Tribina: Sport, Navijanje, Huliganizam

Pet, 11.11.2011 - 13:00 -- urednik

Srednja Tehnička škola "Ivan Sarić", Subotica, sa ponosom se osvrće na danas održanu Tribinu pod nazivom "SPORT, NAVIJANJE, HULIGANIZAM".

Tribina je održana 11. 11. 2011. godine sa početkom u 11 časova. U 90 minuta diskusije, domaći Tim učenika i nastavnika odneo je jednu prekrasnu moralnu pobedu nad nasiljem, uz pomoć prijatelja i više nego zainteresovane publike.

Okupljenima su se obratili Mane Mirković, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, Gradimir Marković, prosvetni savetnik iz Školske uprave Sombor, oficir Tatjana Vrbanović, MUP Republike Srbije, Policijska uprava Subotica, Aleksandar Šarkanj, dugogodišnji sportski radnik i trener, Goran Ilić, trener MOK "Spartak", Predrag Tomić, fudbaler i fudbalski trener, Luka Medić, odbojkaš MOK "Spartak", Dušan Vukoslavović, golman RK "Spartak Vojput", Milica Popov, ŽK "Spartak", Deže Kiš, pedagog Škole u penziji i pokretač Fondacije "Mesečina", Milan Obradović, predstavnik navijača, Branka Josimov, pedagog subotičke Gimnazije "Svetozar Marković", Eržebet Ivanović, direktor Škole, Dragan Tucaković, direktor bratske Tehničke škole iz Užica, Siniša Kojić, direktor bratske Politehničke škole iz Kragujevca, Nikola Vida, predstavnik UNICEF-a, Ilija Vukanović, predstavnik roditelja i sportski radnik, a iz publike su reč uzimali i učenici subotičke Gimnazije, kao i, naravno, učenici naše škole.

Cilj Tribine u potpunosti je ostvaren. Želeli smo zajedno da pokrenemo pitanje navijanja, kao važnog segmenta sporta, ali ne kroz prepričavanje ružnih slika sa sportskih tribina, već kroz zajednički zaključak da navijanje treba da bude odraz ljubavi prema sportu, klubu koji se voli, školi za koju se navija. Svi govornici složili su se u jednom: danas je u Tehničkoj školi "Ivan Sarić", Subotica, pokrenut jedan za škole veoma važan vaspitni momenat, a to je povratak sportske kulture, i kod mladih sportista i kod mladih navijača. 90 minuta bilo je nedovoljno da se čuju svi mladi, koji vole sport i koji ne žele da budu poistovećivani sa grupama huligana koji izvikuju ružne parole, ili ispisuju destruktivne poruke u grafitima. Nastavak ove započete priče sasvim sigurno će uslediti, kroz razne vidove diskusija, na časovima, u Đačkom parlamentu, u Timu mladih koji sprovodi aktivnosti Projekta "Škola bez nasilja" u našoj Školi, i na razne načine koje, kao i do sada, učenici budu osmislili, u saradnji sa profesorima, i vršnjacima iz drugih škola i drugih gradova.

Posebnu zahvalnost Tehnička škola "Ivan Sarić", Subotica, upućuje svim gostima koji su odazvali na naš poziv, nevladinim organizacijama "OKO" i "Komadić koji nedostaje, predstavnicima UNICEF-a, a u prvom redu predstavnicima svih medijskih kuća iz Subotice, koji su veoma odgovorno i profesionalno ispratili ovaj događaj u našoj Školi. 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search