Novo vatrogasno vozilo

Pon, 05.11.2007 - 11:08 -- urednik

MERCEDESOVA  ŠASIJA ZA BEZBEDAN RAD - Vatrogasno spasilačka jedinica najsevernijeg vojvođanskog grada do juče je imala
ukupno 27 vozila, raspoređena u četiri radne jedinice: Bačka Topola, Mali Iđoš , Stara Moravica i Subotica. Svako od tih vozila prvi rođendan "proslavilo" je pre više od dve decenije, a najstarije datira iz 1965. godine. Iako su u voznom stanju često se dešava da u kritičnom trenutku dolazi do zastoja, jer ih je vreme "pregazilo". Zahvaljujući sredstvima iz Nacionalno investicionog plana za 2007. godinu za vatrogasne jedinice širom Srbije obezbeđeno je ukupno 51 vatrogasno-spasilačko vozilo, od kojih je jedno već stiglo u Suboticu, dok se drugo očekuje u februaru 2008. godine.

Posle više od dve decenije država je pristupila nabavci vatrogasnih vozila. Ovo je trenutna jedna od najvećih investicija ove vrste, možda i u regionu, s obzirom da je jedino Hrvatska sada ispred nas, sa 110 novih vozila. Kapacitet ovog vozila je 7 tona vode, a nadgradnju vozila na mercedesovu  šasiju izvršile su renomirane srpske firme, "Vatrosprem", "Gasop" i "Beksing". Kako su i stara vozila marke "Mercedes", a još  uvek služe svrsi, opredelili smo se ponovo za marku koja garantuje kvalitet. Sada smo u pregovorima za kupovinu  aviona i tri helikoptera za gašenje požara - rekao je juče Predrag Marić, pomoćnik ministra MUP-a Srbije.

Nakon predaje raporta i primopredaje novog vozila, u prisustvu načelnika SUP-a Subotica Borivoja Mucalja, načelnika Severno-bačkog okruga Zorana Prćića i drugih gostiju, subotički vatrogasci izveli su pokaznu vežbu. Za što uverljiviju scenu opravdanosti novog vozila prisutnima je prezentovan i rad sa najstarijim vozilom ove jedinice, iz 1965. godine.

- Novo vozilo najviše raduje vatrogasce. Danas smo dobili auto-cisternu, a u februaru očekujemo navalno kola, koja nose celokupnu opremu, dok se cisternom doprema voda. Ovakva kola su predviđena i dobro će doći prilikom višesatnih intervencija. Sada smo sigurni da neće dolaziti do zastoja, kao  to nam se dešavalo zbog dotrajalosti starog voznog parka - rekao je Siniša Kovačević, komandir vatrogasno spasilačke jedinice Subotica.

Ukupna vrednost 51 vozila za jedinice  širom Srbije iznosi 12,8 miliona evra, dok je za vozilo subotičke vatrogasne jedinice, iz NIP-a, izdvojeno 205.000 evra.

Autor teksta: 
Custom Search