"Subotica-trans" prepušten krizi i sivoj ekonomiji

Čet, 12.11.2009 - 12:11 -- urednik

Ilegalni prevoznici nam otimaju posao, a zbog otkaza u privredi prodaja radničkih karata je manja za preko 20 odsto, dok gorivo stalno poskupljuje, kaže Tibor Fazekaš.

Dok se pojedini građani žale na skupe karte i mali broj polazaka autobusa u JP "Subotica-trans" ne znaju kako da izađu na kraj sa nelegalnim prevoznicima koji im "kradu" putnike. Zbog sve većeg broja neregistrovanih vozila, koji su višestruka opasnost za državni budžet, ugroženi su i građani koji koriste usluge na crno jer u slučaju nezgode nemaju pravo na odštetu.

Tibor Fazekaš, direktor "Subotica-transa", kaže da i pored inspekcijskih kontrola oni koji ne poštuju zakone i ne plaćaju porez uglavnom pronađu način za ponovno krstarenje drumovima.

- Na sednici Upravnog odbora "Srbijatransa" razmatrali smo probleme od vitalnog značaja za drumski saobraćaj i zaključak je da siva ekonomija sve više ugrožava naše i poslovanje kolega iz drugih gradova, kao i budžet države. U isto vreme novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji za mesec dana treba da stupi na snagu nas zbunjuje, jer predviđa velike kazne, a sadrži nelogičnosti. Recimo, ubuduće će nam biti zabranjeno da sami obavljamo tehničke preglede i moraćemo za tu uslugu drugima da plaćamo milionske iznose u vreme svih apela štednje i kada ionako jedva sastavljamo kraj s krajem, - kaže Tibor Fazekaš.

Iako godinama "Subotica-trans" zagovara zavođenje reda na subotičkim drumovima upravu preduzeća zabrinule su odredbe novog zakona koje će se negativno odraziti na dosadašnje preventivne mere bezbednosti putnika i preglede vozila koja se rade i noću, pretvariće u fizičko - finansijski problem. Tibor Fazekaš se pita koga će ubuduće moći da privoli da po potrebi i u četiri sata ujutru primi autobus na proveru tehničke ispravnosti i koliko će to na kraju sve da košta.

- Završavamo izuzetno tešku godinu i dok sa jedne strane zbog otkaza u privredi beležimo smanjenje prodaje radničkih karata za preko 20 odsto, u isto vreme plaćamo gorivo skuplje za više od 45 odsto. Nećemo prestati da se borimo za uređenje javnog tržišta, ali za nesmetani gradski saobraćaj je neophodna veća podrška lokalne samouprave. U Novom Sadu i Beogradu gradskim prevoznicima za investicije i poslovanje grad pomaže sa 20 do 80 odsto sredstava, a u Subotici je to svega 2,9 odsto - kaže Tibor Fazekaš.

Iako za sada nema naznaka da iz gradske kase više novca bude uloženo u saobraćajni sistem u "Subotica-transu" se nadaju boljim vremenima i sazrevanju svesti da zbog male pomoći ovom preduzeću najviše ispaštaju građani. Jedina ohrabljujuća vest jeste stav čelnika Gradske uprave da do naredne godine bude izrađena Studija javnog prevoza.

- Nismo mogli da računamo na pomoć iz budžeta, ali smo se potrudili da to naši putnici ne osete. Trošenje unutrašnjih rezervi je pri kraju, a zahvaljujući Studiji, odnosno dokumetu koji će odrediti našu misiju i viziju kao gradskog operatera, moći ćemo, između ostalog, sagledati isplativnost pojedinih linija na kojima imamo malo putnika. Ukoliko budemo uvodili više polazaka bićemo prinuđeni da povećamo troškove, ali to je u ovom trenutku rizično i gotovo nemoguće - zaključuje Tibor Fazekaš.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search