Svečano otvorene prostorije RP komore Subotica

Pon, 24.11.2008 - 11:00 -- nikola.tumbas
Stanje privrede Vojvodine - Stojšić
Stanje privrede Vojvodine - Stojšić
Pastor o stanju privrede Vojvodine
Pastor o stanju privrede Vojvodine
Ministar trgovine o štednji
Ministar trgovine o štednji
Mračna predviđanja za 2009.
Mračna predviđanja za 2009.

Zajednička sednica UO Privredne komore Vojvodine i RPK Subotice

Pokrajinski spoljnotrgovinski deficit 2,39 milijardi dolara

Od početka godine do oktobra zabeležen je rast industrijske proizvodnje u AP Vojvodini od gotovo četiri odsto i nezaposlenost je smanjena za čak 16,6 odsto, ali je, i pored rasta spoljnotrgovinske razmene za 45,3 procenta, zabeležen deficit u razmeni sa inostranstvom od 2,39 milijardi dolara. Inflacija je dostigla 11,4 odsto, što je uzrokovalo realan pad zarada od 3,2 procenta.

Ovi podaci su izneseni na jučerašnjoj zajedničkoj sednici Upravnih odbora Privredne komore Vojvodine i Regionalne privredne komore Subotice, kojoj je prisustvovao i Slobodan Milosavljević, republički ministar trgovine i usluga.

Ipak, zajednički zaključak je da Vojvođane tek naredne godine očekuje jača ekonomska kriza, uzrokovana turbulencijama na svetskom finansijskom tržištu. Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar sa privredu, kaže da će najviše nedaća imati kompanije koje ovde posluju, a čije su centrale u razvijenijim zemljama, kao i banke.

- Firme čije se centrale nalaze u inostranstvu, povlačiće dobar deo finansijskih sredstava odavde, kako bi se spasle i umanjile efekte svetske krize u matičnoj kompaniji. To će biti dugotrajan proces, ali Izvršno veće će preko različitih fondova učiniti koliko može da građani pokrajine što manje osete potrese na tržištu. Izdvojićemo i značajna sredstva za formiranje industrijskih zona širom Vojvodine, jer nije dovoljno da imamo obrazovanu i relativno jeftinu radnu snagu, ako strani investitori nemaju gde da grade - rekao je Pastor.

Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotice, izrazio je zadovoljstvo što su se juče na jednom mestu našli privrednici, predstavnici lokalnih samouprava, Pokrajine i Republike, kako bi se stalo na put "đavolu koji galopira svetom".

- Naredna godina za mnoge će biti katastrofalna, a na nama je umanjimo negativne efekte svetske krize u onom delu u kome to zavisi od nas, kako ne bismo egzistenciju brojnih porodica doveli u pitanje - zaključio je Vojinović.

Info: Blic - D.Šolaja

p.s. komplet izveštaj prikačen u prilogu (.pdf)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search