Систем превенције насиља и заштите новинара

Pon, 30.10.2023 - 21:22 -- nikola.tumbas

СИСТЕМ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА И ЗАШТИТЕ НОВИНАРА

Саопштење за медије са састанка Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинга за унапређење безбедности новинара у Суботици

Одржан је још један састанак Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) који је у Суботици, у просторима InspiraHub-а, организовала Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) у оквиру пројекта “Систем превенције насиља и заштите новинара” подржаног од стране Европске комисије кроз Програм подршке независним медијима у Србији и Министарства информисања и телекомуникација Републике Србије. Састанак је подржала и канцеларија Мисије ОЕБС у Србији.

На почетку састанка који је модерирао члан СРГ и председник УО АНЕМ-а Веран Матић, новинар Бранко Жујовић је присутне упознао са медијском сценом у Суботици и представио кључне безбедносне проблеме са којима се сусрећу тамошњи новинари уз примере угрожавања слободе говора. Жујовић има различита искуства са институцијама пошто му, по његовим речима, полиција никада није одговорила ни на једно осетљиво питање. Са друге стране, он сматра да „присуство представника полиције и тужилаштва оваквим састанцима представља корак унапред ка разумевању новинарске професије и потреба њених припадника.“

Састанку су присуствовали Виктор Холо и Силвија Катић, контакт тачке из Полицијске управе у Суботици, и јавне тужитељке Светлана Медић и Маријана Крстеканић, контакт тачке из Вишег и Основног јавног тужилаштва. Испред новинарских удружења и организација учествовале су чланице Сталне радне групе Наташа Јовановић (АОМ, Фондација Славко Ћурувија), Драгана Бјелица (УНС), Марија Бабић (НУНС), Вељко Милић (НДНВ) и Мирослав Јанковић (ОЕБС). Они су саслушали приче медијских радника са локала који су доживели претње, притиске и друге врсте насиља који се испречавају квалитетном обављању новинарског посла. Уредница Злата Васиљевић, новинарка Наташа Филиповић и новинар Никола Тумбас изнели су искуства везана за опасност медијског извештавања о мигрантима у близини мађарске границе, док је Предраг Рава (УНС ДНВ) указао на значај извештавања о злоупотребама у пројектном суфинансирању широм Војводине.

Поред пријава везаних за кривична дела према новинарима, НДНВ је кроз свој пројекат заштите новинара од дискриминације у мултиетничким заједницама успоставио мрежу повереника у десет градова у Србији. У евиденцији пријава које је од августа примио повереник у Суботици доминирају оне које говоре о одбијању надлежних институција да дају информације од значаја за јавност, а посебно оних везаних за мигрантску кризу, односно насилне и оружане сукобе који ескалирају у непосредној околини Суботице, о питањима историјског институционалног ревизионизма, о непримереном односу градоначелника према новинару који је разоткрио злоупотреба у афери нетранспарентне набавке уређаја за предузеће Суботица-транс, што се касније испоставило као тачно. Највећи ипак проблем налази се у ослабљеној медијској заједници, све већем броју медија а све мањем броју оних критичких и истраживачких, и све мањој солидарности.

До сада су слични састанци Сталне радне групе за безбедност новинара одржани у Београду, Нишу, Панчеву и Новом Саду са циљем упознавања новинара и медијских радника са механизмима заштите који им стоје на располагању. То су, између осталог, активности СРГ које помажу повезивање медијских радника са локалним контакт тачкама у тужилаштвима и МУП-у ради изградње поверења и постизања боље сарадње новинара, тужилаца и полиције, рад бесплатне, 24-часовне СОС Сигурне линије (0800 100 115) за пријављивање случајева угрожавања безбедности новинара, информативна интернет страница и мобилна апликација „Безбедни новинари“, као и тренинзи за унапређење безбедности новинара које држи новинар, тренер, уредник и некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Бранко Чечен.

На тренингу за новинаре у Суботици, који је уследио након састанка СРГ, новинари из локалних редакција бавили су се темом безбедности новинара која је посебно актуелизована због сукоба миграната у недалекој пограничној области. Потреба за оваквим тренингом проистекла је из веома лоше атмосфере у којој новинари обављају свој посао, где се континуирано сусрећу са претњама, нападима и другим врстама насиља попут таргетирања, увреда и притисака. Поготово је нерегулисан и небезбедан простор на друштвеним мрежама где новинари, а посебно новинарке, свакодневно добијају поруке претњи и застрашивања.

Тренинг за новинаре и састанак СРГ, који ће до краја наредне године бити одржани у бројним градовима Србије, организовао је АНЕМ у оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране Европске комисије, Министарства информисања и телекомуникација и Мисије ОЕБС-а.

Info: ANEM

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search