Privrednici Osječko-baranjske županije i Bačke

Uto, 25.02.2003 - 00:00 -- nikola.tumbas

Susret privrednika Osjecko-baranjske zupanije i Backe u Subotici

Permanentno povećanje obima razmene

Subotica ­ U Regionalnoj privrednoj komori Subotici juče je održan skup privrednika Osječko-baranjske županije, i severne Bačke, što je drugi susret te vrste u organizaciji ovih regionalnih komora. Privrednici dve regije nastoje da normalizuju svoju saradnju već nekoliko godina, a rezultati robne razmene izmedju Slavonije, Baranje i Bačke su protekle godine dostigli nivo od oko šest miliona dolara. Pri tom, kako je istaknuto na sastanku, i odnos izvoza i uvoza se ujednačava, a naročito se intenziviranje te razmene, i kvalitetnija privredna saradnja uopšte očekuje sa ratifikovanjem sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u okviru Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Medju gostima iz Hrvatske nalazili su se predstavnici iz gotovo svih oblasti privrede, od poljoprivrede i hemije do konditorske industrije, ali, kako je rekao predsednik Gospodarske komore Osječko-baranjske županije Zoran Kovačević, broj preduzeća koja su uključena u saradnju sa vojvodjanskim i srpskim firmama je tek oko stotinjak. S obzirom na blizinu područja, logično je očekivati uključenje nekoliko stotina, što bi svakako donelo značajno povećanje obima razmene. «Očekujemo da do 2004. godine ta razmena dostigne nivo od pedesetak miljuna dolara», napomenuo je Kovačević. On je posebno istakao važnost sajamskih nastupa u Vojvodini, pre svega na Novosadskom sajmu, za koji vlada veliko inetresovanje u celoj hrvatskoj privredi, a na narednoj sajamskoj manifestaciji hrvatske firme će dobiti čak 500 kvadrata izložbenog prostora. «Posebno ohrabrenje srpsko-hrvatskim privrednim odnosima predstavlja ulazak hrvatske firme «Agrokor» u beogradski «Frikom», i to bi trebalo da bude primer gradjenja viših oblika saradnje, rekao je Kovačević.

Privredna saradnja hrvatske privrede i preduzeća iz Vojvodine imala je u prošloj godini obim od 50,3 miliona dolara, izneo je na jučerašnjem skupu Miroslav Nikić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, napominjući da je jedan od prioriteta Sekretarijata za privredu Vojvodine razvijanje saradnje sa regionima u susednim zemljama.

V.Laloš

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search