezése végre partnerre talált, és komoly színházi körülmények közepette kezdőthettek el Szabó Palócz Attila: Zöldleveli Kótyonfitty című darabjának próbái.

Az Újvidéki Színház Színes Szilánkok diákszínpadához hasonlóan ­ ahol Attila a diákszínjátszók oktatásának alapjait sajátította el ­ egy hivatásos színház karolta fel az ígéretes színjátszó csoportot, rendelkezésére bocsátva annak teljes felszerelését és szakmai segítségét. Kétségkívül nemes kezdeményezés hiszen művészetekre fogékony, a színházat értő és szerető közönséget nevelnek ily módon, az utánpótlásról nem is szólva. Példaként említve ismét az újvidéki csapatot ahonnan eddig hat fiatal választotta hivatásául a színészetet. A gyermekeknek meg kell mutatni, hogy szabadidejüket igényesen is eltölthetik, nem feltétlenül ítéltettek automatikusan a bűzös kávéházak és silány videofilmek világára. Az itt történő foglalkozás megtanítja gyermekeinket az életszituációk kezelésére, magabiztosságukat javítja, kinyitja érdeklődési köreit hiszen a színjátszás csoportműfaj, mert egyesíti az irodalmat, sportot, táncot, zenét stb., képességeit, kreativitását, művészeti fogékonyságát, készségeit fejleszti, lehetőséget ad az önmegvalósításra és legyünk őszinték, Vajdaság helyzetében ösztönzőleg hat, hogy a fiatalok felsőoktatási intézményekben való továbbtanulásban gondolkozzanak. A polgári és értelmiségi réteg folyamatos emigrációja következtében keletkezett űrt igényes fiatalokkal kell pótolni. Igényes fiatalság pedig csak akkor teremtődik ha a gyermekek ismerik a lehetőségeket és azokat meg is ragadják.

A Kosztolányi Dezsó Színház Diáxínpada stílusos bemutatkozást választott hiszen Szabó Palócz Attila szövegének ez tulajdonképpen az ősbemutatója. A közönség szombaton megismerheti az ifjú színészeket. Lányi Edvárd, Puzity Kornél, Forgács Gábor, Forgács Ćkos, Engi Attila, Pletl Lóránd, Szöllősi Tivadar, Hunyadi Tünde, Puzity Andrea, Tót Attila és Barna Szilvia mellet láthatók lesznek a Ludasi City Tánccsoport tagjai Gulyás Oldal Rita, Kovács Kitti, Gulyás Oldal Daniella, Kádár Karolina, a tánckorreográfiát Kovács Szabina készítette. Hang: Vlado Rusić, fény: Flasmann Róbert, diszletkivitelezés: Úri Attila, Lassú Zoltán. Csoportvezető, rendező: Mess Attila.

Tisztelettel Mess Attila.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search