Postignut kompromis oko obrade njiva

Sre, 05.11.2008 - 13:00 -- urednik

Rukovodstvo AD "Peščara Bikovo" se juče popodne dogovorilo s nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji će uskoro ući u posed izlicitiranih parcela

Nakon što su juče u prepodnevnim časovima individualni poljoprivredni proizvođači Petar Babičković, Norbert Vereš i Stipan Sudarević, zakupci oko 180 hektara oranica u katastarskoj opštini Donji Grad, pored autoputa Subotica - Novi Sad, svojim traktorima na nekoliko sati blokirali mašine AD "Peščara Bikovo", ranijeg korisnika spornog zemljišta, koje su i dalje obrađivale delove njihovih parcela, dve suprotstavljene strane postigle su dogovor i paori će uskoro moći da uđu u posed izlicitarnih parcela.

Reč je o zemljištu koje je minulih godina obrađivala "Peščara Bikovo", a čiji je deo su na ovogodišnjoj licitaciji, na kojoj ovo AD nije učestvovalo, legalno zakupili individualni poljoprivredni proizvođači. Problem je nastao je jer su zakupljene parcele isprepletene sa onima koje i dalje obrađuje stari zakupac, pa je jedino rešenje bilo adekvatno razgraničenje, odnosno zamena određenog broja lokacija, kako bi svi obrađivali kompaktne celine.

- Imali smo minulih sedmica više razgovora na ovu temu, predstavnici "Peščare Bikovo" su nam svašta obećavali, ali nije bilo konkretnog dogovora i njihovi traktori su za to vreme obrađivali parcele koje smo mi legalno zakupili, potpisali ugovore sa Ministarstvom i platili sve potrebne finansijske garancije. U više navrata smo zvali poljoprivrednu inspekciju da izađe na lice mesta, upozoravali drugu stranu da ne obrađuju naše njive, nudili im da oni sami odluče na koji način ćemo napraviti razgraničenje kako bismo svi bili zadovoljni. Međutim, nismo naišli na razumevanje pa smo bili primorani da izvršimo ovaj vid pritiska kako bismo se izborili za ovo što nam pripada, konačno seli za sto sa rukovodstvom "Peščare Bikovo" i našli kompromisno rešenje - kaže Petar Babičković.

Sastanku rukovodstva subotičkog AD sa nezadovoljnim paorima prethodio je nalog Ministarstva poljoprivrede da niko ne sme da obrađuje zemlju dok se ne napravi razgraničenje. Na kraju su individualni proizvođači pristali na ponudu Slavka Radovića, predsednika Upravnog odbora "Peščare Bikovo" da dobiju zemljište "u jednom komadu", ali čija je površina umanjena za 20 odsto.

info: Blic - D.Šolaja

Autor teksta: 
Custom Search