Promocija knjige o origamiju u Gerontološkom klubu

Uto, 29.03.2011 - 12:00 -- urednik

Drevna veština spaja Japan i Vojvodinu

- Uvrstićemo origami u radnu terapiju, jer značajno smanjuje posledice demencije. Autorka knjige održaće nekoliko radionica u Subotici, - kaže dr Nenad Ivanišević.

 - U znak solidarnosti i prijateljstva sa narodom Japana subotički Gerontološki centar, Gradska uprava i pokrajinski Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova organizovali su promociju knjige "Praznične origami priče" Stoje Vukajlović Gavranović iz Rume. Susret je održan u Gerontološkom klubu "Kertvaroš", a o japanskom narodu, kulturi zemlje izlazećeg sunca i drevnoj veštini izrade predmeta od papira govorili su pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, članica Gradskog veća Maria Biači, direktor Centra dr Nenad Ivanišević i autorka knjige.

- Kada smo pre šest meseci sa Sekretarijatom za obrazovanje osmislili da origami implementiramo u školske i druge ustanove u Vojvodini nismo mislili da ćemo danas na taj način slati narodu Japana podršku zbog katastrofe koja ih je zadesila. Deca u Vojvodini će umesto da bacaju papiriće praviti od njih bajke, a bake i deke će moći da prekrate vreme bavljenjem plemenitom veštinom. Naša zemlja ne može da pomogne Japanu novčano, ali možemo poslati poruku ljubavi veću nego veće i bogatije zemlje i to činimo upravo sada predstavljajući knjigu o origamiju i praveći figurice od papira - rekao je Vasin.

Dr Nenad Ivanišević najavio je da će krajem aprila, otvaranjem letnjih ekoloških učionica Gerontološkog centra, početi sa radom i radionica origami.

- Zajedno sa školarcima naši stari imaće priliku da koriste drevnu veštinu Japanaca prilikom radne terapije. Origami je umetnička tehnika koja pomaže u smanjenju posledica demencije, a Stoja Vukajlović Gavranović ima iskustvo od preko 20 godina u pravljenju predmeta od papira zbog čega će još nekoliko puta biti naša gošća i predavač tehnike rada - najavio je Nenad Ivanišević.

U knjizi "Praznične origami priče" autorka je spojila dečju književnost i origami. Stoja Vukajlović Gavranović je kroz priče četiri deteta napravila jedinstvenu edukativnu zbirku tehnike i načina izrade origamija.

- Snaga čoveka je u njegovom umeću da ume da daje i prima, zato treba otvoriti um i srce za sve kulture sveta da bi smo bili bogatiji. Origami je umetnost, veština savijanja papira u stilizovane oblike životinja, biljaka i predmeta i podjednako je interesantan svim generacijama. Koristi se u radu sa decom sa posebnim potrebama, zdravim mališanima, ali isto tako i sa starima i srednjom generacijom - rekla je autorka knjige.

Autor teksta: 
Custom Search