Reditelj Slobodan Šijan u Art bioskopu

Sub, 09.04.2011 - 21:00 -- nikola.tumbas
Slobodan Šijan o filmu - Najlepša soba
Slobodan Šijan o filmu - Najlepša soba

Slobodan Šijan : Mlada publika je zaboravila gde su bioskopi

 U Art bioskopu "Aleksandar Lifka" projekcijom eksperimentalnih filmova poznatog reditelja Slobodana Šijana završen je sedmodnevni program posvećen autoru kultnih srpskih filmova "Ko to tamo peva", "Marotonci trče počasni krug" i drugih. U okviru razgovora sa Šijanom predstavljena je njegova knjiga "Filmski letak".

- Pre studija režije diplomirao sam na Akademiji likovnih umetnosti i paralelno sam se bavio likovnim radovima kao što su, recimo, filmski letak. Uporno sam izdavao svoje fanzine i objavljivao sam dokumente o svojim video ili foto radovima. Pošto je pređašnje objavljivanje objedinjenih fanzina propalo sada sam uspeo zahvaljujući "Službenom glasniku" da ih objavim u formi knjige koju sam i dizajnirao - kaže Slobodan Šijan.

Slobodan Šijan kaže da je prijatno iznenađen prostorom u "Lifki" i smatra da mnogo treba raditi na obaveštanju mlade publike koja je zaboravila gde su bioskopi. Prema njegovim rečima u Srbiji je zamrlo vreme kada se u bioskopima prikazivao popularan celovečernji film.

- Upoznat sam sa Jugoslovenskim festivalom jeftinog filma koji se održava u Subotici i te forme filmova me zanimaju. Čak je i moj poslednji film koji sam snimio "Pesma za Toma" eksperimentalan, jeftin i sniman malom kamerom. Više razmišljam u tim okvirima pošto mi drugi izvori finansiranja nisu dostupni - kaže Slobodan Šijan.

Šijan i sam potvrđuje da je "Ko to tamo peva" njegov najuspešniji film, mada još uvek postoji deo publike koji tvrde da su to "Davitelj" i "Maratonci".

- Filmovima se bavim kao esejista, kao neko ko voli filmove. Pre svega sam bioskopski gledalac, koji je dobio priliku da napravi film. Uspeh filma ne mora da ima veze sa njegovim kvalitetom - zaključuje Slobodan Šijan.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search